Hrvatska – destinacija izvrsnih uvjeta za konjički turizam

Hrvatska ima izvrsne uvjete za razvoj konjičkog turizma i u sinergiji svih u destinacijama, takvom zahtjevnom gostu može pružiti vrhunsku uslugu i doživljaj, ocjena je međunarodnog stručnjaka za taj segment turizma iz Italije, Renza Tomija.
Bilogora u talijanskom tisku
Navedeni skup s domaćim i stranim sudionicima u domaćinstvu Grada Bjelovara i u organizaciji Nacionalne udruge konjičkih turističkih vodiča Hrvatske ENGEA Hrvatska u Bjelovaru održao u Bjelovaru 25. svibnja.
Suorganizatori ovog skupa su Povijesna postrojba Bjelovarski graničari-Husari 1756 i Hrvatska udruga uzgajivača Gidran pasmine konja, a pokrovitelji Ministarstvo turizma te poljoprivrede.
Tonči Glavina

Na skupu su,osim predsjednika i predstavnika udruga organizatora ENGEA Hrvatska- Nacionalne udruge konjičkih turističkih vodiča Hrvatske, Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari husari 1756 i  Hrvatske udruge uzgajivača gidran pasmine konja te brojnih stručnjaka, sudjelovali i 3 državna tajnika resornih ministarstava:
Tonči Glavina,državni tajnik Ministarstva turizma, Tugomir Majdak, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede i Velimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, župan BBŽ Damir Bajs, međunarodni stručnjak za konjički turizam iz Italije Renzo Tomi, stručnjak za konjički turizam iz Mađarske Janos Bosnyak, profesori s Agronomskom fakulteta u Zagrebu, prof.dr. sc Ante Ivanković te izv.prof.dr.sc. Jelena Ramljak, Jasna Fila, predavač na Libertas međunarodnom sveučilištu i počasna članica ENGEA Hrvatska, Ivica Pirin, predsjednik ENGEA-e  Hrvatska, Josip Trogrlić, zapovjednik Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari – husari 1756  i predsjednik Hrvatske udruge uzgajivača gidran pasmine konja Branko Kovačić.

Tugomir Majdak

Bili su tu i predstavnici turističkih zajednica i konjičkih udruga iz cijele Hrvatske, od Vukovara, Karlovca, Varaždina, Siska, Virovitice, Gorskog kotara, predstavnici turističkih OPG-ova koji se bave konjičkim turizmom.

Međunarodni stručnjak za konjički turizam iz Italije, Renzo Tomi  osvrnuo se na stanje konjičkog turizma u Europi, o čemu je uoči samog skupa za Hinu istaknuo da je to tržište i u svijetu i Europi jako veliko, pa tako primjerice samo ENGEA Italija ima oko 30 tisuća članova diljem svijeta.

“Hrvatska ima odlične uvjete za razvoj konjičkog turizma, uključujući očuvanu prirodu, prisutnu brigu o dobrobiti konja, stručno vođene konjičke udruge i turističke OPG-ove s ponudom lokalne gastronomije kojih je sve više te međunarodnim standardima certificiranu konjičku stazu. To su čvrsti temelji koji su postavljeni u protekle četiri godine u bjelovarskom kraju i sada je još iznimno bitna sveobuhvatna promocija tog posebnog oblika turizma u Hrvatskoj i na međunarodnim tržištima”, rekao je Tomi.

Josip Trogrlić, zapovjednik Povijesne postrojbe Bjelovarski graničari husari 1756, međunarodni stručnjak za konjički turizam Renzo Tomi, počasna članica ENGEA-e Hrvatska Jasna Fila, državni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina

Slično poručuje i počasna članica udruge ENGEA Jasna Fila, koja je prije tri godine i inicirala realizaciju projekta bilogorske konjičke staze u suradnji s privatnim i javnim sektorom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Jasna Fila

Konjički turizam na bjelovarskom području je zaživio u zadnjih par godina zbog, za sada jedine u Hrvatskoj, međunarodno certificirane Bilogorske konjičko turističke staze, kažu iz udruge ENGEA Hrvatska.

Iznose da je primjerice seosko turističko domaćinstvo “Na malenom brijegu” u Velikoj Pisanici jedno od tih koje je razvilo nekoliko kvalitetnih turističkih programa temeljenih na toj stazi te gastronomskoj, eko i drugoj ponudi.

foto: Na malenom brijegu
Seosko turističko domaćinstvo “Na malenom brijegu” u Velikoj Pisanici, koje je razvilo je tako nekoliko kvalitetnih turističkih programa jahanja baziranih na turističkoj stazi, ali i svojoj gastronomskoj eko i drugoj ponudi. 
Vlasnik, Vladimir Vlajinić kaže da su mu svi vikendi popunjeni, a oko 80% gostiju koji se bave aktivnostima jahanja dolaze  iz inozemstva (Njemačka, Austrija, Italija, Slovenija..) 
“Vikendi su nam najčešće popunjeni, a oko 80 posto jahača dolazi iz inozemstva – Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije. Brojni su gosti tijekom tjedna i školska djeca, kojih je samo ovog proljeća došlo 15 autobusa, ali i obitelji s djecom na jednodnevnim izletima, dok za sve goste koji ostaju duže nudimo dva smještajna objekta u kojima je prošle godine bilo 250 noćenja”, iznosi vlasnik tog turističkog domaćinstva Vladimir Vlajinić.
foto: Na malenom brijegu
HTZ –  velika potpora

Iz udruge ENGEA Hrvatska podsjećaju i da je sve dosadašnje edukacije o konjičkom turizmu i konjičkih turističkih vodiča financijskim potporama u potpunosti podržala Hrvatska turistička zajednica, te da su od travnja ove godine i članica Zajednice pustolovnog turizma pri HGK. ENGEA Hrvatska je udruga osnovana 2016. i bavi se razvojem konjičkog turizma u Hrvatskoj, a sestrinska je organizacija ENGEA Italije te članica GEEA europske organizacije konjičkog turizma i konjičkih turističkih vodiča.

Bilogorska konjička turistička staza – 90 kilometara duljine i 20ak horses welcome punktova

Bilogorska konjička turistička staza duga 90 kilometara i sa 20-ak tzv. horses welcome punktova certificirana je u jesen 2016. i prva je iz Hrvatske ušla i u međunarodni katalog konjičkog turizma za 2018./2019., kojeg na engleskom, talijanskom, ruskom i kineskom jeziku distribuira Međunarodna asocijacija konjičkog turizma ENGEA. Ta staza i cijeli projekt se temelji na tradiciji konjičkih udruga, educiranih konjanika i uzgajivača konja u tom kraju, od kojih je nekoliko proteklih godina otvorilo seoska turistička domaćinstva.

Po podacima iz udruge ENGEA na području Bjelovarsko-bilogorske županije djeluje 15-ak aktivnih konjičkih udruga i 10-ak seoskih turističkih domaćinstava koja se bave uzgojem konja i turizmom te su aktivni članovi tih udruga.

Kontinentalni turizam – veliki potencijal konjičkog turizma  slijede i ostale županije

Njihov primjer slijedilo je nekoliko županije, poput Krapinsko-zagorske, Primorsko-goranske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke koje su se priključile projektu i žele također certificirane vodiče, sigurne i stručno certificirane staze, što može pridonijeti razvoju konjičkog turizma u Hrvatskoj.

Izvor: HINA

Vezani članci:

Romska etno kuća

Muzeji na otvorenom

Bjelovarsko-bilogorski kraj destinacija snova za turiste avanturiste