Nadahnite se ljepotom Prigorja uz najbolje ocijenjena vina kontinentalne Hrvatske

Traminac izborna berba prosušenih bobica 2019., vino vinarije OPG Josip Rajaković – šampion 54. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske i šampion vina Zagrebačke županije

Sveti Ivan Zelina, 26. svibnja 2022. – Uoči 54. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske, koja će biti održana 10. lipnja u Svetom Ivanu Zelini, pristiglo je ukupno 374 uzoraka vina.
Najbolje ocijenjena vina su:
Nagrada “Ljerka Habuzin” – za najbolje ocijenjeno vino autohtone sorte kraljevina
Kraljevina Zelina 2021, OPG PUHELEK PUREK

Nagrada “Milan Pažić – za najbolje ocijenjeno bijelo suho mirno vino
Graševina 2020, MONS AUREUS

Nagrada “Pero Krznarić” – za najbolje ocijenjeno bijelo vino s ostatkom neprevrela šećera, izuzev predikatnih vina
Chardonnay Principovac 2018, ILOČKI PODRUMI d.d.

Nagrada za najbolje ocijenjeno predikatno vino
Traminac, izborna berba prosušenih bobica 2019, OPG JOSIP RAJAKOVIĆ

Nagrada za najbolje ocijenjeno crno vino
Frankovka Premium 2012, BELJE PLUS d.o.o.

Nagrada za najbolje ocijenjeno pjenušavo vino
Pjenušac Grinwold – Lucija 2020, OPG JOSIP RAJAKOVIĆ

Nagrada za najbolje ocijenjeno voćno vino
Sibirska borovnica 2018., OPG ŽABIĆ MATIJA

Nagrada za doprinos u razvoju ekološkog vinogradarstva
Zweigelt 2021, OPG IVAN ANTUN ČEGEC

Najbolje ocijenjeno vino – Šampion 54. izložbe vina kontinentalne Hrvatske
Traminac, izborna berba prosušenih bobica 2019, OPG JOSIP RAJAKOVIĆ

U sklopu Izložbe vina kontinentalne Hrvatske dodjeljuju se nagrade za najbolje ocijenjena vina Zagrebačke županije, a to su:
Bijelo mirno suho vino
Graševina 2021, ANDRIJA KORENIKA

Bijelo mirno vino s ostatkom šećera
Traminac 2021, BORIS MAHAČ

Ružičasto i crno mirno vino
Cabernet sauvignon 2019, VINA ŽUPANČIĆ

Pjenušavo vino
Pjenušac Grinwold – Lucija 2020, OPG JOSIP RAJAKOVIĆ

Vino iz posljednje godine berbe
Traminac, izborna berba prosušenih bobica 2021, OPG JOSIP RAJAKOVIĆ

Ukupni županijski šampion
Traminac, izborna berba prosušenih bobica 2019, OPG JOSIP RAJAKOVIĆ

Nagradu za najljepši vizualni identitet boce osvojila je vinarija Maček.
Uz gore navedene nagrade, ukupno je dodijeljeno 106 zlatnih, 151 srebrna i 62 brončane medalje te 6 priznanja. Vina je ocjenjivalo stručno povjerenstvo od 18 članova, dobrih poznavatelja vina kontinentalne Hrvatske, pod vodstvom predsjednice komisije prof. dr. sc. Ane Jeromel. Ostale rezultate ocjenjivanja potražite ovdje.
Zabavni program za posjetitelje
Najbolje ocijenjenim vinima uručit će se nagrade u sklopu posebne večernje svečanosti i Izložbe vina kontinentalne Hrvatske koja će se održati 10. lipnja u prostoru dvorane „Kraluš“ (Vatrogasna 3), koji će biti uređen kao izlagački prostor za poslovne susrete vinara, vinogradara te drugih sudionika u industriji proizvodnje i distribucije vina.
Naglasak je stavljen i na zabavni program za posjetitelje. Uz kupnju čaše od 50 kuna moći će se neograničeno degustirati vina, a istaknuti dio izložbe je gastronomija pa se uz degustaciju vina mogu probati i brojni gastronomski specijaliteti. Za dobru glazbu pobrinut će se Voljen Grbac i Mirko Švenda – Žiga & Žiga – Žaga band.
Sveti Ivan Zelina ima bogatu povijest proizvodnje vina i može se pohvaliti kao jedini grad u Hrvatskoj u kojem je tradicija održavanja vinskih izložbi stara više od jednog i pol stoljeća. Prva izložba vina na ovim prostorima održana je davne 1860. godine zaslugom Dragutina Stražimira (1821. – 1891.) koji je svojim djelovanjem i znanjem sabranim u knjizi „Vinogradar“ učinio mnogo na vinogradarskoj, ali i ukupnoj gospodarskoj svijesti ljudi ovog kraja. On je postavio temelje modernog vinogradarstva, a svoja je vina izlagao i na izložbama širom Europe.
Pokrovitelji 54. Izložbe vina kontinentalne Hrvatske su Vlada Republike Hrvatske, Ured Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede i Zagrebačka županija.

Link za video: Sveti Ivan Zelina destinacijski turistički promo video – YouTube
Produžite svoj boravak i nadahnite se ljepotom Prigorja
Ako ste od onih koji vole spojiti dobar odmor s vrhunskom kapljicom i lokalnim jelima, ovo je onda prilika da otkrijete i vinske podrume poznatih zelinskih vinogradara koji u svojim vinogradima njeguju autohtonu sortu kraljevina koju je s užitkom pio i sam Ludwig van Beethoven ili se prepustite gastro otkrićima ukusnih trpeza s brojnim tradicijskim jelima naših restorana i izletišta.
Naš kraj obiluje i prirodom i tišinom, pa ako ste zaljubljenik u prirodu predlažemo da posjetite Vuglenice u Zrinščini, jezero Mokrica, izvorište termalne vode u Krečavesu ili se prošećete poučnom eko-stazom koja završava na Kladeščici, vrhu Zelinske gore. Nakon dana provedenog u obilasku zelenog srca Prigorja, možete odmoriti u atraktivnim smještajnim objektima koji će vam u pitomom okruženju vinograda isporučiti jednako toliko doživljaja koliko i tradicionalna Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Smještaj potražite ovdje.
Dobro došli u Sveti Ivan Zelinu – gradić s tisuću brjegova za 1000 doživljaja!

Turistička zajednica grada Svetog Ivana Zeline
Email: [email protected]
Web: www.tz-zelina.hr