Bogatstvo Varaždinske okolice

 

Pokrovitelj priče

Dvorac Trakošćan, Varaždinska povijesna jezgra, glasovita lepoglavska čipka, Rimske iskopine “AQUAE IASAE” – Varaždinske Toplice, Proštenište Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu.. neki su od brojnih aduta ove županije bogate povijesno kulturnom baštinom i spektakularnom prirodom.
Od svega pomalo, varaždinska okolica stvorena je za uživanje. Donosimo samo djelić onoga što možete tamo istražiti, te uživati u širokoj lepezi ponude ove kontinentalne županije.

Vinske ceste Varaždinske županije
Vinske ceste urešava stotinu nijansi zelene boje, specifičan ambijent u kome nastaju , kulturno-povijesne znamenitosti te stoljetna tradicija. Izdvajamo: Vinska cesta Ludbreg Vinska cesta Jalžabet, Vinska cesta ”Klampotic“ Cestica i Toplička vinska cesta.

Lepoglavska čipka
Kao vrhunac barokne tradicije u ovoj županiji, čipka je zaštitni znak Lepoglave te je
2009. godine, kao dio hrvatske čipkarske tradicije, uvrštena na reprezentativnu UNESCO-vu listu nematerijalne baštine. U rujnu svake godine, održava se tradicionalna manifestacija ”Međunarodni festival čipke”, kojom se doprinosi očuvanju vještine čipkarstva te oplemenjuje turistička ponuda.

Dvorac Trakošćan
Svi smo čuli za savršeni rezidencijalni dvorac, koji u današnjem obliku predstavlja sačuvani ansambl romantičke parkovne i rezidencijalne arhitekture.

Ono što je posebno vrijedno u ovom dvorcu, je iznimno očuvana originalna uređenost unutrašnjih prostora, od kojih se kao cjeline ističu: viteška i lovačka dvorana, glazbeni salon, atelijer slikarice Julijane Erdöedy, zbirka oružja s primjercima od 15. do 19 stoljeća, sačuvani namještaj posebno rađen za obnovljeni dvorac, ali i onaj iz ranijih stoljeća. Odličan razlog za izlet u Varaždinsku županiju.

Rimske iskopine “AQUAE IASAE” – Varaždinske Toplice
Jeste znali da je termalna sumporna voda koja izvire na prostoru današnjeg parka izuzetno ljekovita, temperature 58 oC, a dosadašnja saznanja ukazuju na korištenje istog izvora više od 2000 godina, od pretpovijesti do danas. Ovaj specifičan lokalitet nalazi se na na mjestu današnjih Varaždinskih Toplica. Uz spomenuti termalni izvor ljekovite vode, nalazilo se od 1. do 4.st.značajno rimsko naselje Aquae Iasae. Kompleks rimske javne arhitekture sastoji se od kupališnog dijela koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom, foruma s trijemovima smještenog oko glavnog termalnog izvora, te kapitolija s hramovima Jupitera, Junone i Minerve.

Legenda o Vatroslavu Jagiću

Ovaj hrvatski jezikoslovac, ubraja se u najznačajnije svjetske slaviste iz druge polovice devetnaestog stoljeća. Rođenom Varaždincu u čast stogodišnjice rođenja, njegovi sugrađani su dali u Zagrebu izgraditi spomenik. Ali izradu njegova kipa  od samih početaka pratila je zla kob.

foto: enciklopedija.hr

Prvo je cijena bila viša od planirane no potom su prekoračeni i svi rokovi izrade.
Kad je spomenik bio gotov, srušio se od vlastite težine i uništio jedan stan u Ilici u Zagrebu. Nekim čudom, kip je preživio pad ali prilikom preseljenja u Varaždin, slomili su ga radnici. Želeći sakriti pogrešku, nesretnog jezikoslovca su malčice doradili.
Kip je nekako nakon svih nedaća ipak sretno stigao na svoje mjesto u šetalište V. Jagića, no kada je postavljen, tek tada je primjećeno da ima na sebi ženski kaput s gumbima na lijevoj strani.

Bez obzira na svu nevolju koja ga je zadesila, ovaj spomenik se nalazi na prelijepom mjestu a mi se nadamo se da ga u ovakvom parku, više ne može  pratiti zla kob.

I zanimljivost za kraj: Ugledni The New York Times uvrstio je Varaždin 2014. godine, na top listu svojih “52 mjesta koja morate posjetiti u 2014, uz bok impresivnim turističkim gigantima  iz cijelog svijeta.

Puno toga još možete istražiti, neka ovih nekoliko preporuka bude samo putokaz.  Dobro došli u Varaždinsku županiju!

Fotografije preuzete: www.turizam-vzz.hr