Top 7 atrakcija Svetog Ivana Zeline – otkrijte ih ovog ljeta

Ovih nesigurnih dana draži vam je umjesto mora i ljetnog šušura, mir i tišina stoljetnih vinograda, mirisne livade prepune pokošena sijena, miris fine hrane, biciklističke staze, ili brdovite šetnice malog grada čije kuće svojim pročeljima nijemo pričaju brojne pripovijesti starih vremena.

Maštate o pikniku u vinogradu sa ukusnim košarama domaće hrane, pod stoljetnom strehom uz rashlađeno vino, ili bicikliranju po zanimljivim stazama u kojima se može uhvatiti zlatno narančasti zalazak sunca s nekog vidikovca dok vas okružuju samo vinogradi i zelenje starih šuma, uz komforne objekte,  skrivene u šumi.

Kuća za odmor: Green Silence, arhiv TZG Sveti Ivan Zelina

Vodimo vas u brdoviti vinorodni raj, Sveti Ivan Zelina, gdje ćemo pronaći top 7  zanimljivosti, koje možete istražiti na savršenom izletu.
Vilinsko Prigorje je naizgled pitomo i mekano ali krije brojne neistražene dragulje, neispričane priče, šapće tajne starih zidina i smirenih kapelica.  Hrana je izdašna ovdje, trpeza raskošna a gutljaj rashlađene vinske kapljice može utažiti i najveću žeđ. I najbolji dio priče je taj da se sve ovo možete vidjeti na jedva sat vremena vožnje od Metropole.

  1. Posjeti Vinsku cestu, nadahni se ljepotom Prigorja 
Vinograd Bedeković, arhiv TZG Sveti Ivan Zelina

Ovaj kraj poznat po proizvodnji kvalitetnih vina koja su davno ucrtala svoje mjesto na vinskoj mapi Hrvatske, a posebno mjesto na vinskom tronu drži kraljica Prigorja – kraljevina koja je autohtona i najviše rasprostranjena u prigorskom kraju. Kraljevina Zelina je i robna marka vina Zagrebačke županije, sa nježnim, pitkim, osvježavajućim vinom. Terasasti brežuljci kao nacrtani, krajolici koji pozivaju na odmor, bogata spomenička baština, vina brižno pohranjena u vinskim podrumima vinogradara i ukusnu zalogaj koji vas očekuje diljem zelinske prirode, dostatna su pozivnica za posjetiti ovaj kraj.

foto: Vina Kos Jurišić

2. Čuvari prošlosti – zelinske znamenitosti

Dug je popis prirodnih i kulturnih znamenitosti koje se mogu pronaći u ovom kraju, posebice kod ljubitelja sakralne umjetnosti ili starina. Ako želite kroz dulju šetnju saznati više o povijesti i kršćanstvu na ovim prostorima, tada posjetite Zelingrad

Zelingrad, foto TZG Sveti Ivan Zelina

Zelingrad se u povijesnim izvorima spominje pod raznim imenima: Zelyn, Zelna, Zelnawar, ponekad kao castrum, a ponekad kao castellum. Ne zna se kada je točno sagrađen, ali se prvi put spominje 1295. godine, kad se u njemu nalazio kaštelan sa kraljevskom postrojbom. Kroz povijest mijenja mnoge vlasnike: članovi obitelji Bičkele, Zapolja, Petar Palffy i Pavao Kerečeni, a od 1635 g. prvi put se spominje kao ruševina. U vrijeme dok su u Zelingradu živjeli Kerečenji, grad je bio raskošno uređen. Zelingrad je više puta bio pregrađivan i obnavljan, a za to imamo potvrdu na kamenoj ploči pronađenoj na samom gradu, na kojoj se nalazi natpis kaštelana grada Juraja Kerhena iz 1535., godine.

3. Sakralna blaga Zelinskog kraja 

Kapela svete Helene, foto TZG Sveti Ivan Zelina

Vjernici koji vole aktivnosti na otvorenom, kroz brojne zelinske kapelice i crkve mogu posjetiti Crkvu Svetog Ivana Krstitelja, Kapela Svete Helene, Župnu crkvu Svetog Nikole, Kapela Svetog Ivana Padovanskog, Kapela svetog Petra.. A popis svih znamenitosti pronađite ovdje.

4. Muzej sveti Ivan Zelina – priča o prošlosti

U samom srcu grada smjestio se Muzej, osnovan davne 1988 a njegovi začeci počinju još od 1977 godine. Muzej nalazi se u centru grada Svetog Ivan Zeline u zgradi koju je 1951. godine projektirao poznati hrvatski arhitekt Stjepan Planić.  Muzej raspolaže sa građom od 14000 predmeta smještenih u 16 zbirki. Od zbirki ističu se zbirka povijesnih isprava sa ispravama od 14. do 19. stoljeća, arheološka zbirka sa nalazima od kamenog doba do srednjeg vijeka koji su prikupljeni na arheološkim istraživanjima na području Svetog Ivan Zeline, numizmatička zbirka s novcem od antike do današnjih dana, etnografska zbirka u kojoj se nalaze predmeti iz svakodnevnog života stanovnika Svetog Ivan Zeline i okolice s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

5. Veselje na 2 kotača – kreni zdravo zelenom trasom

Od makadamskih putova savršenih za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta za obiteljske izlete, u Svetom Ivanu Zelini ćete pronaći raznolike staze za svačiji ukus.  Osim označenih biciklističkih ruta Sveti Ivan Zelna, ima preko 100 km sporednih cesta koje povezuju naselja, a na kojima je vrlo rijedak promet motornim vozilima.

foto: TZG Sveti Ivan Zelina

Biciklističke rute su: Lonjska ruta i Vinska ruta a detaljnu mapu tura pronađite na poveznici. Kombinirajte kulturni i gastro razgled na obje rute, jer su rute osmišljene tako da pri vožnji možete uživati u znamenitostima a ujedno i svratiti i neko od ukusnih seoskih objekata.

6. Cipelcugom do zdravljaPoučna – eko staza „Kroz Zelinsku goru

Ljubitelji šume i djevičanske hladovine, možete se zaputiti na vrh Zelinske gore, na zelenu Kladeščicu koja se smjestila na istočnom dijelu Medvednice. Do nje možete doći kroz naselje Biškupec Zelinski a možete ili pješice ili biciklom. 

Šetnica počinje kod vodovodnog objekta, na završetku Zelingradske ulice u Biškupcu i kreće dalje putem uz područje Mala Reka i dalje putem preko Zelingrada (359 mnv) do Kladešćice (463 mnv). Ponesite sa sobom bočicu kako bi mogli popiti planinsku izvorsku vodu na izvoru Žlebica koji se nalazi uz šumski put. Do izvora će vam trebat 2.6, km od mjesta gdje ostavite auto, a do vrha 5.5 km. Staza ima poučni karakter i upozorava na čuvanje prirode i okoliša. 

7. Ruralne kuće iz snova – odmor u vinogradu uz kupanje u bregima

Okolica Svetog Ivana Zeline nudi podosta ruralnih kuća za odmor od kojih su neke vrlo komforne, pružajući potpuni odmak od stresnog ritma, te savršene za obitelj s djecom ili one koje žude za potpunom osamom. Izdvajamo Jura s Country House, raskošnu kuću i depadansu s bazenom koja može primiti do 9 osoba, s parkingom za 4 vozila. Ispred kuće nalazi se prostrana terasa sa hot tube, s koje se pruža panoramski pogled te je moguće kupanje cijele godine. Kapacitet glavne kuće je 6 osoba a depadansa može primiti do 3 osobe.

Jura s Country House, foto: TZG Sveti Ivan Zelina

Želite li se probuditi usred vinograda tada bukirajte romantični apartman prigodni nazvan Wine paradise. Ovaj ljupki smještaj nalazi se u jednom obiteljskom gospodarstvu, koje se nalazi u samom srcu vinograda. Može se pohvaliti kvalitetnim vinima iz vlastite domaće proizvodnje. Vlasnici nude usluge potpunog cjelodnevnog boravaka u vinogradu uz degustaciju vina. 

Wine Paradise apartman, foto arhiv TZG Sveti Ivan Zelina

Kuća za odmor David, smještena je u Donjoj Zelini s prekrasnim pogledom na zelinske vinograde. Veliko prostrano dvorište pogodno je za obiteljski odmor i s mališanima. Na raspolaganju je potpuno opremljena kuća s dvije spavaonice na katu (sa bračnim ležajevima) i velika kutna garnitura na razvlačenje. Kapacitet je 4+2.

Kuća za odmor David, foto TZG Sveti Ivan Zelina

Kuća za odmor Bilić također nudi mogućnost plivanja usred prigorskih brega. Ova  kuća za odmor s otvorenim bazenom i privatnim vrtom nalazi se u Zadrkovcu (Komin), nekoliko minuta vožnje udaljeno od Svetog Ivana Zeline.

Kuća za odmor Bilić, foto TZG Sveti Ivan Zelina

Sve kuće za odmor pogledajte na ovoj poveznici a pri kraju članka smo pripremili i fotogaleriju za vas. Kupanje s pogledom na brege? Može!

Uživajte u zelinskom gostoprimstvu 

Vina Kos Jurišić, arhiv Facebook

U svim seoskim domaćinstvima, kao i zelinskim restoranima, možete uživati u gastro otkrićima iz seoskih domaćinstava, koji pred vama prostiru ukusne trpeze brojnih tradicijskih jela i recepata. Lokalne namirnice ovdje stižu direktno iz toplih domaćih kuhinja, čiju životnost teško može nadmašiti otmjeni skupi restoran.

Zelinska plata, arhiv Kos Jurišić Facebook

Ako ste željni lokalnog neposrednog iskustva u ambijentu nedirnute prirode, gdje o vama brinu vlasnici objekta umjesto hotelskog osoblja, i radije birate tradicijski ambijent s raskošnom domaćom okrijepom koja podsjeća na bakin stol, i kilometre pješačkih ili ciklo staza, tada je ovo destinacija za vas.
Čekamo vas, dobro došli!

KUĆE ZA ODMOR – FOTOGALERIJA

Turistička zajednica Grada Sveti Ivan Zelina

Facebook 

YOUTUBE kanal