(P)osjeti Sloveniju, istraži Podčetrtek

Piše: Vlatka Vužić

Kada bismo u Hrvatskoj radili anketu  i pitali ljude što su u susjednoj nam Sloveniji već posjetili ili tek planiraju posjetiti usudila bih se prognozirati da bi velika većina odgovorila ovim redoslijedom: Ljubljanu kao glavni grad, Bled kao romantičnu destinaciju na jezeru i Terme Olimia.

foto: Terme Olimia

Kvaliteta smještaja, wellnessa, ali i svih ostalih usluga koje mogu poželjeti i najzahtjevniji gosti, učinile su ove, kod nas je uvriježeno reći – “toplice”, mjestom o kojem sanjare svi željni potpunog opuštanja i odmora duše i tijela.

foto: Terme Olimia

Prilikom svakog posjeta njihovom luksuznom, miomirisnom wellnessu Orhidelia, u kojem vas uvijek iznenade novitetima u ponudi, poželjela sam da se vrijeme zaustavi i da taj osjećaj opuštenosti i mira zadržim što dulje u svakodnevici.

foto: Terme Olimia

Terme Olimia zasigurno su najprepoznatljiviji brend slovenske regije Podčetrtek, ali svakako nisu jedino mjesto koje tamo trebate vidjeti. Razvijajući svoju turističku ponudu Slovenija je naglasak stavila na ekologiju, održivost, zdrav i aktivan način života, ali nije zaboravila niti na isticanje vlastite kulture te tradicije. Projektom “Gradovi Posavja”  predstavlja svoje dvorce, a ja sam s kolegama u okviru vikend izleta posjetila jedan od njih – “Grad Podsreda”. Dvorci su naravno, idealna mjesta za one koji uživaju u povijesnim pričama, ali ovaj je dvorac prava lokacija i za ljubitelje umjetnosti. Naime, u njemu se nalazi stalni postav slika poznatog slovenskog slikara Franceta Slane, dok je u potkrovlju uređena i jedna sasvim posebna galerija koja posjetitelje na kraju razgleda počasti različitim zanimljivim izložbama.

Slovenija se uspješno brendirala kao zelena zemlja koja u fokus stavlja svoje prirodne ljepote, a na taj bogati popis ulazi i Kozjanski park, koji je zbog svoje visoke biološke raznolikosti 2010. godine dobio status rezervata biosfere te je stavljen pod zaštitu UNESCO-a. Ovaj regionalni park se proteže na dojmljivih 206 kilometara kvadratnih.

Nastanjuje ga čak 70 vrsta koje se nalaze na Crvenoj listi ugroženih biljnih i životinjskih vrsta koje se ovdje zadržavaju i zbog kristalno čistih vodenih staništa. Ovom prigodom zbog obilaska eko sajma koji se održavao u sklopu praznika Kozjanskih jabuka, nisam stigla razgledati i fenomen ovog kraja – repnice, tj. podrume iskopane u kvarcnom pijesku kojeg je nanijelo Panonsko more prije gotovo milijun godina, ali poznato je da poznavatelji dobre vinske kapljice te lokacije rado obilaze. Za ljubitelje pak kvalitetnog meda i raznih proizvoda od meda, neizostavna lokacija u obilasku ovog kraja je obiteljsko imanje “Pčelarstvo Kozmus”. Gospodin Peter, vlasnik imanja, nagrađivani je pčelar, koji se pčelarstvom bavi i kao znanstvenik i kao poduzetnik, ali i kao potpredsjednik međunarodne pčelarske organizacije “Apimondia”.

 

U suradnji s kolegama posvećuje se aktivnostima kojima je cilj unaprijediti struku, urediti tržište, ali prije svega zaštiti i očuvati pčele te omogućiti najbolje uvjete za njihov uzgoj. Ljubazni domaćin omogućio nam je da degustiramo njegove različite proizvode od meda, od tekućih do krutih, a moj je apsolutni favorit “Medokrem” – med s dodatkom čokolade, tj. kakaa, uz pomoć kojeg ću, uvjerena sam, spriječiti svaki virus da se ove zime približi mojoj adresi.

Različite vrste ovih “mednih delicija” mogle bi se, zaključila sam, posluživati kao desert i u restoranu Lipa, zasad jedinom bezglutenskom restoranu u Sloveniji u kojem smo uživali u slijedovima biranih jela te primijetili da je restoran cijelo vrijeme pun i da se traži stolica više iz čega se može zaključiti da naši susjedi Slovenci itekako vode računa o zdravoj prehrani, a svojom ponudom iste privlače i takve goste.