Avanturisti, bonkulovići, ljubitelji aktivnog turizma – vodimo vas u Dravske Peske

…Ova destinacija idealna je za sve koji od izleta traže drukčije iskustvo! Relativno blizu Zagrebu, otkrivaju je gastro putnici, izletnici, romantičari, ciklo avanturisti – upoznajmo danas destinaciju Dravski Peski.

Ima nešto čudesno u poljima makova koji se prostiru ispred tamnih šuma Podravine. U okruženju tamnih šuma i cvjetnih livada, čije se korijenje podlijeva vodama Drave, gdje možete vidjeti najrazličitije vrste ptica, na području gdje vjetar uspije rasuti i pustinjski pijesak, skrivaju se brojne zanimljivosti i intrigantne turističke atrakcije.

foto: Dražen Nađ

U ovom kraju stare  legende jedva čekaju biti ispričane a drevna magija se osjeća skrivena u šašu, bilju i šumama i tajanstvenim riječnim rukavcima, te brojnim kreacijama na otvorenom. 

Etno imanje Karlovčan, vrt

Drava – tajanstvena sila Dravskih Peski

Srebrno siva vijugava ljepota, predstavlja neodvojivi dio područja Dravski Peski kao i cijele središnje Podravine. Kao žila kucavica i simbol ovog pitomog a ipak tajanstvenog i neistraženog područja prepunog umjetnika, čarolije prirodnih pejzaža, tajnih starih recepata, običaja i kulturnih znamenitosti, riječni rukavci Drave predstavljaju najpoznatiju razglednicu čitavog područja.

foto: Ivan Nemet

Drava je dom filozofima, sanjarima, pjesnicima, tragaocima za mirom, no isto tako je i dom avanturistima, aktivnim turistima i posjetiteljima koji mogu uživati u raftingu, vožnji brodovima, kanuingu.. Drava je i centar uzbudljive rafting avanture.

Kako se aktivno zabaviti? 

Na području Brodića, malog mjesta u Općini Ferdinandovac počinje kanuing staza “Drava tour adventure” koja vodi do prekrasne Križnice, a duljina staze je oko 12 km. Tu je i turistički brod obitelji Karlovčan, kojim možete ploviti i uživati u divljoj ljepoti “Europske Amazone”, a ako ne volite vožnju brodom, tu je skela koja će Vas provozati, a čak postoji i mogućnost ručanja na skeli usred rijeke Drave. Znači: rafting, bicikliranje i obroci na rijeci. Više informacija pronađite ovdje. 

Rekreativni i profesinalni ljubitelji vožnje na 2 kotača ovim jedinstvenim programom ciklo ture mogu upoznati Podravinu i sve njezine čari – na svoja dva kotača, ali i vožnjom brodom rijekom Dravom. 

Gdje se smjestiti na području Dravskih Peski?

Na obodu šume, obilno poduprte hladnim rukavcima Drave nalaze se dravske vikend rustikalne kuće i sobe za odmor.

Neke su smještene uz riječni rukavac, pune su cvijeća, prirodnog svijetla, ukrasnog bilja i povrća koje možete koristiti u spremanju jela. Domaće i ljupko uređenje interijera, svjedoči o ruralnom bogatstvu čitavog kraja. Ima tu i pravih ljepotica s bazenom ili jacuzijem. Dođite i provjerite! 

Gdje fino jesti?

Osim prirodnih i kulturnih atrakcija, podravci se mogu se pohvaliti bogatom tradicionalnom kuhinjom koju nudi sve više restorana ili OPG-ova, brojnim proizvodima koji su nastali od vrijednih Podravskih ruku,  ali i vrhunskim vinima koja uspijevaju na pjeskovitom tlu koje ih čini posebnima i specifičnima.

Ostale tradicijske gastro/wine lokacije koje možete pronaći u okolici su; restoran Royal, vinarija Jušta, sirana Imbrišić, vinarija Ban, vinarija Topolovčan, villa vinarija Ančica, pizzeria La-Lu, pizzeria Harly, seosko gospodarstvo Šipek a u sklopu bezinskog servisa Crodux, djeluje i istoimeni restoran.
Izbor je pristojan, a hrana je izdašna baš kao i gostoprimstvo domaćina.

Što sve uključuje područje Dravski Peski

Dravski Peski predstavljaju četiri općine u Koprivničko – križevačkoj županiji: Ferdinandovac, Kalinovac, Kloštar Podravski i Podravske Sesvete. Kontinentalna Hrvatska prebogata je skrivenim blagom, a područje koje prožima obronke Bilogore sve do romantične Drave, jedinstveno je čak i prema našim mjerilima. Na malom prostoru primjetna je nevjerojatna raznolikost biljnog bogatstva. 

DCIM100MEDIADJI_0072.JPG

Spoj guste šume, rijeke Drave, pjeskovite pustinje, brojnih ciklo i pješačkih staza, umjetničkih ateljea, tradicijske hrane i OPG-ova na malom prostoru – sve je to područje Dravski Peski. Otkrijte ga ove tople jeseni pa i zime. Uz vatricu i tradicijsku hranu, povoljne cijene smještaja i aktivnosti u okolici, naša brojna vrsna vina, boravak ovdje mora biti poseban! Čekamo vas! 

www.tzpdravskipeski.hr

facebook.com/TuristickaDravskipeski

instagram.com/visit.dravski.peski

fotografije: arhiv TZ Dravski Peski, Ivan Nemet, Dražen Nađ, arhiv uredništva