Znate li za neraskidivu vezu Beethovena i Zeline?

BEETHOVENOVA ZELINSKA SONATA

Znate li za poveznicu Beethovena i zelinskih vina?

Nećete o ovoj priči čitati u školskim udžbenicima, ni u povijesnim izvorima, što je poprilična šteta obzirom da je priča vrlo romantična. Znate li da između genijalnog Ludwiga van Beethovena i zelinskog kraja postoji tajna veza? Priča o tajnoj vezi prvo je naćulila brojne podozrive uši, potom je postala dio urbane legende zelinskog kraja a na kraju se sretno smjestila u dokumentarni film “Beethovenova zelinska sonata”.

Grofica Marija Ana Nizky, vlasnica je velikog i raskošnog dvorca u Paukovcu no puno je vremena boravila na svojem posjedu Jedlersee pored Beča, kao i u svojoj kući u Beču.

Prijateljstvo grofice i Beethovena počinje 1803. g. te traje dugi niz godina. U tom nježnom prijateljstvu, grofica postaje Beethovenova muza i intimna prijateljica, on joj posvećuje nekoliko svojih skladbi, a ona ih nagrađuje brojnim bocama zelinskog vina.
Ženska Muza iz Paukovca i vino iz Zeline, očito su igrali dugo vremena značajnu ulogu u životu glazbenog genija. Njegov osobni dnevnik iz 1811.godine, pedantno spominje 34 boce vina iz zelinskog kraja, a njihova pisma svjedoče o velikom međusobnom poštovanju, platonskoj povezanosti i neraskidivoj vezi koja će dva stoljeća poslije biti zabilježena na filmu. Film je posveta nježnom prijateljstvu ali i dugovječnosti tradicije vinarstva zelinskog kraja te je premijerno prikazan na 50. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske u Svetom Ivanu Zelini, a snimanje se odvijalo na lokacijama Svetog Ivana Zeline i Beča.

Foto: Vina Kos Jurišić, arhiv Facebook, Pixabay.com