Proveli smo sjajan vikend na Plešivici uz pjenušac i jagode


Neki je zovu „Naša mala Toskana“ jer je Plešivica, jugoistočni dio Samoborskog gorja, satkana od velikih i malih brda, uskih vinskih cestica, prekrasnih krajolika i, dakako, vinograda, dok je oni koji je najviše cijene zbog mirnih vina vrijednih vinara, a naročito pjenušaca (posljednjih se godina ovdje događa pravi vinski preporod) nazivaju i „Hrvatskom Šampanjom“. Bez obzira na to kako ga zvali, u plešivičkom je kraju treći put održan „Festival pjenušaca i jagoda“ pod pokroviteljstvom Grada Jastrebarskog i Turističke zajednice grada Jastrebarskog.


U manifestaciji „Festival pjenušaca i jagoda“ sudjelovalo je 11 vinarija, a spomenut ćemo samo neke jer dobre zabave uz glazbu, zveckanja čaša punih razigranih mjehurića, crvenih domaćih mirisnih jagoda i ukusne hrane bilo je napretek, usprkos kiši i hladnijem vremenu na koje se gotovo nitko nije obazirao.

U vinariji „Ivančić“ gosti su počeli pristizati već od podneva, a domaćini s vinarom Krešimirom Ivančićem dočekivali su ih, naravno, s dobro ohlađenim pjenušcem „Ivančić Griffin Brut“, prvim vrhunskim pjenušcem proizvedenim u ovoj vinariji od sorte rizvanac i jagodama ubranima u vlastitom vrtu.

Uz ambijentalnu glazbu pijuckao se i „Griffin Zero“, brut nature od chardonnayja, a u „food corneru“ nudili su se specijaliteti s roštilja (marinirana svinjska potrbušina, pikantna polpeta od mesa zamotana u maramicu, marinirani sočni svinjski file i ramstek).

Uz pjenušac „Griffin Rose“ većina se odlučila za fenomenalne kolače, dok je najveće iznenađenje izazvao crni pjenušac „Griffin Dark Side“ od portugisca. U novosagrađenoj kušaonici s koje se pruža predivan pogled na okolna brda i vinograde održana je i radionica „Pjenušavi masterclass“ sa sommelierskim viceprvakom Hrvatske i moderatorom Josipom Oriškovićem, a uz Acustic wine band zabava se nastavila do 23 sata.


U vinariji “Šember “ od jutra je cijelim vrtom odjekivala odlična urbana glazba s vinila, glazba koju su prepoznavale gotovo sve generacije, a dobri taktovi nagovarali su na ples. Kao što obitelj Šember uvijek radi zajednički, tako su i dočekivali goste pa su Zdenko Šember, supruga Ivanka, sin Nikola sa suprugom Martinom te kćeri Lucija i Klara užurbanim koracima nosili čaše, otvarali i točili pjenušce.

Perlali su se tako u čašama pjenušci Rose, Brut, Pet-Nat Duck, Pavel i posljednji pjenušac koji je na tržište plasiran iz ove vinarije – 96 Baba Draga, napravljen u spomen na Zdenkovu prabaku, ali i na vrlo dugu obiteljsku vinsku tradiciju. Vrtom su se širili i miomirisi kuhinje pa, ovisno o željama, gosti su se mogli počastiti hladnim salatama od kozica, domaćim sirevima te odličnim domaćim kobasicama, a posebna atrakcija bila je buzara od školjaka sa svježom tjesteninom koju je Dado Tašner, vlasnik zagrebačkog Cheese bara, sa svojom dobro uigranom ekipom kuhao pred gostima.


Koliko god bilo vinarija po plešivičkim brdima i udolinama, toliko ima i različitih priča – od tradicionalnih obiteljskih do modernih koje su svojim malo drukčijim pristupom prema vinarstvu našle svoje poklonike i dakako mjesto na vinskom tržištu. Jedna takva je „Dobra berba“, koju je 2013. godine preuzeo Saša Štula i bivšu vinarsku zadrugu u zgradi iz 1935. godine pretvorio u mjesto koje rado posjećuju ljubitelji vina, ali i dobre kuhinje jer se na katu nalazi kušaonica u kojoj, prema dogovoru, gostuju poznati chefovi za unaprijed organizirana druženja. Vinarija je kapaciteta 1100 000 litara i, kako je rekao vlasnik, „Dobra berba“ je sve samo ne tipična vinarija.

Naime, oni otkupljuju grožđe i bave se proizvodnjom svog vina (zimi se naveliko pije njihovo „Zimsko kuhano vino“), a rade i puno uslužnih djelatnosti za ostale vinarije iz cijele Hrvatske (dotjerivanje vina, flaširanje, etiketiranje…). Njihov pjenušac Piena brut potpuno je drukčiji od klasičnih pjenušaca koje proizvode plešivički vinari. Naime, on jako podsjeća na talijanski prosecco, što ne čudi jer je Saša Štula nakon studija agronomije/vinarstva, proveo tri godine u talijanskoj regiji Valdobbiadene (poznate po proseccu) i odlučio napraviti prvi hrvatski pjenušac prosecco stila. Perlalo se u čaši vino četvrte berbe uz koje su se u podrumu vinarije mogla kušati jela s potpisom chefa Igora Gudca iz zagrebačkog restorana „Broom 44“ i uživati u kolačima slastičarke Ivane Čuljak iz slastičarnice „Neka jedu kolače“. Zabava je u podrumu trajala do kasnih sati uz odličnu glazbu koju je miksao i puštao DJ Mirza.


U neposrednoj blizini Jastrebarskog nalazi se izletište „Vinogradarska kuća koja je izletnicima poznata ne samo po odličnim vinima, nego i vrhunskoj kuhinji. Goste su dočekivali uvijek nasmijani Sanda i Robert Braje, a na stolovima su već bile dovitljivo izrađene drvene plate na kojima se ovdje služi „plešivički doručak“ – dimljena šunka koja je poput rublja visjela na špagi rastegnutoj iznad drvenih pladnjeva koji su bili prepuni domaćih kobasica – špekerice, od divljači, crne svinje…

Osim suhomesnatih delicija služila su se BBQ rebarca, Pulled pork, pačji batak i zabatak (confit) te svinjski file pripremljen sous vide metodom. Uz slana jela otvarao se Pet-Nat veltlinac crveni 2021, dok je uz desert (tiramisu od jagoda, panna cotta od jagoda ili štrudla od jagoda sa sladoledom od vanilije) bolje prijao Pet-Nat rose (pinot crni, 2021.).


„Festival pjenušaca trajao je dva dana pa su gosti koji su htjeli obići sve plešivičke vinarije, sudionike ove manifestacije, imali dovoljno vremena, a vinari su se, kao što to uvijek biva, trudili da se gosti osjećaju kao kod kuće te da ih posjete ne samo iduće godine na idućem festivalu, nego i uskoro jer je Plešivica idealna za jednodnevne izlete, ali i bajkovite vikende.


Tekst: Autentika
Foto: Velimir Brezar TZGJ