Kupom u Sisku ponovno plovi Juran i Sofija

Iz Parka prirode Lonjsko polje, pozivaju vas na panoramsku vožnju brodom Juran i Sofija tijekom koje ćete na jedinstven način moći doživjeti povijesnu jezgru Siska te prirodu koja ga okružuje. Plovidba je i najbolji uvod u upoznavanje sisačkog dijela Posavine. Naime, turistima, posebice onima koji dolaze iz Zagreba, preporučuje se da izlet nastave 30 kilometara dalje u Park prirode Lonjsko polje.

Brod Juran i Sofija, izgrađen 2003. godine, prošle je godine bio na temeljitom remontu kako bi se uredio i prilagodio prijevozu putnika. Od subote 27. lipnja ponovo će biti na raspolaganju turistima. Vodit će ih na kružne plovidbe Kupom. Ukrcaj i iskrcaj su kraj Malog Kaptola, a tijekom plovidbe posebno je zanimljiv pogled s rijeke na Stari Grad.

Brod Juran i Sofija plovit će subotom, nedjeljom, praznicima i blagdanima s isplovljavanjima kod Malog Kaptola u 11 i 13 sati (sve do listopada). Plovidba traje sat vremena. Djeca do 7 godina voze se besplatno, a za starije je karta 20 kuna. Brod može primiti 70 osoba, pa je potrebna rezervacija mjesta na broj telefona 044/672-080.

Uz prethodnu najavu brod može ploviti i tijekom tjedna. Za posebne prigode mogu ga unajmiti tvrtke te organizirane skupine posjetitelja.

Brod Juran i Sofija od početka nosi isto ime – ono nadjeveno po priči o sinu hrvatskog bana Tome Erdödya utamničenog od Turaka i njegovoj ženi Sofiji koja ga pokušava osloboditi. Istoimena povijesna drama Ivana Kukuljevića Sakcinskog koja se zove još i Turci kod Siska, prva je hrvatska drama ilirskog razdoblja. Priča i danas živi zahvaljujući kazališnim predstavama i izložbama.

Izvor i fotografije: PP Lonjsko Polje