Konačno sunce – Zagorje ti otvara vrata

Od raznih aktivnosti na otvorenom kao što su brdske utrke ili ciklo izazovi, šetnje stazom divljih orhideja, šetnje stazama kroz krošnje i brda pa sve do  konjičkih staza, samo su neki od atributa pitome regije po mjeri čovjeka. Ovog kasnog proljeća sve to možemo istražiti u Zagorju. Ne morate na more da bi se ljeti zabavili ili doživjeli zgodna iskustva na otvorenom.
Donosimo pregled zbivanja u Zagorju ovog ljeta i pozivamo vas da se pridružite ovom jedinstvenom dijelu Europe, gdje je vrijeme naizgled stalo a pitomi brežuljci skrivaju toliko dobrih sadržaja.

foto: Jasenka Haleuš

U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH – KRENIMO NA UTRKU “MALA ERPENJA TREKK 2021″

KAD? Datum utrke: 12.06.2021.

07:30-9:30 h –  Registracije za utrku

10:00: Start utrke

Od 11:30: Topli obrok za natjecatelje

13:00: Proglašenje pobjednika, dodjela nagrada

Sve detalje pronađite ovdje

Z BREGA NA BREG – DESINIĆ, otkrijte srpanj u Zagorju kroz zdravu aktivnost 

Trail ‘z brega na breg čeka vas u subotu, 10.07.2021.
Kako napominju organizatori, prošle godine ste nadmašili dolaskom, ove godine ponovite isto ili nadmašite prošlu :).

Zahvaljujući iznimnom odazivu prošle godine, ove godine se unose neki noviteti u organizaciji. Koji su to noviteti i kako će izgledati ovogodišnji Trail, pronađite na FB poveznici.
Mala napomena: Svi koji se prijave i uplate startninu do 24. 6. 2021., dobiti će startni paket. Ukoliko nisu popunjeni svi limiti do 24. 6.,prijave će biti moguće i nakon tog datuma ali organizatori tada ne garantiraju startni paket. Nemojte čekati, prijavite se do 24.lipnja i uživajte u zanimljivom trailu.

Sve detalje pronađite ovdje. 

foto: Jasenka Haleuš

Cikloturizam u Zagorju – savršena prilika za punjenje baterija

Rekreirali bi se ali niste baš u formi? Najbolji početak je nabaviti bicikl i krenuti polako u vožnju prema smirujućem krajobrazu zelenog Zagorja.  Brojni brežuljci na kojima su smještene stare hiže i drvene kleti, prave su oaze mira. Umirujuća i netaknuta priroda pravi je mamac za turiste. Silazak s glavnih prometnica vodi do prirodne idile koju nudi Bajka na dlanu. Manje ili više zahtjevne biciklističke rute stvorene su za odmak od stresne svakodnevice i punjenje baterija, potrebno nakon teške i duge godine, u kojoj nismo imali priliku za previše fizičke rekreacije.

foto: Jasenka Haleuš

Avantura cikloturizma provest će vas kroz zagorske mistične povijesne priče, brojne dvorce i perivoje, barokne crkve, sve do opuštajućih izvora termalne vode. Aktivnosti na svježem zraku dodatno će vas potaknuti da istražite lokalnu eno-gastronomsku ponudu.

PROŠEĆIMO STAZOM KROZ KROŠNJE

Perunike, promatračnica za ptice, ptičje gnijezdo i ljuljačke – kasno proljeće u punom sjaju

Jedinstvena Staza kroz krošnje u Zelenjaku  duga je 125 m s najvećom visinom od 5 m. Duž same staze nalazi se zanimljiva interpretacija biološke raznolikosti Zaštićenoga krajobraza Zelenjak – Risvička i Cesarska gora, koja se skulpturom trube, inspirirane ovim jedinstvenim lokalitetom i spomenikom himne Lijepa naša, a koja prati cijelu stazu, isprepleće s temom glazbe. Staza uključuje i promatračnicu za ptice u obliku ptičjega gnijezda i ljuljačke, dok podnožje staze krase perunike.

Za pristup osobama slabije pokretljivosti i osoba s invalidnošću ugrađena je podizna platforma na početku staze, a za slijepe i slabovidne osobe tekstovi na pločama su na Brailleovom pismu.

PUTEVIMA ORHIDEJA U RADOBOJU

Volite li orhideje u njihovom prirodnom staništu, onda je ovo idealna lokacija za dušu. Obiđite planinarsko poučnu stazu koja prikazuje sve ljepote Radoboja i Hrvatskog zagorja, te pronađite čak 16 vrsta orhideja!

Planinarsko-poučna staza u svojoj dužini od 13,7 km prikazuje sve ljepote Radoboja i Hrvatskog zagorja. Na jednom lokalitetu, livadi Poljana moguće je pronaći 16 vrsta orhideja, dok se na području cijele staze nalazi stanište više od 30 različitih vrsta orhideja. Na Strahinjščici je dosad zabilježeno preko 1000 biljnih vrsta i podvrsta pa je njeno uže područje odabrano kao jedno od 94 botanički važnih područja u Hrvatskoj. Strahinjščica je jedan veliki orhidejski vrt jer su na tom području zabilježene čak 32 vrste i podvrste orhideja.

foto: Pixabay.com

Staza je uređena kako bi se privukli posjetitelji – ljubitelji prirode razne dobi i interesa s ciljem edukacije, rekreacije, podizanja razine ekološke svijesti kao i zbog očuvanja vrijednih staništa te cjelokupnog prosperiteta lokalne zajednice kroz održivi turizam. Uz stazu je postavljeno 11 edukativnih tabli s informacijama o biljnom pokrovu, životinjskom svijetu, fosilnom i rudnom bogatstvu te ostalim zanimljivostima šireg područja Strahinjščice kako bi se naglasila vrijednost i značaj tog područja.

Više o stazi orhideja pronađite ovdje.

Konjičke staze – savršen proljetni izbor

Uređivanjem konjičkih staza u duljini od oko 170 km, omogućen je uvid u svaki kutak zagorskih prostranstva i njihovih prirodnih i kulturnih zanimljivosti na poseban način u interakciji s konjem te je ostvarena povezanost sa konjičkim stazama u Sloveniji.

foto: Marko Mihin

Time je postavljena osnova za razvoj konjičkog turizma i ostalih pratećih vidova održivog turizma u Hrvatskom Zagorju.  A o iskustvu s konjičkim turizmom u Zagorju, čitajte iz prve ruke. 

Dvorci, konji, muzeji, božanska hrana, bregovi puni zelenila.. Radišni i gostoljubivi ljudi, ciljani proizvodi i bogatstvo ponude čini Zagorje vodećom kontinentalnom destinacijom koju je tako lako i jednostavno posjetiti iz Zagreba i okolnih gradova.
Bajka na dlanu tako ostaje i pri srcu. I očekuje vas da je istražite što prije, sada kad je napokon vrijeme pokazalo nešto nježniju stranu.
Dobrodošli u Zagorje.

istražite:

putevima-pracovjeka.visitzagorje.hr/stazama-orhideja

staza kroz krošnje

zagorjeride.com

zagorjebike.com.hr