Doživi slavonsko gastro obilje u Brodsko – posavskom kraju

Tražite gastro raj gdje se možete opustiti u nepretencioznom, domaćem, skladnom ambijentu i nesmetano uživati u okusima  srnetine u brusnici, pilećem fileu na žaru, mekanoj vratini u pivu ..
Ili ste više za kečigu u vinu, šarana s rašljama, uz final dodatak preukusnim salenjacima s pekmezom od dunje? 
Ili bi kušali nešto egzotičnije, tipa smuđa na podlozi od bukovača, punjeni šokački odrezak i ostala blaga slavonskog gastro obilja? 

Restoran Oroz

Krenimo prema Brodsko – posavskoj županiji. Najukusnija i najmirisnija sastavnica turističke ponude Brodsko – posavskog kraja, lokalna je gastronomija, čiji okusi i jedinstveni recepti ponosno prezentiraju višestoljetno naslijeđe ovog specifičnog slavonskog kraja.

Slavonski biser, foto Ena Kokanović

U želji da otrgnu brojne recepte zaboravu, u Brodsko – posavskoj županiji uspostavljen je projekt Okusi tradicije graničarskog Posavlja. Ovaj zanimljivi koncept prezentira tradicijska lokalna jela u dnevnoj ponudi  koje možete degustirati u odabranim restoranima.

Rodino gnijezdo, foto Ena Kokanović

Priča o jelima Slavonije priča je o posebnoj tradiciji. Gastro razglednica nekako uvijek započinje s kulenom, ili kulinom, koji se pripremljen od najboljeg svinjskog mesa, više od pola godine suši i zri da bi kao osobita delicija, sam ili u pratnji domaćih čvaraka i slanine, došao na stol domaćina.

Salaš Savus, foto Ena Kokanović

Otvorena vatra i priprema jela na  otvorenoj vatri kroz pečenje (ribe, uglavnom šarana), poseban je doživljaj a isto tako zanimljiva je priprema ribe u jednom loncu, kako majstori domaće kuhinje i dan danas ovdje pripremaju kultni riblji paprikaš – fiš ili pak čobanac… Kolači i slastice slavonskih baka koje su marljivo umješno i spretno od različitih sastojaka radile bogate kolače i torte, također spadaju u bogatstvo baštine ove specifične slavonske regije, koje jednostavno treba  doživjeti,kušati i pojesti.

Ranč Marin, foto Ena Kokanović

Bogata trpeza tradicijskih jela koja plijene svojim osebujnim okusima i mirisima, ne bi bila potpuna bez slavonskog vinogorja. Sljubljena s elegancijom i lepršavim finim aromama vrhunskih vina ovdašnjih vinogorja, svako blagovanje čine istinskim užitkom. Potražite svoju trpezu i svoj obrok u odabranim objektima – nositeljima standarda Okusi Hrvatske tradicije – Okusi graničarskog Posavlja.

Restoran Đeram

Popis restorana pronađite u ovoj brošuri a donosimo ih i u ovom vodiču, uz neke od ključnih specijaliteta svakog restorana:

Pansion Slavonski biser  (sarma, čobanac, pečeni odojak)

Restoran Grozd (teleće pečenje, kuhani dimljeni buncek, domaća kobasica)

Hotel  kralj Tomislav (srnetina u brusnici, pileći file na žaru, vratina u pivu)

Rodino gnijezdo (kečiga u vinu, šaran s rašljama, salenjaci s pekmezom od dunje)

Rodino gnijezdo, foto Ena Kokanović

Restoran Dukat (teletina pod pekom, slavonska 4 dukata, žganci sa slaninom i lukom)

Hotel Savus (smuđ na podlozi od bukovača, veseli slavonac, punjeni šokački odrezak)

Restoran Oroz (čobanac, fileki, svinjski medaljoni u ljutom umaku)

Eko etno salaš Savus (pileći paprikaš Iš Fiš, Čobanac, teletina ispod peke)

Restoran Uno (teletina ispod peke, podolac u umaku, odojak crne svinje)

Ranč Marin (slavonski pladanj, slavonska potkova, kiseli kupus s kobasicom)

Hotel Art (trganci sa slaninom i sirom, zapečeni svinjski medaljoni,file smuđa u umaku od graševine)

Hotel Art, trganci

Kuća dida Tunje (čobanac od divljači, šaran pole, domaće piroge)

Restoran Đeram (smuđ na žaru i pohani, grah s kobasicom)

Iz popisa jela izaberite nešto za sebe i prionite jelu radošću punih čula, uživajući u ljepoti života koji je prolazan, i kojem se najviše broje trenutci sreće, ukradeni svakodnevnom žrvnju. Ulovite vaš trenutak  gastro sreće u ovoj predivnoj egzotičnoj županiji čije vrijeme tek dolazi.
Čekamo vas puna srca i punog stola! Dobro došli! 

Fotografije preuzete: arhiv www.tzbpz.hr, autorica Ena Kokanović

Zapratite nas na: facebook.com

Promo