Najljepše ture vlakom po Europi

Putovanje nije samo vrijeme potrebno da dođemo do odredišta, ono može biti doživljaj samo po sebi. A upravo su takva putovanja vlakom po Europi. Zahvaljujući inženjerima koji su gradili željezničke pruge diljem kontinenta kroz stoljeća, vlakovi danas prolaze nekim od najljepših i najfascinantnijih krajolika, uz planine i glečere, dvorce, rijeke… Ovih pet ruta bi zaista bilo šteta propustiti.

ŠKOTSKA: PUTOVANJE VLAKOM OD FORT WILLIAMA DO MALLAIGA

Tijekom ove vožnje osjećat će se poput čarobnjaka koji upravo kreće na školovanje u Hogwarts. Sve najljepše prirodne atrakcije Škotske izmjenjivat će vam se pred očima: zelene planine i proplanci, morska obala, izolirana jezera, spektakularni pogled s vijadukta Glenfinnan.

NORVEŠKA: OD DOMBÅSA DO ÅNDALSNESA

Senzacionalni pogled na snijegom prekrivene vrhove, snježne padine i oštre stijene, livade na kojima travu šiba vjetar i pogled na čarobnu rijeku Rauma. Sve je to dio vožnje duge 11 kilometara, koja traje oko sat i pol, a čiji je jedan od najljepših dijelova vožnja preko mosta Kylling i kroz norveški nacionalni park Rainheimen. Rutu je, kažu, najljepše proći u ljetnim mjesecima.

ŠVICARSKA I ITALIJA: VLAKOM OD CHURA DO TIRANA

Obavezno zauzmite mjesto uz prozor i upijajte spektakularne poglede na Alpe koje spajaju sjevernu i južnu Europu. Bernina Express spaja dva mjesta koja su na popisu svjetske baštine, Albulu i Berninu, a prolazi uz glečere u Švicarskoj sve do palmi u Italiji. Ruta je duga 123 kilometara, putovanje traje oko četiri sata, a najljepši je doživljaj proći ga sredinom proljeća.

ITALIJA: CINQUE TERRE OD LEVANTA DO LA SPEZIE

Pet slikovitih sela na talijanskoj obali, koja su zaštićena i imaju status nacionalnog parka, povezuje željeznička linija duga dvadesetak kilometara. Prolazi uz obalu Ligurijskog mora, uz vinograde i maslinike, a u svakom od tih sela isplati se stati i izgubiti se u njihovim uličicama.

Cinque Terre prekrasne su u svako doba godine, no nije loše izbjegavati najpopularnije termine kad se zna stvarati velika gužva. Posjetite ih na proljeće ili u jesen.

ŠVICARSKA: OD ZERMATTA DO ST. MORITZA

Glacier Express povezuje dva superpopularna europska skijališta i na njemu ćete vjerojatno sresti upravo skijaške entuzijaste. Uživajte u pogledu kroz prozor na netaknutu prirodu i snježni pokrivač švicarskih Alpa. Nabolje vrijeme za rutu je, dakako, zima, putovanje traje oko sedam i pol sati, a prolazi se 291 kilometar.

PUTOVANJA VLAKOM PO EUROPI – KAKO PUTOVATI I KOLIKO KOŠTAJU KARTE?

Za višednevna ili čak višetjedna putovanja kroz Europu vlakom najviše se isplate jedinstvene karte koje vrijede za više destinacija i dana, i uz koje je jednostavno isplanirati svoju avanturu. Primjerice, Eurail nudi više vrsta karata, ovisno o tome koliko je dugo vaše putovanje i koliko zemalja planirate posjetiti. Primjerice, za 261 dolar možete u mjesec dana putovati pet dana, a na te dane koje putujete u vlaku možete provesti koliko god vremena želite. Karte za više dana i dulje valjanosti proporcionalno rastu. Sličan sustav ima i Interrail, kod kojih karte za mjesec dana stoje već od 185 dolara. Na njihovoj stranici naći ćete i niz prijedloga za planiranje rute i maksimalno iskorištavanje svoje karte.

Preuzeto s portala Putni kofer.hr