Upoznaj baranjsko crveno zlato

Vruća i strasna baš kao i baranjska ukusna kuhinja. Njeno veličanstvo, crvena začinska paprika, poznata od davnina po brojnim ljekovitim svojstvima, pričat će vam oduvijek  na ovim prostorima, priču o dobroj hrani i punoj trpezi.

foto: Pixabay.com

Baranja definitivno postaje hit destinacija kao što su je nazvali već 2019. godine. Ona je po mnogočemu privlačna i specifična od burnih povijesnih događaja, zemljopisnog položaja (u smislu da nije „na putu“ ili „usput“ putniku namjerniku nego morate doći ciljano), multikulturalnosti, prirodnih ljepota i drugih čimbenika koji su ostavili traga i na gastronomiji i gostoljubivosti domaćina. Plodna zemlja je također doprinijela razvoju mnogih poljoprivrednih kultura pa i začinske paprike, koju ovom prilikom posebno ističemo.

foto: Predrag Savić

Ona izvorno dolazi iz Amerike u Europu i to na način da je Kolumbo, tražeći papar i put do Indije „nabasao“ na Europu. Krenuvši preko zapada prema istoku, Kolumbo je naletio na Karibe (misleći da je Indija). Papriku pronalazi na otoku Hispaniola gdje otkriva da se nalazi neki crveni plod koji je puno bolji od crnog papra.

foto: Predrag Savić

Bez obzira što izvorno paprika dolazi iz drugih krajeva, toliko je stoljeća već na našim prostorima i tako se dobro prilagodila ovom podneblju, da ju već smatramo svojim začinom, što ona i jest. Za razliku od nekih drugih začina, začinska paprika ovdje jako dobro uspijeva s obzirom na plodno (močvarno tlo) koje se velikim dijelom nalazi u Baranji.

foto: Pointers

Unutar Općine Bilje, u svakom naselju ćete pronaći proizvođače začinske paprike, a najveći broj se ipak nalazi u naselju Lug. Povodom toga, svake se godine održava i manifestacija posvećena tom baranjskom zlatu pod nazivom Paprikafest. Ona okuplja mnoge proizvođače začinske paprike, ali i proizvođače drugih proizvoda. Papriku tom prigodom ocjenjuje stručni žiri, a i pripremaju se i razni specijaliteti u kojima je neizostavan začin upravo začinska paprika.

foto: Predrag Savić

Zapravo, u Baranji, rijetko koje domaće jelo ne sadrži papriku. Dokazano je da je začinska paprika (slatka i ljuta) korisna i dobra za zdravlje ukoliko se konzumira u razumnim količinama. Zato, posjetite Paprikafest i ove godine i osigurajte si svoju pravu i kvalitetnu začinsku papriku, jer su sada već naznake da će vrlo brzo nestati ovogodišnja berba iako su proizvođači povećali proizvodnju (neki dvostruko/trostruko veću količinu), ali je i dalje veća potražnja od ponude.

Paprika, kraljica baranjskih vrtova, neizostavni je stoga začin brojnih gastro delicija čarobne Baranje. Crvene slatke, posebno ljute papričice, duša su svakog baranjskog jela, napose ribljih specijaliteta poput paprikaša, perkelta …, ali i čobanca, kulena, kobasice, naprosto svega što je Baranjac odlučio pripremiti na vatri i uz vatru. Isprobajte ih i nabavite dok nisu nestale! Vidimo se u Lugu!

Više informacija:

TZO Bilje
Facebook TZO Bilje

Naslovna fotografija: Pavo Nikolić