Skrivene tajne Brodsko – posavske županije

Vodimo vas u skrivene kutke Brodsko – posavske županije koja ne prestaje intrigirati brojnim tajnama,  počevši od ukusne tradicijske gastro ponude, do iznimne ruralne ljepote seoskih domaćinstava, i brojnih aktivnosti na otvorenom.
No pored svega toga, ovaj kraj je još poznatiji po sakralnim i kulturnim točkama, čije povijesne priče zapisane kroz reljef vremena i kamena, otkrivaju strpljivom putniku pravo bogatstvo kršćanske kulture.
Danas vam predstavljamo nekoliko manjih lokacija (općina Cernik, Nova Kapela i Slavonski Kobaš) koje obiluju  kulturno povijesnim znamenitostima.

Franjevački red osnovan 1623 godine utemeljio je prvu franjevačku župu iz koje su, franjevci diljem Slavonije održavali katoličku vjeru nasuprot islamu koji je dominirao u zapadnoj Slavoniji. O rastućem islamizmu na području Slavonije, govori i Turski putopisac Evlija Čeleb spominje da u samom Cerniku “ima dvadeset i jedna džamija”. Za razdoblja turske vladavine kada je Cernik bio upravno i vojno sjedište kraja kojem je gravitiralo trideset tri sela i zaselaka, tj. Cernik je bio sjedište sandžaka, jedne od najvećih i najznačajnijih turskih upravnih jedinica.

Franjevački samostan počeo se graditi tek u prvim desetljećima u kojima je Cernik bio dio Habsburške Monarhije, naime, od 1728. do 1735. podiže se južno krilo samostana kao početak radova na samostanu i crkvi. Monumentalna crkva Sv. Petra s sedam baroknih oltara završena je 1744.

U samostanu je 1757. započelo s radom filozofsko učilište u kojem su osnove pismenosti, znanja latinskog jezika i religije dobili gotovo svi začinjavci slavonske kulture 18. stoljeća. Medu njima i Matija Antun Relković najznačajniji autor hrvatskog prosvjetiteljstva. Danas samostan  nudi stalne izložbene postavke “Iskopine iz Svete zemlje” te “Povijest Biblije“.

Drugi značajni objekt u Cerniku jest dvorac Kulmer-Marković koji je podignut na mjestu nekadašnje srednjovjekovne tvrđave. iz 1372. Osmanlije su u tvrđavi imali oružarnicu, žitnicu, begov dvor, sjedište dizdara (gradskog zapovjednika) i malu džamiju. U tvrđavu se ulazilo preko podiznog mosta.

Vrijedan primjer sakralne arhitekture jest i crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Novoj Kapeli koja je građena u tzv. terezijanskom baroku i dominira selom. Ima cinktor s četiri kule – kapelice na uglovima. Na ulazu se nalaze kipovi svetog Tome i svetog Henrika. Crkva je pod zaštitom države zbog vrijednog inventara koji čine glavni oltar, pobočni oltari, propovjedaonica, krstionica, četiri srebrna svijećnjaka na glavnom oltaru i zlatni ciborij (dar Marije Terezije).

Zbog vojne uprave nad granicom prema Osmanskom Carstvu i zbog vojnih sigurnosnih potreba prvotne građevine na području Brodsko – posavske županije, građene su od drveta, materijala koji brzo propada. Stoga se prva zidana barokna crkva gradi tek 1780. u Slavonskom Kobašu. To je crkva Sv. Ivana Krstitelja koja se danas nalazi na popisu kulturne baštine Republike Hrvatske. Posebno interesantnom smatra se zavjetna slika koja datira iz 1764. Detalj te slike suvremeni je prikaz graničara 8. Gradiške krajiške pukovnije.

Stoljećima protkana  umijećem preživljavanja, iskovana  teškom poviješću, opasana širokom ravnicom i velikim srcem, Brodsko – posavska županija može ispričati brojne priče o kulturi, povijesti i umijeću preživljavanja, zadržavši pritom svoj vedar duh i iznimno gostoprimstvo. Dobro došli u Brodsko – posavski kraj, kraj brojnih priča, povijesnih previranja, kršćanskog naslijeđa i brojnih turističkih ljepota. Za informacije i razglede kontaktirajte nas:

Turistička zajednica Brodsko – posavske županije

Pratite nas na Facebooku

fotografije: arhiv TZ Brodsko – posavske županije, arhiv Župa Cernik