Čarolija europskih snježnih gradova

Autor: Putni kofer

Svatko od nas ima svoje najdraže godišnje doba kada se osjećamo neobično veselo i jednostavno sretno. Jesen nam daruje eksploziju boja, u proljeće se cijela priroda budi i sve je puno života, a ljeto obožavamo zbog žarkog sunca, vedro plavog neba te dugih vrućih dana. Zimu obično povezujemo s tmurnim, sivim nebom i hladnim nosom, ali postoji lijepa strana zimske sezone koja se često zanemaruje. Snježni pokrivač može svakome gradu pokloniti dašak profinjenosti zbog kojeg je vrijedno putovati i zimi. U nastavku doznajte koji su najljepši gradovi zimi u Europi te pronađite inspiraciju za jedno od svojih budućih putovanja.

BERN, ŠVICARSKA

Nije tajna da je Bern prekrasno mjesto koje vrijedi posjetiti u bilo koje doba godine. Dok je ljeti grad prepun ljudi koji se kupaju u slatkovodnoj rijeci, piju u otvorenim barovima na suncu i kušaju lokalne delicije na otvorenom, u zimskim mjesecima Bern se pretvara u savršenu bijelu zemlju čudesa. Okružen snježnim planinskim vrhovima, šarmantni srednjovjekovni stari grad idealan je za šetnju uz obale rijeke Aare.

U Bernu je nekoliko godina živio i stvarao jedan od najpoznatijih znanstvenika u povijesti – Albert Einstein. U spomen na njegov život u Bernu, lokalne vlasti su pretvorile kuću u kojoj je živio u Einsteinov muzej. Danas je to nezaobilazna atrakcija za sve one koji se odluče posjetiti Bern.

PRAG, ČEŠKA

Bez obzira u koje doba godine posjetili Prag, zasigurno ćete se zaljubiti u šarmantnu češku prijestolnicu koja je poznata i kao grad mostova, grad katedrala, grad stotine tornjeva, grad piva, zlatni grad… Sa svojim brojnim crkvama i impresivnim građevinama različitih arhitektonskih stilova, Prag je jedan od najljepših europskih gradova.

Snijegom prekriveni tornjevi, prigušena svijetla iz uličnih svjetiljki i mračne kamenom popločene ulice starog grada daju jednu posebnu atmosferu ovom mjestu tijekom zimskih mjeseci. Odabirom Praga za odmor tijekom zimskih praznika, naći ćete se u bijeloj bajci jer grad pod snijegom izgleda vrlo impresivno.

TALLINN, ESTONIJA

Glavni grad Estonije svojom ljepotom će vas oboriti s nogu. Radi se o jednom od najbolje očuvanih povijesnih središta u Europi, s mnogim srednjovjekovnim crkvama i trgovačkim kućama koje su pod zaštitom UNESCO-a.

Mnogi će se složiti da je pogled na grad prekriven snijegom toliko lijep da se baltičke zime čine sasvim podnošljivima. Istina, temperature su prilično niske u ova doba godine, no uz tipičnu estonsku krvavicu i topli napitak, zima će možda postati vaše omiljeno godišnje doba.

BEČ, AUSTRIJA

Osim što je jedan od najljepših gradova u Europi, grad Beč već deset godina nosi titulu najboljeg grada za život na svijetu. Osim njega, niti jedan drugi grad prije nije uspio toliko dugo ostati prvi na ljestvici. Glavni grad Austrije nezaobilazna je destinacija i za brojne turiste iz svih krajeva svijeta koji uživaju u bogatoj kulturnoj baštini, umjetnosti, hrani i Adventu. Ono što daje poseban šarm zimi su božićni sajmovi koji se nalaze po cijelome gradu. Između ulica i na trgovima možete pronaći brojne glazbenike koji izvode božićne pjesme, a poseban je ugođaj u takvom okruženju ispijati vruću čokoladu i kušati popularnu tortu Sacher.

ODDA, NORVEŠKA

Norveška je poznata u svijetu zbog najljepših i najvećih fjordova, zapanjujuće prirode, polarnog dana i noći, ali i malih čarobnih mjesta u koje se je lako zaljubiti na prvu. Zimi je u takvim mjestima sve drugačije – mir i tišina zauzimaju glavnu ulogu na bijeloj pozornici.

Jedno od takvih mjesta je i Odda, prelijepi grad smješten na kraju jedne od najdubljih grana Hardanger fjorda. Njegova okolina zadivljuje u svojoj ljepoti, a osim Hardangera, ovdje ćete vidjeti planinske rijeke, slapove i ledenjake.

LUDLOW, VELIKA BRITANIJA

Mnogi kažu da se najljepši krajolik u Engleskoj nalazi u Ludlowu, malenom gradiću koji se smjestio između Engleske i Walesa. Danas je Ludlow jedan od najupečatljivijih srednjovjekovnih gradova Engleske, sa stotinama zgrada koje imaju veliku ulogu u povijesnom i arhitektonskom nasljeđu Velike Britanije. Bogata povijest i ljepota krajolika ovaj gradić čine atraktivnim mjestom za život i posjetu, a da je tako možemo saznati i iz natpisa britanskih medija koji su Ludlow proglasili mjestom gdje snovi postaju stvarnosti – engleska Provansa.

NEUSCHWANSTEIN, NJEMAČKA

Predivni dvorac Neuschwanstein doslovno izgleda kao iz bajke. Smjestio se na jugozapadu Bavarske, nedaleko od austrijske granice, u gradiću Schwangau kraj Füssena. Mnogi će se složiti da smo upravo ovako zamišljali dvorce u djetinjstvu. Stoga i ne čudi činjenica da je ovo arhitektonsko čudo poslužilo kao inspiracija za dvorac iz Disneyeve ‘Uspavane ljepotice’. Zbog toga ga danas nazivaju Disney dvorcem i dvorcem uspavane ljepotice. Riječ je o očaravajućem mjestu kojemu dobro stoji svako godišnje doba.

Tekst i fotografije: Putni kofer