Najbolje od Zagorja – preporuči ga i ti

Mnogima se čini da o Zagorju znaju sve i da ih teško nešto može iznenaditi. Ono što možda nisu saznali, rekli su im oni koji vole pričati o Zagorju. A o Zagorju se voli pričati jer se ima o čemu pričati…

Svi vi zaljubljenici u zelene brežuljke i strme vinograde, vi koji se Zagorju rado vraćate, i ovo proljeće možete kroz izlete otkrivati neki drugi breg do kog vodi neka nova vijugava cestica, na čijem se kraju nalaze romantičan dvorac ili skrivena crkvica. Prvo susjedstvo Zagreba, Hrvatsko zagorje, odavna se nametnulo kao idealna izletnička destinacija kad je u pitanju bijeg iz grada i odmor u nekom od seoskih objekata.

FOTO: Silvestar Matejak

Najbolja preporuka je iz prve ruke

O Zagorju zaneseno pričaju i oni koji su u autentičnom ambijentu zagorske hiže probali domaću puricu s mlincima, slavne zagorske štrukle ili seli pod brajde i s domaćinom popili čašu vrhunskog vina iz jedne od brojnih uglednih zagorskih vinarija.  Iz obilja zagorskih jela koja pričaju priču o povijesti ovog prostora, teško je izdvojiti samo neka. No pojedini specijaliteti kao što je zagorska juha s vrganjima, prave domaće zagorske štrukle sa svježim kravljim sirom, zagorska purica sa zagorskim mlincima ili pak slavni specijalitet Stubičku pisanicu, ipak zaslužuju posebno mjesto.

arhiva Bluesun hotel Kaj

To su iskustva koja bi mnogi uvijek rado ponovili. I uvijek ih rado ponavljaju. Nije neobično da se svaki vikend u našim restoranima, hotelima, seoskim domaćinstvima traži uvijek stol više. Kao što nije neobično ni da su naši bazeni najbolja relax oaza nadomak Zagreba.

foto: Nino Verdnik

O Zagorju mnogo toga lijepoga imaju za reći i zaljubljenici u prirodu i aktivni odmor, poput planinara, trkača ili biciklista, kojima jedan dan nikad nije dovoljan da prođu i vide sve ono što su zamislili, pa se već za koji dan opet vrnu nazaj. Taman se popnu na vrh i pomisle kako nema lepšeg vidika, lepše staze ili lepšeg spusta, a već sljedeći put otkriju nešto novo, jednako lepo, ali po svemu drugačije.

foto: Petar Krešimir Furjan

O Zagorju će pričati i svi oni koji znaju kako je to napuniti baterije, ogrnuti se udobnim ogrtačem i obući papuče dok čekaju masažu ili su na putu do bazena u tip-top toplicama. A kad ih pitate koje toplice su najbolje, neće se moći odlučiti jer sve imaju nešto što druge nemaju, ali zato zajedno imaju sve.

O Zagorju će vam pričati i oni koji vole povijest i umjetnost jer je Zagorje područje koje ima mnogo toga za pokazati – od paleolitika i krapinskog pračovjeka preko srednjeg vijeka i Matije Gupca do novijeg doba i svjetski poznatih umjetnika, modernih hotela, glasovitih restorana i wellness-centara.

Najbolje je da sami navratite u to zeleno bregovito more, odaberete tematsku rutu „Najbolje od Zagorja“ i provjerite sve te priče kako biste i vi mogli drugima pričati – o Zagorju. Jer najbolja preporuka je Vaša preporuka!

Zagorje je spremno za vaš siguran i opuštajući odmor. Čekamo vas.

Naslovna fotka: Jasenka Haleuš

visitzagorje.hr

facebook.com/visitzagorje

instagram.com/visitzagorje/