Varaždin – barokni ljepotan na samo sat vremena udaljen od Zagreba

Samo sat vremena vožnje udaljen sjeverno od Zagreba nalazi se Varaždin – vibrantni, živahni, slatki povijesni grad koji u sebi objedinjava sve ono što kontinentalnu Hrvatsku čini drugačijom, zanimljivom i nezaboravnom. Predivna arhitektura, festivali, bogata kulturna i gastronomska scena i jedinstveni stil života nastao iz duboke ljubavi grada i stanovnika magneti su kojim će vas Varaždin privući i ostati vam u srcu zauvijek.

Naći se u Varaždinu nije teško. Lako je dostupan svima koji se odluče istražiti Hrvatsku izvan morskih ljepota i žele iskusiti svu njezinu kulturnu, pejzažnu i gastronomsku raznolikost. Povoljno smješten na raskršću puteva, Varaždin se razvijao u stalnom miješanju raznih kulturnih utjecaja koji, spojeni u suvremenu cjelinu, stvaraju toliko jedinstveni ugođaj i mentalitet.

Raznolikosti u Varaždinu ima napretek. Ponosan na svoju slobodnu građansku baštinu i veliko gostoljubivo srce, Varaždin živi u poveznici povijesti i suvremenosti, klasične i moderne kulture, tradicije i inovacija, nekadašnje slave i otvorene budućnosti nudeći svojim građanima i gostima cijeli niz iskustava, sadržaja i užitaka. Ono što Varaždin čini neodoljivim nisu samo elegantna pročelja ili urbani sklad. Magiju Varaždina stvaraju energija i emocije života, zabave, umjetnosti, muzeja, galerija i festivala.

Sve što volite u Hrvatskoj, u Varaždinu je još izraženije: opušteni životni stil još je opušteniji, povijesna atmosfera još je raskošnija, okusi su još intenzivniji, a kava je posebno ukusna s pogledom na impozantne kule dvorca oko kojeg je grad nastao.

Ponos i ljubav Varaždinaca prema svojem gradu je legendarna. Tepaju mu da je grad baroka, glazbe i cvijeća, čuvaju ga, obnavljaju, paze, pričaju o njemu i hvale se njime. Varaždinska ljepota istkana je na temelju raskošne prošlosti koja je ostavila arhitektonske bisere, raskošne palače, romantični labirint ulica i trgova te kulturnu baštinu koja ga čini malim velikanom.

Umjetnost i kreativnost Varaždina vidljiva je na svakom koraku. Od “cimera”, prastarih oznaka cehova koji ukrašavaju ulaze u trgovine, malenih anđela skrivenih po sjenovitim prozorima, neobičnih umjetničkih instalacija po cijeloj povijesnoj jezgri, brojnih galerija i ateljea, bogatih muzejskih zbirki, slavnog kazališta, transcendentalnog mira baroknih crkava, jedinstvenih malih i velikih varaždinskih okusa pa do bogate, raznolike i kroz cijelu godinu prisutne ponude najraznovrsnijih sadržaja – sve je ovdje prisutno ne kao kulisa ili turistička atrakcija nego kao sastavni dio života grada, koji svoje goste otvorenih ruku i srca zove da mu se pridruže.

Posebno mjesto u lepezi raznolikih varaždinskih iskustava zauzimaju festivali koji ispunjavaju svako godišnje doba i Varaždin, njegovu kreativnost i gostoprimstvo, otvaraju prema svijetu. Brojnost i raznovrsnost festivalskih događanja priskrbili su Varaždinu epitet “grada festivala”, a tematski niz veselih, modernih i zabavnih festivala kreće se u rasponu od barokne glazbe, skrivenih dvorišta, animiranog i trash filma do autentičnog Adventa.

No, najveći, najpopularniji i najpoznatiji festival je Špancirfest, koji krajem kolovoza svake godine cijelu povijesnu varaždinsku jezgru pretvara u veliku glazbenu, kazališnu, performersku, gastro i kreativnu pozornicu sa stotinama sadržaja koji u deset dana u grad privuku više od 250.000 posjetitelja.

Doživljaje je teško opisati. Možemo vam samo reći da za vidjeti, doživjeti i osjetiti Varaždin jedan dan nikako nije dovoljan, no za ljubav na prvi pogled – bit će dovoljan.

Magija Varaždina je nadohvat ruke, prepustite joj se, povratak je garantiran.

Informacije: www.tourism-varazdin.hr

fotografije: TZG Varaždin