Gozba na izvoru zdravlja – Varaždinske Toplice

image description

Piše: Anita Žuvela Hitrec

Jedno od ključnih pitanja koje me zaokupljalo kao dijete, bilo je je o misteriju Vremena. Još kao djevojčica, ustrajno sam dodijavala starijima brojnim nepraktičnim pitanjima o tome što je to vrijeme, što znači kad je netko izvan vremena, i tako dalje i tako bliže. Ulaskom u pubertet, stupanjem u život odraslih, a s godinama poslije i u bolne Ralje Života, za lamentacije o tome više nije bilo mjesta.  No digresija o vremenu, nehotice je iskrsnula ponovno, posjetom Varaždinskim Toplicama.

A zašto? Zato jer je taj varaždinski gradić tako neočekivano lijep u svoj toj eteričnosti, da ste dojma kako ste slučajno pomakli nekakvu koprenu i našli se u nekom drugom stoljeću. A  stoljeća itekako šapću ili žubore svojim ljekovitim vodama i svašta vam imaju ispričati. Od 1. do 4. stoljeća, na ovom području nalazio se termalni izvor ljekovite vode –  rimsko naselje Aquae Iasae a na ovoj poveznici možete doznati sve o prevrijednom naslijeđu Varaždinskih Toplica.

foto: TZG Varaždinske toplice

Jedan od najbolje očuvanih rimskih lokaliteta u Hrvatskoj
Javni dio rimskog naselja nalazio se na najgornjoj terasi topličkog brežuljka (današnji arheološki park). Ovaj kompleks sačuvao je u svom izvornom obliku svoju izvornu konstrukciju i ne samo to, ovaj kompleks je jedan od najbolje očuvanih lokaliteta u Lijepoj Našoj.

A da bi potencijal termalnih voda dobio zasluženo mjesto na Panteonu lječilišnog turizma, vrijedni domaćini svake godine organiziraju tematsku manifestaciju Aquafest kojom novinarima i posjetiteljima, prezentiraju brojni potencijali zdravstvenog turizma.

Aquafest 2019 – izvrsna  tematska manifestacija vrijedna posjete i turističkog ulaganja

Skupina novinara iz Hrvatske, Slovačke, Srbije i Makedonije u organizaciji kolegice Marije Barić s portala Hia.com.hr, imala je priliku uživati u  gostoprimstvu vrijednih žitelja varaždinskog kraja, maštovitom programu, sjajnoj rimskoj gozbi i pravoj svečanosti, kroz tematsku manifestaciju Aquafest 2019.

foto: Hia.com.hr

Ova atraktivna tematska manifestacija je svojevrsni tribute rimskom životu, kada kroz dva dana gradićem defiliraju lijepe božice nimfe, hrabri legionari, toge raznih boja, uz  dojmljiv scenski prikaz žrtve Božici Dijani Luni.

foto: Hia.com.hr

Pored  koncerta umjetnice Doris Karamatić (harfa) i beat – boxera Mislava Medića,te prave rimske gozbe (čiji će slikopis doći na red u slijedećim poglavljima),  slijedeći dan su organizatori priredili i rimski sajam s radionicama prirodne kozmetike, drvenih igračaka, kuhao se veliki rimski lonac u kome su se krčkali sastojci divljači, srnetine, veprovine, gljiva i raznoraznih začina).. Općenito svašta lijepog se krčkalo u loncu Varaždinskih Toplica ta dva dana.

foto: Hia.com.hr

2.međunarodni stručni skup „Aquae lasae – Termalna voda jučer, danas, sutra“

U sklopu prvog dana programa  Aquafesta održao se Međunarodni stručni skup ‘Aquae Iasae – Termalna voda jučer, danas, sutra’. Na stručnom skupu, predstavljen je projekt budućeg Spinalnog centra u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim toplicama, prezentirane su dosadašnje spoznaje i saznanja oko istraživanja porijekla termalnih voda, pričalo se o blagodatima za zdravlje, kroz medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.

Gozba na rimskom lokalitetu

Sudionicima ovog skupa uskoro je zamirisala rimska gozba koju je priredila ekipa iz obližnjeg hotela Minerva a koju predvodi šefica kuhinje Marija Denžić. Obzirom na delicije proizašle pod kulinarskom palicom briljantne kuharice vezane za ovaj ručak, ne čude brojne nagrade i priznanja koje je ova darovita gospođa više puta osvajala na natjecanjima Hrvatskog kuharskog kupa.

Okusi rimskih delicija – blaženstvo dostojno bogova

Sveta Minervo! Sveti Jupiteru i Dijano! Blaženi Konstatin! Sretnici u togama, svi koji  ste imali sate i sate da u miru sve ove bakanalije pojedete i raspredate o smislu života.. Što drugo reći pred prizorima rimskog vina, medenih goveđih odrezaka, suhog vrata s dinjom, rimskom šunkom, najmekanijom svinjskom vratinom u posebnoj marinadi kojoj se prepliću arome koje nisu s ovog svijeta, dok vam nosnice draška piletina cara Konstatina s dinstanim marelicama,

Ili ječmena kaša s koprivama, kuhanom lećom, rimskim pogačicama koje se tope u ustima, rimskim njokima, pečenom teletinom u rajskim začinima, datulje punjene orasima, smokve okupane u sezamu (ili su to bile mrkve u šećernom ogrtaču), grožđe koje počiva pored pileta, raznovrsno voće svih boja i oblika. Da me gospođa Marija hoće usvojiti..

Dođite u Varaždinske Toplice po porciju zdravlja i vitalnosti

Zašto posjetiti Varaždinske Toplice i hotel Minervu? Pa osim što imaju jednu od najboljih hotelskih kuharica u HR, imaju također sve što vam treba za regeneraciju umornog tijela i duha. Termalna sumporna voda koja izvire na prostoru današnjeg parka ima posebna ljekovita svojstva a temperature je 58 stupnjeva. Idealna za liječenja artritisa i reumatskih tegoba, a navodno pomaže i od Alzeheimerove bolesti u kombinaciji s ljekovitim blatom koje također tu obitava u izdašnim količinama. Možda hotel Minerva nije najglamurozniji hotel u RH, ali za svoju primarnu lječilišnu namjenu, solidno je opremljen. Možda vas u odluci i učvrsti podatak, da da su pripadnici rimskih legija, visoki vojni časnici, gradski dužnosnici, svi odličnici, uspješno  pronalazili eliksir zdravlja na ovom mjestu pa što bi vi bili gori od njih?

Vinarija Najman – redno, skladno, složno

Prvi dan posjete, nakon Stručnog skupa i rimske gozbe, prema program smo imali organizirani posjet OPG-u Najman.

Ova složna, skladna i organizirana obitelj, nas je gostoprimstvom zadržala nešto dulje nego je bilo planirano. Uz sljubljivanje vina i savršenih sireva, našli su se i plehovi s domaćih pecivima, a isprobali smo kod njih odličan  pjenušac, crna i bijela vina, njihov fini Rose uz domaći desert. No njima ćemo posvetiti neku od slijedećih priča i držimo im palčeve da što prije naprave web stranicu i i blog.

Restoran i Pansion Bernarda -Trip Advisor odlikaš

Restoran Bernarda poslužio je prema programu rane večere,  pečene prepelice za glavno jelo po starorimskom receptu, a prepelice smo zalili vinskom kapljicom vinarije Kopjar. Poslužen je i nadrealno dobar desert. Predjelo je također bilo vrlo zanimljivo.

A otprilike isti su bili i  prizori bijelih baldahina lagano lepršavih na proljetnom vjetru, ljubaznih konobara u bijelim rukavicama, zelenog pejzaža oko nas, te fine hrane. Saznajemo da je cijeli ovaj objekt koji značajno doprinosi turističkoj slici grada, sagrađen krajem 19 stoljeća.

Početkom dvadesetog stoljeća objekt zaprima funkciju gostione i soba za iznajmljivanje sa prvim privatnim konjušarom u Varaždinskim Toplicama, koji je vodio brigu o kočijama i konjima gostiju. Prije šest godina objekt je u potpunosti renoviran,no aura prošlih vremena je definitivno zadržana. Kako kažu domaćini, u njihovim apartmanima  i sobama možete uvijek računati na gostoljubivost i obiteljsku atmosferu. A ako ne vjerujete nama, vjerujte Trip Advisoru, i nevjerojatnom prosjeku od 5,00. Nije slučajan. 

foto: Bernarda tourism.eu
Za kraj..

Posjetite li ovaj kraj, prvo što će vas se dojmiti kako su ljudi  smireni, marljivi, šesni i radišni. Cijene su dvostruko ako ne trostruko povoljnije nego na razvikanim jadranskim odredištima. Ako trebate regeneraciju duha i tijela, kontinentalni wellness, šetnju ljupkim šumama, izliječenje tegoba i hranu dostojnu careva te udoban smještaj.. dođite u ovaj kraj.

foto: Bernarda tourism

Navratite u neku od vinarija u blizini. Podružite se s srdačnim vrijednim obiteljima, čije kuće kao da su preslikane sa seta neprežaljene serije Dražesni pupoljci svibanjski. 

Dobro došli u Varaždinske Toplice!

I još malo za kraj..

Detalji programa, sudionici, organizatori znanstvenog skupa

U znanstvenom skupu sudjelovali su Denis Kovačić, dr.med. ravnatelj Bolnice i prim. mr.sc. Goran Ivanišević, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, Odbor za lječilišnu medicine, Müfit Zeki Karagülle MD, PhD (Istanbul University) koji je govorio o potvrđenim ljekovitim svojstvima termalne vode na bazi sumpora, Radovan Čepelak, dipl. ing. (balneologija; Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar), Ankica Senta Marić i Damir Andabaka, dr.sc. Vesna Pascuttini Juraga (Ministarstvo kulture), dr.sc. Sanja Kapelj i dr.sc. Dragana Dogančić (Geotehnički fakultet),dr.sc. Željka Sladović, Geoda consulting, Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Var. Toplice doc. dr. sc. Ivana Grčić, prodekanica za znanstveni rad i međunarodnu suradnju Sveučilište u Zagrebu/ Geotehnički fakultet. Znanstveni skup održao se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, kojem je u ime Ministarstva nazočila Elizabeta Dolenec.

Organizatori Aquafesta

Na prostoru rimskih termi i na topličkim ulicama 31. svibnja i 1. lipnja, dvanaestu godinu za redom, oživio je tako još jednom duh antike, a za program kojim nam je dočaran način života tih davnih žitelja pobrinule su se Lana Husnjak, direktorica Turističke zajednice Grada Varaždinskih Toplica i Spomenka Vlahović, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice. 

Naslovna fotografija: Bernarda Tourism.eu

Istražite,  zapratite, polajkajte:

Bernarda Tourism.eu

Facebook TZ Varaždinske Toplice

TZ Varaždinske Toplice

Zavičajni muzej Varaždinske Toplice

 Minerva