Otključana ljepota šibenskog svijeta

Duša Jadrana i najstariji autohtoni hrvatski grad – mješavina starog, urbanog i autentičnog, dalmatinskog, starinskog a opet  hipsterski modernog.. bio bi idealna meka za digitalne nomade ili mlade obitelji koje se žele skrasiti negdje gdje imaju mir ali i ponešto sadržaja.
Šibenik nije samo turistički biser, već je to najstariji autohtoni hrvatski grad na Jadranu koji je nastao kao utvrda podno tvrđave sv. Mihovila. Prvi spomen o njemu navodno datira iz  11. stoljeća, a 28.8.1895. postao je prvi grad na svijetu s javnom rasvjetom na izmjeničnu struju. Šibenik ima čak ima 24 crkve, 6 samostana,  2851 stubu u staroj gradskoj jezgri i rodni grad je brojnih talenata i velikana.  Petar Krešimir IV, Juraj Dalmatinac, Nikola Firentinac, Faust Vrančić, Arsen Dedić, Vice Vukov, Mišo Kovač,  Ivo i Vinko Brešan, Dražen Petrović, Špiro Guberina..

Uske uličice, dalmatinski štih,  ništa nametljivo a opet tako veličanstveno u svojoj vizuri s mora, Šibenik, taj najhrvatskiji od naših gradova, zadnje desetljeće se užurbano budi i razvija svoje potencijale. U Šibeniku je tako posve logično vidjeti ovaj moderan šareni dizajn mape grada, usred  centra,

dok ljubimica okolnih dućana i restorana, šarmantna maca Ulrich koja se hrani po najboljim šibenskim restoranima, šeće po povijesnim zidinama a mnoštvo priča iz davne prošlosti odjekuje u svakom kamenu i starinama grada.
Savjet: Nemojte trčati za šibenskim macama i mačorima, niti se truditi uhvatiti dobar kadar. One su dostojanstvene i ne da im se gnjavit s turistima, niti im imaju namjeru glumiti plišane igračke. Dapače, gledaju vas u stilu:  Alo, biž ća..

Šibenik sa svojom katedralom i Tvrđavama, sa Interpretacijskim centrom katedrale sv. Jakova  Civitas Sacra, te brojnim građevinama u kojima kamen priča priče dostojne filmskih franšiza, uspijeva zainteresirati svakog posjetitelja koji poželi otkriti više o prošlosti grada.

A prošlost je Šibeniku dala nevjerojatno naslijeđe. Prvi spomen mu datira davne 1066 godine. U jedinstvenom sustavu utvrda i zidina građenih s ciljem zaštite od brojnih neprijatelja u tim nesigurnim vremenima, izdvaja se katedrala Svetog Jakova.

Ovo po svemu jedinstveno renesansno čudo Jurja Dalmatinca izgrađeno 15 i 16 stoljeća, na UNESCO-vom popisu zaštićene kulturne baštine nalazi se od 2000. godine. Katedrali se 2017. godine pridružila i Tvrđava sv. Nikole, te je grad Šibenik jedan od rijetkih gradova u svijetu koji pod zaštitom UNESCO-a ima dva spomenika.

Foto: Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije

Danas ćemo posjetiti ovu slavnu šibensku tvrđavu s mora, zavirit ćemo u šibenski Pjat, pogostit se kolačima iz božanske slastičarne Yum, odignuti lonac pod hobotnicu ispod peke, i ispričati u nekoliko idućih tema  priču o gradu koji je pobijedio kugu, pobijedio brojne osvajače, pobjeđuje turistički neukus, te preporučiti drevne atrakcije čiji sjaj stoljeća ne gase kao i sjajne vodiče grada koji ga vole srcem i dušom i to prenose svojim posjetiteljima.

Čuvar povijesti – svjetionik budućnosti, Tvrđava svetog Nikole

Svakako posjet Šibeniku planirajte kroz posjet ovoj obrambenoj ljepotici. Da bi do nje došli, treba se voziti jedinim prirodnim morskim putem do Šibenika – kanalom svetog Ante, nazvan po svetom Anti opatu, dugim oko 2500 metara. Zahvaljujući interpretatorima, našim dragim vodičima, turističkim djelatnicama Sabini Lasan i Milki Antić Krstić iz Javne ustanova Prirode Šibensko-kninske županije, možete obići tvrđavu kroz sat vremena, doznati brojne detalje o gradnji ovog složenog vojno obrambenog kompleksa, kanalu i crkvi svetog Ante, morskom tunelu ‘Hitlerove oči’, te nekadašnjoj vojarni koja je postala set za snimanje filma ‘Kako je počeo rat na mom otoku’. A sama tvrđava izgrađena je otočiću Ljuljevcu.

Foto: Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije

Prije tvrđave, na Ljuljevcu se nalazio benediktinski samostan svetog Nikole. Samostan se spominje već u 11. stoljeću, ali je do 15. stoljeća već bio oronuo i napušten. Srušen je za potrebe izgradnje tvrđave, koja je po njemu dobila ime. Srušena je i samostanska crkva sv. Nikole, a u čast svecu zaštitniku podignuta je kapelica na sjeverozapadnom dijelu terase tvrđave. Od nekadašnjeg samostana i crkve danas nažalost nema materijalnih tragova. U šesnaestom stoljeću Osmanlije osvajaju cjelokupno zaleđe dalmatinskih gradova i opasno prijete gradovima na obali, tražeći izlaz na otvoreno more. 

Foto: Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije

Mletačka Republika odlučila je izgraditi moćnu utvrdu na ulazu u Kanal svetog Ante, kao idealno rješenje, vjerujući da onaj tko drži Šibenik drži i istočni Jadran. Godine 1540. mletački arhitekt Gian Girolamo Sanmichelli projektira tvrđavu koja već 1544. dobiva svoju prvu posadu i kaštelana.

Gradnja tvrđave je bila jako skupa, koštala je oko 40.000 dukata. Za usporedbu, ugarski kralj Ladislav Napuljski prodao je čitavu Dalmaciju Veneciji za 100.000 dukata.

Foto: Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije

Zahvaljujući njenom impresivnom i zastrašujućem izgledu, Šibenik nikad nije bio napadnut s mora. Posade neprijateljskih brodova povlačile bi se čim bi je ugledale. U povijesti stoga nisu zabilježene značajnije pomorske bitke na ovom lokalitetu. Godine 2017., u sklopu nominacije ”Obrambeni sustavi republike Venecije od 15. do 17. stoljeća”, Tvrđava sv. Nikole upisana je na listu svjetske baštine UNESCO-a, zajedno s fortifikacijama iz Zadra, Kotora, Bergama, Peschiere del Garda i Palmanove.

Posjetite je tokom cijele godine, oduševite obitelj i najmlađe jer će ih multimedijalni vodiči na tabletima oduševiti dok pričaju kroz digitalni prikaz priču o prilikama i neprilikama  života u tvrđavi. 

Foto: Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije

Idealno vrijeme za posjet ovoj šibenskoj ljepotici je tijekom cijele sezone, a  putem interneta moguće je kupiti karte za 95 kn. Ta cijena je važeća tijekom obilaska u svibnju, lipnju, rujnu i listopadu a kroz srpanj i kolovoz iznosi 130 kuna. Karta uključuje vožnju brodom s pratiteljima te multimedijalne vodiče na tabletima koji na osam svjetskih jezika na određenim točkama pružaju informacije o lokaciji. Povedite i najmlađe, bit će vam jako zahvalni na iskustvu vožnje brodom, razgledom okolnih atrakcija i multimedijalnim iskustvom razgleda Tvrđave.

Foto: Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije

NEKE ZANIMLJIVOSTI OKO SVETOG NIKOLE

Morski tunel “Hitlerove oči”

Takozvani potkop s dva otvora koji je građen za potrebe ratnih brodova, nalazi se s lijeve strane prilaza kanalu. Ispod brda su se ratni brodovi servisirali i skrivali od neprijatelja. Počeli su ga graditi Nijemci u Drugom svjetskom ratu, za vrijeme velikih savezničkih bombardiranja, a šibenčani ga još i danas zbog svog zlokobnog izgleda zovu ”Hitlerove oči”.

Pećina / crkva sv. Ante

Crkvica svetog Ante izgrađena je unutar prirodne pećine duge 15 metara. Do crkve – pećine dolazilo se morskim putem. Ispod nje uređeno je malo pristanište i pristupne stepenice. Ne zna se pouzdano kada je u pećini uređena crkva. Najstariji zapis o tome datira s početka 15. stoljeća, no lako je moguće da je crkva ovdje postojala i ranije. U njoj su pronađeni dijelovi oltara i drugi nalazi iz srednjeg vijeka, renesanse i baroka. Uz crkvu su u povijesti živjeli pustinjaci – eremiti. Zato je crkva i posvećena svetom Anti opatu – pustinjaku iz Egipta. Po crkvici svetog Ante naziv je dobio čitavi kanal.U 20. stoljeću crkvica je devastirana. Izgubila je sakralnu funkciju i postala topovsko gnijezdo, a uskoro se planira njena ponovna obnova.

Gastronomija – kolači kao umjetnička djela, hobotnica ispod peke, kava u mirisnom samostanskom vrtu i ostale delicije grada

Samostanski vrt Svetog Lovre, gdje se uživa u kavi

Želite li upoznati grad, angažirajte izvrsnu vodičicu Tinu Biluš koja će kroz trosatnu šetnju pružiti primjer vođenja grada kroz storytelling. Pauzu pauzu napravite u slastičarni Yum a najljepšu kavu popijte samostanskom vrtu Svetog Lovre.

Slastičarna Yum je ludi spoj modernosti isprepleten daškom vintage vizualnog stila, spoj tradicije i moderne vlastite recepture. Tu su kolači remek djelo dizajna, tradicije, arhitektura slatkoga koju žalite uništiti nečim tako trivijalnim kao što je jedenje, ali poslije gledate kako ćete uništiti još koji komad.

foto: Facebook Yum

Na ručak svratite na  ručak u restoran Bronzin, gdje preporučamo finu hobotnicu ispod peke i odlične kolače, na samoj rivi, uživajući u spektakularnom pogledu na more.

hobotnica ispod peke, restoran Bronzin

Večerati možete u restoranu Pjat, modernom restoranu također u strogom centru, gdje moderno sreće staro, kroz moto vlasnika; od polja do stola, obzirom da je većina namirnica iz vlastitog uzgoja, s naglaskom na vlastito povrće.

foto: Facebook Pjat

Svratite i na plažu Banj

Plaža na 3 minute od centra grada? I to postoji u Šibeniku. Samo nekoliko minuta ugodne šetnje od stare gradske jezgre nalazi se gradska plaža koja je vrlo fotogenična i prilično romantična. Gdje možete sa plaže uloviti ovakve prizore grada? Poljupci na ovoj plaži, sigurno su posebni 😉

Plaža je uređena 2012. godine i posve solidno opremljena mnoštvom sadržaja za djecu i odrasle a ima i udoban lounge cafe. Navečer je zasigurno savršeno sjediti s koktelom pored mora, uz vizuru noćnog Šibenika. S plaže puca atraktivan pogled na staru gradsku jezgru, katedralu svetog Jakova tvrđavu svetog Mihovila i Kanal svetog Ante. Plaža Banj osvojila je nagradu za najbolju plažu u Hrvatskoj u 2016. godini.

Pogledajte našu fotogaleriju i uživajte u Šibeniku. Posjetite ga u svako doba godine, ali u proljeće je posebno šarmantan.

 

Posjeti i obiđi:

kanal-svetog-ante.com/hr

civitassacra.hr/

Turistička zajednica Grada Šibenika

Autor: Anita Žuvela
Fotografije Šibenika: privatni album, fotografije Tvrđave sveti Nikola Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, fotografije hrane FB arhiv ugostiteljskih objekata