Sisak cycle – odbicklirajmo ovog proljeća u skriveni dragulj kontinenta

Kontinentalni dragulj, kojeg je istražio i BBC, i kojem američki gosti tepaju da je skriveni dragulj, poznat je glede svoje kulture i povijesti, no jedan od njegovih proljetnih aduta definitivno je biciklizam.

Poklonici biciklizma ovaj kraj najviše poznaju po aktivnom odmoru i biciklistističkim stazama. Imajući to u vidu, U 2018. godini TZG Siska s partnerima- BK RODA, i RBU Labudovi te niz udruga i ustanova i volontera, bez kojih organizacija biciklijada ne bi bila moguća, nastavlja s provedbom projekta Sisak cycle. U sklopu projekta organizirati će se sljedeća događanja koja vam ekskluzivno najavljujemo:

• Biciklijada rijekom Kupom: 6.5.
• Granfondo Sisak – 20.5.
• Biciklijada Sisak – 3.6.
• Bicikliramo kroz Posavinu – 2.9.
• Biciklijada industrijske baštine – 22.9.

Biciklijada rijekom Kupom 06.05.2018.: Sisak – Letovanić – cilj ove biciklijade je istražiti skrivene kutke i vizure rijeke Kupe u dužini 50-ak km. Ova biciklijada uključuje područja triju gradova i općina (Sisak – Petrinja – Lekenik).

Granfondo Sisak 20.05.2018.
Granfondo Sisak je biciklistička utrka koja je već sastavni dio kalendara Hrvatskog biciklističkog saveza. Na utrku se prijavljuju osobe koje se aktivno bave biciklizmom iz Siska, cijele Hrvatske te zemalja regije. Promocija natjecanja ove godine je intezivnija u Sloveniji. Utrka se zbog tehničkih zahtjeva odvija na području gradova Sisak, Petrinja, Hrvatska Kostajnica te općina Sunja, Majur i Hrvatska Dubica. Početak i završetak maratona je u Sisku. Biciklističke utrke su važan dio promocije biciklizma destinacije.

DSC_0183

Biciklijada Sisak 03.06.2018.
Biciklijada kreće iz grada Siska te ruta ide prema Odranskom polju – zaštićeni krajobraz. Namjera je uključiti u program biciklijade posjet OPG-ovima koji su smješteni na ovoj ruti.

Bicikliramo kroz Posavinu  02.09.2018.
Biciklijada kroz Posavinu organizira se kako bi se dodatno promovirala Posavina, Lonjsko polje te objekti ruralnog turizma koji djeluju na ovom području. Početak i kraj biciklijade su ispred Malog Kaptola, sjedišta TZG Siska. Najatraktivniji dijelovi biciklijade svakako su vožnja dijelom Lonjskog polja, posjeta selu Čigoč kao i prelazak skelom preko rijeke Save.

Biciklijada industrijske baštine  22.09.2018.
Ova jedinstvena biciklijada spoj je aktivnog i kulturnog turizma. Naime biciklijada je postavljena na način da se obilaze najvažniji objekti industrijske baštine grada Siska, a prema karti industrijske baštine koju je izdao Gradski Muzej Sisak. Predstavnik Gradskog muzeja Sisak tijekom stajanja uz najvažnije objekte industrijske baštine održi kratko predavanje. Na ovaj način podiže se razina svijesti o važnosti i potencijalima industrijske baštine. Svake godine u projekt se uključuje Brodocentar Sisak koji je i sastavni dio posjete – obilaska brodogradilišta.

Biciklistički vodiči: 20 licenciranih biciklističkih vodiča

Tijekom 2017. Godine Turistička zajednica SMŽ zajedno s HTZ-om financirala je projekt edukacije i licenciranje biciklističkih vodiča. Kao rezultat na području SMŽ danas imamo 20 licenciranih vodiča od kojih je 9 iz Siska te 3 iz Petrinje. Biciklisitički vodiči značajno će doprinijeti boljoj organizaciji te sigurnosti biciklijada koje se planiraju ove godine. Također, doprinijeti će razvoju cikloturizma područja u budućnosti.

Zašto posjetiti Sisak i okolicu na 2 kotača?

IMG_0173

Zato jer su rute grada Siska i okolice, idealne za obiteljski odmor i ugodnu vožnju a promet na cestama kojima prolaze rute je vrlo, vrlo nizak. Dodamo li tome neobičan krajolik preslikan iz romantičnih starih razglednica autentične posavske kulture, zatim bogatstvo rijetkih biljnih i životinjskih vrsta, zanimljivu gastronomiju i ljubazne domaćine sve brojnijh seoskih domaćinstava, ovu destinaciju svakako vrijedi istražiti.

Naravno, osim staza i atraktivnih ruta,možete odsjesti u seoskim objektima na ovim područjima gdje će vas oduševiti priroda i ukusno uređeni objekti ruralnog turizma u kojima možete pronaći okrepu i otkriti jednostavnu a izdašnu gastronomiju kraja. Krenimo dakle što prije u Sisak i Lonjsko polje!

Više detalja:

Biciklističke rute Sisačko – moslavačke županije

Sve informacije potražite na; www.sisakturist.com i dobro došli!

Izvor i fotografije: Facebook Sisak Turist