Istražite top 5 atrakcija Samobora ove zime
 • NASLOVNICA
 • BLOG
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Blog Istražite top 5 atrakcija Samobora ove zime

  Istražite top 5 atrakcija Samobora ove zime

  Slikovit gradić francuskog „štiha“, udaljen svega 20-ak kilometara od hrvatske metropole, šarmirat će vas svojom arhitekturom, „zaraziti“ ležernim ugođajem, „osvajati“ okusima, bojama… i potaknuti da se iznova vraćate. Evo što u njemu nikako ne smijete zaobići. Posjetiti, degustirati ili čak i ponijeti kući.

  KREMŠNITA

  Premda kažu da „šećer dolazi na kraju“, u Samoboru krenite obrnutim redom te se odmah po dolasku zasladite kremšnitom, simbolom Samobora i poznatim gastro-suvenirom. Ovu slasticu jednostavnih sastojaka, ali složene pripreme (koja je i danas tajna), zbog koje se nerijetko čeka i u redu, a potom se, kao nagrada, topi u ustima, kušajte u samom srcu grada. Slastičarnice u centru grada, ali i restorani nude kremšnitu kao desert, koja će vjerujemo vrlo dobro pasati uz kavu ili kao desert nakon ručka.

  foto: J.Grdjan, TZG Samobor

  BERMET I MUŠTARDA

  Samoborski bermet i muštarda

  Utjecaj Francuza koji su u vrijeme Napoleona boravili u ovom gradu, danas se osjeća i u gastronomiji.
  Aperitiv Bermet, kojeg se priprema od crvenog vina, južnog voća i trava, oduševit će one istančanog nepca, dok će pravi gurmani kuhano i pečeno meso oplemeniti Muštardom, vrstom senfa od gorušice, mošta i začina. Posjetite proizvođače samoborskog Bermeta i doživite specifičnost okusa – sigurni smo da ćete ga htjeti ponjeti kući. A muštardu? Naručite u restoranu ili kupite u mesnici samoborske češnjovke i uživajte.

  FAŠNIK

  foto: arhiva www.fasnik.com

  Svake godine, počevši od 1827., u terminu prije 40-dnevnog uskršnjeg posta, Samobor postaje Fašnička Republika u koju se „slijevaju rijeke“ maskiranih posjetitelja. Velike dječje povorke vrtića i osnovnih škola s područja Samobora, povorke mjesnih odbora, veliki broj artista, izvođača, likovne radionice, ugostiteljska ponuda i tople krafne čekaju Vas u Samoboru, od 2. do 13. veljače 2018.

  ANINDOL I ŠETNICE OKO GLAVNOG TRGA

  Park šuma Anindol, smještena iznad grada, oduvijek je bila omiljeno izletište Samoboraca i njihovih gostiju, ljubitelja prirode i pravih romantičara koji će ovdje uživati i u čarobnom pogledu na Zagreb, Medvednicu (Zagrebačku goru) i okolicu. Doživljaj će biti i šetnja slikovitim gradskim šetnicama uz koje vijuga i žubori potok Gradna. Prošećite i do Starog grada!

  TRADICIJSKI OBRTI: KRISTAL, MEDIČARSTVO, LICITARSTVO


  Kristal Tuk manufakturna tvornica, foto TZ Zagrebačke županije

  Dugu tradiciju samoborskog obrtništva primijetit ćete u šetnji središtem grada. Ručno brušenje kristala i izrada unikatnih predmeta od kristala ovdje traje već duže od 170 godina. Nešto kraća je tradicija izrade licitara, šareno ukrašenog kolača od medenog tijesta, najčešće u obliku srca. Samoborci su danas podjednako vješti i u izradi keramičarskih licitarskih srca koje potom oslikavaju i personaliziraju. Posjetite ih i ponesite nešto za uspomenu i svojem domu.

  Tradicionalni obrti

  Dobro došli u Samobor!

  fotografije: J.Grđan,  arhiv Turističke zajednice grada Samobora

  Izvor: Turistička zajednica grada Samobora

  PRATITE NAS

  1,311InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Savršena vikend avantura za kraj ljeta

  Tražeći ideju za  sjajan izlet nedaleko od Zagreba, donosimo preporuku za novootvoreni Adrenalinski park Duboka. Ako vam je dosadno u gradu, dani se sporo...

  Te čudesne Kupske noći..