Top 3 planinarske staze by Hiking Croatia

Autor: Putni kofer

Ove godine, možda više nego ikada prije, s koferom po Hrvatskoj putovali smo po svojoj zemlji. Otkrivali nova mjesta i priče o neistraženim morskim dubinama i planinskim visinama. Zaključili smo da Hrvatska nije samo Dubrovnik, Zagreb ili Split, a s tom činjenicom složit će se sigurno i mnogi zaljubljenici u planinarske staze te svi oni koji su to tek postali tijekom pandemije.

Iznimno je teško, a možda i nemoguće odabrati 3 najljepše planinarske staze u lijepoj našoj, a za mišljenje ćemo pitati dvojac koji stoji iza profila Hiking Croatia. Spriječeni da putuju izvan granica zbog epidemiološke situacije u zemlji i svijetu, Daria i Mario ovu su godinu posvetili osvajanju domaćih vrhova. Iako kažu da je svaki vrh za njih poseban jer ima neke svoje čari i ljepote, teškom mukom izabrali su 3 planinarske staze koje su na njih ostavile utisak i koje bi preporučili svima:

PREMUŽIĆEVA STAZA

Po mnogima najljepša planinarska staza u Hrvatskoj smještena je na vršnim dijelovima sjevernog i srednjeg Velebita. Izgrađena je od 1930. do 1933., a ime je dobila po Anti Premužiću koji je napravio projekt, organizirao gradnju te i sam sudjelovao u njoj.

Staza je duljine 57 km i kreće sa Zavižana do prijevoja Veliki Alan i zatim do Oštarijskih vrata. Projektirana je tako da nema velikih uspona i hodanje po stazi je izuzetno ugodno i nije fizički previše zahtjevno, ali naravno nije ni za podcijeniti s obzirom na njezinu duljinu i ruksak na leđima.

Staza je duljine 57 km i kreće sa Zavižana do prijevoja Veliki Alan i zatim do Oštarijskih vrata. Projektirana je tako da nema velikih uspona i hodanje po stazi je izuzetno ugodno i nije fizički previše zahtjevno, ali naravno nije ni za podcijeniti s obzirom na njezinu duljinu i ruksak na leđima.

Kako je Skorpovac sklonište ne možete se najaviti za noćenje pa nije loša ideja imati i šator u kojem se može prespavati ako je sklonište puno. Uz stazu je moguće ispenjati i vrhove koji se nalaze u blizini i označeni su na stazi, a pogledi su fantastični.

VRH DINARE – SINJAL 1831M

Do najvišeg vrha Hrvatske vodi nas nekoliko staza, po mnogima je najljepša ona iz sela Mirkovići ili takozvana Jogurt staza. A zašto Jogurt? Odgovor je skroz jednostavan, staza je na nekim dijelovima označena praznim čašicama jogurta!

Uspon kreće od zapuštene škole u zaselku Mirkovići i duljine je nešto više od 8 kilometara. Na otprilike kilometar do vrha dolazimo do planinarskog skloništa Zlatko Prgin koje je idealna prilika za odmor prije završnog uspona do najvišeg vrha Hrvatske, gdje će vas dočekati crvena kućica/sklonište te natpis ”Dobro došli na vrh Hrvatske”.

Izdvojili bi još jednu stazu koja nas vodi do ovog predivnog vrha. Staza koja počinje u selu Glavaš i preko srednjovjekovne utvrde Glavaš i PS Drago Grubać (kod ovog skloništa postoji izvor odlične vode!) vodi nas do vrha Dinare

Ova staza je duljine oko 7.8 km, a obje staze zahtijevaju dobru kondiciju jer osim svoje duljine zahtijevaju i savladavanje nešto više od 1200 metara visinske razlike od početka do vrha. Početna točka u Mirkoviću je na 460 mnv, a u Glavašu na 570 mnv.

VELIKI RISNJAK 1528M

Jedan od najdražih vrhova na koji se uvijek rado vraćamo je Veliki Risnjak. Nacionalni park Risnjak sam po sebi nudi pregršt prirodnih ljepota, ali njegov najviši vrh posebno se ističe. Do vrha vodi nekoliko staza, a mi smo odabrali onu koja kreće od planinarskog doma Platak i kroz ljepote nacionalnog parka vodi nas do Schlosserovog doma smještenog ispod vrha.

Od doma do vrha vodi nas strmi uspon na kojem nas dočekuje nekoliko sajli i klinova. Staza je duljine cca 7 km i srednje je težine, a potrebno je savladati cca 700 m nadmorske visine do samog vrha. Pogled s kamenitog vrha na 1528 mnv ostavlja bez daha, na jednu stranu prema Riječkom zaljevu, Krku, Učki, Bjelolasici i Velebitu, a na drugu prema Sloveniji i Julijskim Alpama.

Na žalost Schlosserov dom koji je nekad nudio odličnu hranu i hladne napitke trenutno je zatvoren, tako da imajte na umu da sa sobom ponesete dovoljno hrane i tekućine! Kada smo već u Risnjaku, moramo spomenuti još jedan njegov dragulj, izvor rijeke Kupe. Definitivno lokacija vrijedna pažnje, posebno u ljetnim mjesecima kada je svima potrebno malo osvježenja.

Ovaj dvojac kojeg spaja ljubav prema prirodi i avanturizmu možete pratiti na društvenim mrežama Instagram Facebook.

fotografije: Mario Jurina

Izvor: Putni kofer