Istražite top 5 atrakcija Samobora ove zime

Slikovit gradić francuskog „štiha“, udaljen svega 20-ak kilometara od hrvatske metropole, šarmirat će vas svojom arhitekturom, „zaraziti“ ležernim ugođajem, „osvajati“ okusima, bojama… i potaknuti da se iznova vraćate. Evo što u njemu nikako ne smijete zaobići. Posjetiti, degustirati ili čak i ponijeti kući.

KREMŠNITA

Premda kažu da „šećer dolazi na kraju“, u Samoboru krenite obrnutim redom te se odmah po dolasku zasladite kremšnitom, simbolom Samobora i poznatim gastro-suvenirom. Ovu slasticu jednostavnih sastojaka, ali složene pripreme (koja je i danas tajna), zbog koje se nerijetko čeka i u redu, a potom se, kao nagrada, topi u ustima, kušajte u samom srcu grada. Slastičarnice u centru grada, ali i restorani nude kremšnitu kao desert, koja će vjerujemo vrlo dobro pasati uz kavu ili kao desert nakon ručka.

foto: J.Grdjan, TZG Samobor

BERMET I MUŠTARDA

Samoborski bermet i muštarda

Utjecaj Francuza koji su u vrijeme Napoleona boravili u ovom gradu, danas se osjeća i u gastronomiji.
Aperitiv Bermet, kojeg se priprema od crvenog vina, južnog voća i trava, oduševit će one istančanog nepca, dok će pravi gurmani kuhano i pečeno meso oplemeniti Muštardom, vrstom senfa od gorušice, mošta i začina. Posjetite proizvođače samoborskog Bermeta i doživite specifičnost okusa – sigurni smo da ćete ga htjeti ponjeti kući. A muštardu? Naručite u restoranu ili kupite u mesnici samoborske češnjovke i uživajte.

FAŠNIK

foto: arhiva www.fasnik.com

Svake godine, počevši od 1827., u terminu prije 40-dnevnog uskršnjeg posta, Samobor postaje Fašnička Republika u koju se „slijevaju rijeke“ maskiranih posjetitelja. Velike dječje povorke vrtića i osnovnih škola s područja Samobora, povorke mjesnih odbora, veliki broj artista, izvođača, likovne radionice, ugostiteljska ponuda i tople krafne čekaju Vas u Samoboru, od 2. do 13. veljače 2018.

ANINDOL I ŠETNICE OKO GLAVNOG TRGA

Park šuma Anindol, smještena iznad grada, oduvijek je bila omiljeno izletište Samoboraca i njihovih gostiju, ljubitelja prirode i pravih romantičara koji će ovdje uživati i u čarobnom pogledu na Zagreb, Medvednicu (Zagrebačku goru) i okolicu. Doživljaj će biti i šetnja slikovitim gradskim šetnicama uz koje vijuga i žubori potok Gradna. Prošećite i do Starog grada!

TRADICIJSKI OBRTI: KRISTAL, MEDIČARSTVO, LICITARSTVO


Kristal Tuk manufakturna tvornica, foto TZ Zagrebačke županije

Dugu tradiciju samoborskog obrtništva primijetit ćete u šetnji središtem grada. Ručno brušenje kristala i izrada unikatnih predmeta od kristala ovdje traje već duže od 170 godina. Nešto kraća je tradicija izrade licitara, šareno ukrašenog kolača od medenog tijesta, najčešće u obliku srca. Samoborci su danas podjednako vješti i u izradi keramičarskih licitarskih srca koje potom oslikavaju i personaliziraju. Posjetite ih i ponesite nešto za uspomenu i svojem domu.

Tradicionalni obrti

Dobro došli u Samobor!

fotografije: J.Grđan,  arhiv Turističke zajednice grada Samobora

Izvor: Turistička zajednica grada Samobora