Zvijezde vinskog turizma - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • GASTRO HRVATSKA
More
  Naslovnica Događanja/najave Zvijezde vinskog turizma

  Zvijezde vinskog turizma

  Udruga za kulturu stola G.E.T. (gastronomija, enologija, turizam) pokrenula je projekt G.E.T. Stars – Zvijezde vinskog turizma.

  Prve pločica s G.E.T. Stars oznakama dodjeljene su vinarima moslavačkog vinogorja. Projekt su podržali Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije i Sisačko-moslavačka županija. Domaćin  prigodne svečanosti  bila je vinarija Trdenić. Predsjednik Udruge G.E.T. Tomislav Stiplošek  objasnio je zašto je  moslavačko vinogorje odabrano za predaju prvih priznanja.

  “To je regija koja je u vinskom turizmu najviše napredovala u poslijedne vrijeme. Vrijedni Moslavci napravili su klonsku selekciju autohtone sorte Škrlet, dobili sadni materijal kakav su željeli i tražili, a onda su od sorte škrlet napravili vrlo dobro autohtono vino. Kako su u njihovoj udruzi uglavnom mladi vinari  brzo su shvatili da je vinskih turizam jedna od ključnih djelatnosti u budućnosti vinarstva.  Podigli su visoko kvalitetu svojih prezentacija, uredili kušaone te nastoje gostima pružiti lijep vinski doživljaj. Krenuli su i korak dalje. Primjerice: Voštinić gradi bazene, kod Kezelea možete jahati, a Trdenić ima punionicu za električne automobile.” , istaknuo je Stiplošek.

  Ovom prilikom, pločicu G.E.T. Recommendation primio je Sven Đozo iz podruma Ilovčak; pločica s oznakom “one G.E.T Star” (jedna Zvjezdica)  dodijeljena je vinarijama Mikša i Miklaužić; pločica s oznakom “two G.E.T. Stars” (dvije Zvjezdice) dodijeljena je vinarijama Trdenić i Voštinić-Klasnić; pločica s  oznakom “three G.E.T. Stars” (tri Zvjezdice) dodijeljena je gospodarstvu Kezele.

  Uz Preporuku, jednu, dvije ili tri Zvjezdice, u G.E.T. Stars sustavu oznaka postoji i Excellence G.E.T. Star (Zvijezda izvrsnosti), za vinarije koje svoju prezentaciju dižu na puno višu razinu i stvaraju nezaboravan doživljaj.

  Ocjenjivanje je prema pravilniku čiji kriteriji služe kao smjernice prema kojima žiri, uz  zaključke više stručnih kontrolora iz područja turizma, etnografije i urbanizma, donosi konačnu ocjenu.

  “Međutim, nakon što je vinarija zaprimila oznaku, kontrola  ne prestaje  pa se dobivene oznake mogu potvrditi ili unaprijediti, ali i izgubiti. Tako ćemo osigurati da G.E.T. STARS oznake budu jamstvo za kvalitetu usluge u vinarijama.”, objašnjava Tomislav Stiplošek i dodaje: “Ono što je Michelin za restorane, to će G.E.T. STARS postati za vinarije u vinskom turizmu.”

  Sve vinarije bit će uvrštene u višejezičan online vodič, u katalog  s pretragama prema ključnim riječima i G.E.T. Stars oznakama. Uz takav vodič i druge komunikacijske kanale, G.E.T. Stars oznake dobivaju svoju praktičnu primjenu. One moraju biti poznate i vidljive široj publici koja će putem njih vrlo lako zaključiti o kakvoj vinariji se radi i što mogu tamo očekivati.

  U vinskom turizmu itekako se cijeni njegovanje tradicije i pridavanje pažnje autohtonim sortama. Zato je izuzetno važna inicijativa o zaštiti sorte škrlet koju je, unutar Udruge Škrlet pokrenulo osam moslavačkih vinara: Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić.

  Škrlet bijeli autohtona je sorta Moslavine i u puno manjem obimu zastupljena je u Pokuplju. Daje nježna ljetna vina, cvjetnih i voćnih aroma, ugodne svježine i niskih alkohola, koja se sljubljuju s laganim  jelima. U novije vrijeme od ove sorte se proizvode vrhunska vina pa čak i pjenušci, odležana i macerirana, vina, što govori o visokoj razini tehnologije u podrumima i educiranosti, ne samo proizvođača, nego i potrošača koji pred vinare postavljaju visoke zahtjeve.

  Tomislav Trdenić, predsjednik Udruge Škrlet, predstavio je pokrenutu inicijativu: “Kako bi se što bolje promoviralo vino Škrlet i regionalna prepoznatljivost Moslavine kao domovine škrleta, osnovali smo prvu i jedinu vinsku proizvođačku organizaciju u Hrvatskoj  P.O. Škrlet, koja pokreće vlastitu proizvodnju priznatu od Ministarstva poljoprivrede. Ove godine smo osmislili novi proizvod  Škrlet u limitiranoj seriji iz vinograda svih vinara iza jedne etikete. To je vino u kojem će se prepoznati trud, rad i kreativnost svih vinara Moslavine i koji će vinoljupcima dočarati karakterističnost terroira moslavačkog vinogorja.”

  G.E.T. Udruga za kulturu stola osnovana je radi unapređenja, razvitka, promicanja i očuvanja tradicijskih vrijednosti hrvatske enološke, gastronomske, kulturne i turističke baštine, posebno tradicijskih obrta i običaja, na području Republike Hrvatske i izvan nje. Uvjereni kako je vinski turizam djelatnost koja će donijeti prosperitet vinarima i njihovim zajednicama te vođeni tom idejom, 2013. godine  osnovan je Centar za razvoj vinskog turizma. Projekt “Zvijezde vinskog turizma” sastoji se od nagrade Bijeli grozd i G.E.T. Stars označavanja vinarija i online vodiča.

  Tomislav Radić

   

  PRATITE NAS

  1,334InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Kad se spoje Electrolux Professional i najbolji Prosecco na svijetu..

  Napisao i fotografirao: Neno Pavinčić Kišni jesenski dani odjednom su postali ljepši uz poziv Karin Mimice i GASTRONAUTA na još jedno studijsko putovanje autobusom –...