Hrvatska - destinacija izvrsnih uvjeta za konjički turizam
 • NASLOVNICA
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
 • TURISTIČKE VIJESTI
More
  Naslovnica Aktivni odmor Hrvatska - destinacija izvrsnih uvjeta za konjički turizam

  Hrvatska – destinacija izvrsnih uvjeta za konjički turizam

  Hrvatska ima izvrsne uvjete za razvoj konjičkog turizma i u sinergiji svih u destinacijama, takvom zahtjevnom gostu može pružiti vrhunsku uslugu i doživljaj, ocjena je međunarodnog stručnjaka za taj segment turizma iz Italije, Renza Tomija.

  Bilogora u talijanskom tisku

  Navedeni skup s domaćim i stranim sudionicima u domaćinstvu Grada Bjelovara i u organizaciji Nacionalne udruge konjičkih turističkih vodiča Hrvatske ENGEA Hrvatska u Bjelovaru održao u Bjelovaru 25. svibnja.
  Suorganizatori ovog skupa su Povijesna postrojba Bjelovarski graničari-Husari 1756 i Hrvatska udruga uzgajivača Gidran pasmine konja, a pokrovitelji Ministarstvo turizma te poljoprivrede.

  Tonči Glavina

  Na skupu su,osim predsjednika i predstavnika udruga organizatora ENGEA Hrvatska- Nacionalne udruge konjičkih turističkih vodiča Hrvatske, Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari husari 1756 i  Hrvatske udruge uzgajivača gidran pasmine konja te brojnih stručnjaka, sudjelovali i 3 državna tajnika resornih ministarstava:
  Tonči Glavina,državni tajnik Ministarstva turizma, Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede i Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, župan BBŽ Damir Bajs, međunarodni stručnjak za konjički turizam iz Italije Renzo Tomi, stručnjak za konjički turizam iz Mađarske Janos Bosnyak, profesori s Agronomskom fakulteta u Zagrebu, prof.dr. sc Ante Ivanković te izv.prof.dr.sc. Jelena Ramljak, Jasna Fila, predavač na Libertas međunarodnom sveučilištu i počasna članica ENGEA Hrvatska, Ivica Pirin, predsjednik ENGEA-e  Hrvatska, Josip Trogrlić, zapovjednik Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – husari 1756  i predsjednik Hrvatske udruge uzgajivača gidran pasmine konja Branko Kovačić.

  Tugomir Majdak

  Bili su tu i predstavnici turističkih zajednica i konjičkih udruga iz cijele Hrvatske, od Vukovara, Karlovca, Varaždina, Siska, Virovitice, Gorskog kotara, predstavnici turističkih OPG-ova koji se bave konjičkim turizmom.

  Međunarodni stručnjak za konjički turizam iz Italije, Renzo Tomi  osvrnuo se na stanje konjičkog turizma u Europi, o čemu je uoči samog skupa za Hinu istaknuo da je to tržište i u svijetu i Europi jako veliko, pa tako primjerice samo ENGEA Italija ima oko 30 tisuća članova diljem svijeta.

  “Hrvatska ima odlične uvjete za razvoj konjičkog turizma, uključujući očuvanu prirodu, prisutnu brigu o dobrobiti konja, stručno vođene konjičke udruge i turističke OPG-ove s ponudom lokalne gastronomije kojih je sve više te međunarodnim standardima certificiranu konjičku stazu. To su čvrsti temelji koji su postavljeni u protekle četiri godine u bjelovarskom kraju i sada je još iznimno bitna sveobuhvatna promocija tog posebnog oblika turizma u Hrvatskoj i na međunarodnim tržištima”, rekao je Tomi.

  Josip Trogrlić, zapovjednik Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari husari 1756, međunarodni stručnjak za konjički turizam Renzo Tomi, počasna članica ENGEA-e Hrvatska Jasna Fila, državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina

  Slično poručuje i počasna članica udruge ENGEA Jasna Fila, koja je prije tri godine i inicirala realizaciju projekta bilogorske konjičke staze u suradnji s privatnim i javnim sektorom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

  Jasna Fila

  Konjički turizam na bjelovarskom području je zaživio u zadnjih par godina zbog, za sada jedine u Hrvatskoj, međunarodno certificirane Bilogorske konjičko turističke staze, kažu iz udruge ENGEA Hrvatska.

  Iznose da je primjerice seosko turističko domaćinstvo “Na malenom brijegu” u Velikoj Pisanici jedno od tih koje je razvilo nekoliko kvalitetnih turističkih programa temeljenih na toj stazi te gastronomskoj, eko i drugoj ponudi.

  foto: Na malenom brijegu

  Seosko turističko domaćinstvo “Na malenom brijegu” u Velikoj Pisanici, koje je razvilo je tako nekoliko kvalitetnih turističkih programa jahanja baziranih na turističkoj stazi, ali i svojoj gastronomskoj eko i drugoj ponudi. 
  Vlasnik, Vladimir Vlajinić kaže da su mu svi vikendi popunjeni, a oko 80% gostiju koji se bave aktivnostima jahanja dolaze  iz inozemstva (Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija..) 
  “Vikendi su nam najčešće popunjeni, a oko 80 posto jahača dolazi iz inozemstva – Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije. Brojni su gosti tijekom tjedna i školska djeca, kojih je samo ovog proljeća došlo 15 autobusa, ali i obitelji s djecom na jednodnevnim izletima, dok za sve goste koji ostaju duže nudimo dva smještajna objekta u kojima je prošle godine bilo 250 noćenja”, iznosi vlasnik tog turističkog domaćinstva Vladimir Vlajinić.

  foto: Na malenom brijegu

  HTZ –  velika potpora

  Iz udruge ENGEA Hrvatska podsjećaju i da je sve dosadašnje edukacije o konjičkom turizmu i konjičkih turističkih vodiča financijskim potporama u potpunosti podržala Hrvatska turistička zajednica, te da su od travnja ove godine i članica Zajednice pustolovnog turizma pri HGK. ENGEA Hrvatska je udruga osnovana 2016. i bavi se razvojem konjičkog turizma u Hrvatskoj, a sestrinska je organizacija ENGEA Italije te članica GEEA europske organizacije konjičkog turizma i konjičkih turističkih vodiča.

  Bilogorska konjička turistička staza – 90 kilometara duljine i 20ak horses welcome punktova

  Bilogorska konjička turistička staza duga 90 kilometara i sa 20-ak tzv. horses welcome punktova certificirana je u jesen 2016. i prva je iz Hrvatske ušla i u međunarodni katalog konjičkog turizma za 2018./2019., kojeg na engleskom, talijanskom, ruskom i kineskom jeziku distribuira Međunarodna asocijacija konjičkog turizma ENGEA. Ta staza i cijeli projekt se temelji na tradiciji konjičkih udruga, educiranih konjanika i uzgajivača konja u tom kraju, od kojih je nekoliko proteklih godina otvorilo seoska turistička domaćinstva.

  Po podacima iz udruge ENGEA na području Bjelovarsko-bilogorske županije djeluje 15-ak aktivnih konjičkih udruga i 10-ak seoskih turističkih domaćinstava koja se bave uzgojem konja i turizmom te su aktivni članovi tih udruga.

  Kontinentalni turizam – veliki potencijal konjičkog turizma  slijede i ostale županije

  Njihov primjer slijedilo je nekoliko županije, poput Krapinsko-zagorske, Primorsko-goranske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke koje su se priključile projektu i žele također certificirane vodiče, sigurne i stručno certificirane staze, što može pridonijeti razvoju konjičkog turizma u Hrvatskoj.

  Izvor: HINA

  Vezani članci:

  Romska etno kuća

  Muzeji na otvorenom

  Bjelovarsko-bilogorski kraj destinacija snova za turiste avanturiste

  PRATITE NAS

  1,311InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Savršena vikend avantura za kraj ljeta

  Tražeći ideju za  sjajan izlet nedaleko od Zagreba, donosimo preporuku za novootvoreni Adrenalinski park Duboka. Ako vam je dosadno u gradu, dani se sporo...

  Te čudesne Kupske noći..