Pustolovno ljeto u Karlovačkoj županiji – što vam preporučamo?

Zanima li vas destinacija u kojoj  možete  posjetiti redom: najpoznatiji hrvatski Nacionalni Park prirode, neobičnu prašumu i mistično stijenje, tajanstvene planine, čijim dolinama teku bistre rijeke, vrijedne povijesne lokalitete, i mnoštvo dodatnih prirodnih čuda?

Kontinentalna ponuda postaje sve traženija, a brojni aduti ovog dijela Hrvatske itekako su atraktivni turistima i avanturistima koji od odmora žele drugačije iskustvo, iskustvo koje objedinjuje adrenalinski doživljaj i uživanje u prizorima djevičanske prirode uz sve popularnije aktivnosti na otvorenom. Donosimo nekoliko preporuka što sve doživjeti u Karlovačkoj županiji i koji tip odmora možete istražiti ove sezone. A za sva pitanja i detalje, kontaktirajte Turističku zajednicu Karlovačke županije, gdje će vas opskrbiti kartama, informacija, mapama, vodičima i svime informacijama potrebnima za izlet snova.

Isprobajte Speedboat vožnju po Kupi

Vožnja brzim gliserom započinje od sela Kamensko prema Karlovcu do samog ušća Korane i Kupe. Tijekom vožnje uživajte u nedirnutoj prirodi, dok se vozite kroz rijeku Kupu. Ponuda je posebno aktraktivna ljeti, jer se možete u ovom aranžmanu okupati te zaviriti u tajanstveni svijet riječnog podmorja. Nakon pustolovne vožnje, moguće je organizirati roštilj na vatri uz rijeku, pod zvjezdanim nebom, što je također poseban doživljaj.

Ronjenje u rijekama Karlovca

Ovog proljeća i ljeta, uz pratnju licenciranih instruktora, možete upoznati karlovačke rijeke na drugačiji način.  Malo je poznato da su u rijekama na području karlovaćkog područja pronađeni različiti ostatci iz povijesnih razdoblja, a uz bogatu floru i faunu čistog karlovačkog podmorja, doživjeti ćete iskustvo upoznavanja riječnog svijeta iz prve ruke. Postoji također mogućnosti nakon testnog urona polaganja ispita za ronioca u Klubu podvodnih aktivnosti. Ronjenje na karlovačkom području dostupno je tokom cijele godine.

Blagodati rijeke radije bi doživljeli s kopna? Ulovite ribu i odmorite uz tišinu

Uz mnoštvo voda Karlovačka županija je među najprivlačnijim odredištima ribolovnog turizma u Hrvatskoj. Bogatstvo čistih voda nagrađeno je velikim brojem ribljih vrsta. Kakav god ribolov voljeli, tu se nađe za svakoga ponešto i to čitave godine. Uz to, boravak uz obale ili na vodi opušta i umiruje.

Jahanje uz riječne sprudove ili pored kulturnih znamenitosti

Želite li uživati u jahanju i odmoru u prirodi, te opustiti se od užurbane svakodnevice, posjetite konjičke klubove u Karlovačkoj županiji. Njihovi članovi, istinski predani skrbi za konje, prenijet će i na vas bliskost i poštovanje prema plemenitim bićima od kojih možemo puno toga dobroga naučiti.

Paintball – zabavite se s kolegama i zaboravite na uredski stres uz  provod na otvorenom

Paintball je stekao brojne poklonike u Hrvatskoj, a odlična “ratišta” za tu vrhunsku grupnu zabavu su i u Karlovačkoj županiji. U paintballu sudjeluju ravnopravno igrači oba spola. Obično su podijeljeni u dvije skupine i “naoružani” poluatomatskim puškama koje umjesto metaka ispaljuju kuglice u boji. Ljubitelji ove igre sve više otkrivaju prednosti paintballa na obroncima Vodenice blizu Kupe, u šumarcima i proplancima oko Korane i Slunjčice, uz Baraćeve špilje, u dolini Mrežnice.

Fotolov i lov

autor: Lucija i Rade Jug, arhiv TZO Rakovica

Prostranstva šuma su neprocjenjivo bogatstvo Karlovačke županije. U sjeni stoljetnih stabala, na obroncima gora i uz međurječne zaravni, možete se istinski opustiti kroz šetnju, a od proljeća do jeseni i berući gljive, kestene i ostale šumske plodove. U Hrvatskoj postoje tri zaštićene vrste velikih zvijeri, vuk, ris i medvjed, pa ukoliko ste mirne ruke i sretnog kadra, možda dobijete priliku (osim raznih vrsta ptica, kukaca, divljači i predivnog prirodnog pejzaža), fotoaparatom ovjekovječiti upravo neku od zaštićenih vrsta.

Rafting, kajak, kanuing

Nezaboravna su iskustva raftinga, kajaka i kanuinga na predivnim rijekama Karlovačke županije, čijih 200 kilometara toka su savršene za uzbudljive i istovremeno opuštajuće pustolovine.

Čemu uživati u rijeci samo s obala, kada se možete spuštati brzacima i slapovima, zašto se ograničavati cestama kada se do čarobnih kutaka možete spustiti čamcem? Kupa, Korana, Mrežnica i Dobra sve vam to nude, kao još malo koja rijeka u Hrvatskoj.

Kupanje

arhiv TZO Rakovica i TZG Karlovac

Na kraju svega, uvijek preostaje klasično dobro staro kupanje, kroz osvježenje u bistrim svježim vodama koje donose spas za vrijeme ljetne žege. A Karlovačka županija je pravi kupališni raj u slatkim vodama. Posebno preko ljeta kada prohladne vode donose savršeno osvježenje za tisuće kupača a dodatna ugostiteljska ponuda, sportska igrališta na pojedinim kupalištima, očekuje sve koji nakon kupanja u rijeci, traže aktivnost više.

Županijom na dva kotača

Poželite li vozeći bicikl upoznati njezine ljepote i znamenitosti, na raspolaganju vam je gotovo 700 kilometara biciklističkih staza. Svaki će cikloturist, od povremenih korisnika bicikla do sportskih biciklista, pronaći stazu primjerenu svojem tjelesnom stanju i mogućnostima bicikla; cikolturističke rute duge su od 30-ak do preko stotinu kilometara, uz visinske razlike najviše i najniže točke puta od samo 25 pa do 580 metara.
Birate li doline Kupe, Korane, Mrežnice, ili Dobre, druge obale, jezera Sabljaci, livadne proplanke Kapele i Kleka, Svete Gere, Lovrića Prekriškog, Vinice i Piramide, kod Draganića, svaka ruta je podjednako zanimljiva.

Uz ugodnu vožnju, biciklom možete obići renesansnu povijesnu jezgru Karlovca, srednjovjekovne gradine Dubovac, Novigrad na Dobri, Ozalj, Bosiljevo, Tounj, Modruš, Ogulin, Slunj, Drežnik i Cetingrad, brojne kurije, crkve i kapelice. Vozit ćete se i preko drevnih kamenih mostova na Dobri, Mrežnici, Toučnjici, ali i uz obnovljene mlinice Rastoka na slapovima Slunjčice.

foto: arhiv Turističke zajednice Slunj

Fotografije: arhiv Turistička zajednica Karlovačke županije, Turistička zajednica grada Karlovca, TZO Rakovica, Croatia Open Land Tours DMC

Posjeti: river-adventure.info

Zaprati: www.facebook.com/riveradventure.info

Sponzorirani članak