Dvorac Dioš - jedan od najmlađih slavonskih dvoraca
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Destinacije Dvorac Dioš - blago pored Daruvara koje čeka novi sjaj

  Dvorac Dioš – blago pored Daruvara koje čeka novi sjaj

  Istražujemo dvorce Hrvatske..

  Dioš je jedan od najmlađih slavonskih dvoraca, smješten na istoimenom brežuljku oko sedam kilometara sjeverno od Daruvara, pokraj sela Končanica.

  Sagradili su ga 1904. godine tadašnji posjednici daruvarskog vlastelinstva – Alajoš pl. Tüköry i njegova žena Paula, rođena Falkenberg – za svoju kćerku Mariju. Naručiteljica izgradnje, Paula, je zahtijevala da dvorec ne smije odavati dojam ljetnikovca ili lovačkoga doma, već gospodske kuće. 

  Dvorac Dioš

  Bogata arhitektura dvorca, unutrašnje prostorije, sklad vanjskih elemenata čine ovu građevinu bogatom i lijepom, čime se izvanredno uklopila u okolni ambijent. U stotinjak godina postojanja promijenio je više vlasnika i služio različitim potrebama.

  Od 1995. god. Marijin dvor „Dioš“ ponovno je u vlasništvu Hrvatskog salezijanskog provincijalata iz Zagreba i nije otvoren za javnost. Svake se godine u mjesecu svibnju na blagdan Marije Pomoćnice, velikog blagdana salezijanaca, obavlja procesija koja okuplja veliki broj vjernika i znatiželjnika.

  Izvor: www.visitdaruvar.hr

  Autor fotografija: Damir Bakarić

  PRATITE NAS

  1,317InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Jesen u Varaždinskoj županiji

  Od branja gljiva, festivala čipke do manifestacije posvećene zelju.. jesenski lonac Varaždinske županije krčka se bogatim manifestacijama posvećenima plodovima zemlje i šume, ali i...