U Sisak na kriglu pive – posjetite V. Festival piva

foto: Marija Vulić Dragaš

Sisak je prvi grad u Hrvatskoj koji koristi bogatstvo svoje industrijske baštine. Priču je
pokrenuo Gradski muzej Sisak organiziravši višednevnu manifestaciju koja se održava
tijekom rujna, pod nazivom „Dani industrijske baštine“. U sklopu te manifestacije održava se biciklijada te već prepoznatljiv Sisački festival piva, u znak sjećanja na prvu sisačku pivovaru osnovanu 1855. godine.

Zgrada u kojoj se nekada proizvodilo pivo jedna je od najstarijih građevina industrijske baštine u Sisku. A već tradicionalni, V.Sisački festival piva održava se 14.rujna u samom središtu grada, sisačkom Korzu. Nemojte propustiti doći i zabaviti se u gradu koji živi s rijekom i gdje na svakom uglu imate priliku vidjeti nešto zanimljivo, posebno i drugačije.

Kao i prijašnjih godina, program počinje u 15,00 sati rutom sisačkim pivovarama, gdje će se, uz stručno vodstvo, obići zanimljivi lokaliteti vezani uz proizvodnju piva u gradu Sisku.

foto: Gradski muzej Sisak

Za goste koji će na manifestaciju doći vlakom u 14,42 sata iz Zagreba, organiziran je prijevoz autobusom u 14,50, od željezničkog kolodvora do Stare pivovare, Obala Ruđera Boškovića 2. Program se nastavlja na samom Korzu u 17,00 sati gdje će se predstaviti 13 craft pivara iz cijele Hrvatske ( tri predstavnika craftera su iz Siska ) i prikladna „pivska“ gastro ponuda.

I ove godine Brijačnica „Ivančica“ i Spaček klub iz Siska sudjeluju u programu, pod nazivom „The Best Beards Beer Fest“. Vrhunac ovogodišnjeg Sisačkog festivala piva je koncert poznatog benda Rambo Amadeus u 21 sat.

Važna napomena – platite 50 % jeftiniju kartu za prijevoz od Zagreba do Siska

foto: Vladimir Pajtlar

Svi posjetitelji koji na manifestaciju dolaze vlakom, ostvaruju 50 posto popusta na cijenu povratne karte.  Prilikom kupnje povratne karte na blagajnama HŽ-a, na relaciji Zagreb – Sisak,  potrebno je naglasiti da su posjetitelji manifestacije, a po dolasku u Sisak kartu je potrebno potvrditi u Turističko informativnom centru TIC-u (Rimska ulica 13/a)  ili blagajni restorana Mali kaptol (Rimska ulica 13/a) jer će u suprotnom od strane konduktera u vlaku biti naplaćen pun iznos povratne karte.

Jeste li znali?
Tijekom 18. i 19. stoljeća Sisak je bio najveća  riječna  luka, a na Kupi je bilo i do tisuću brodova.
Prvi riječni parobrod u hrvatskoj povijesti bila je sisačka Sloga.
Prvi rimski car August, koji je osvojio Segestu, izdao je proglas o popisu sveg stanovništva, zbog čega su Marija i Josip krenuli iz Nazareta u Betlehem.
Najstariji nogometni klub u Hrvatskoj osnovan je 1906. godine u Sisku i zove se Segesta.
Na ušću Kupe u Savu ponosno stoji svjedok najvažnije hrvatske  pobjede  nad  turskim osvajačima u 16. stoljeću, utvrda Stari grad.
Prva željeznička pruga u Hrvatskoj izgrađena je na relaciji  Zidani Most,  preko Zagreba do Siska.

Vidimo se u Sisku na V. Festivalu piva! Dobro došli!

fotografije: Arhiv TZG Siska, Vladimir Pajtlar, naslovna fotografija Marija Vulić Dragaš

Sve informacije:

www.sisakturist.com

Facebook Sisak Turist