Putovima Bana Jelačića kroz petrinjske legende i priče

UPDATE; Zbog najave lošeg vremena, program će se održati u POU Hrvatski dom u 20 sati 18.5.2019.

Donosimo priču iz slavne petrinjske povijesti, te vas pozivamo na jedinstvenu kulturno turističku manifestaciju u Petrinji. 

 

Djetinjstvo u Petrinji i vojna karijera koja je obilježila Banov put i sudbinu Petrinje

Premda je u Petrinji boravio još kao sedmogodišnji dječak, živeći s roditeljima u obiteljskoj kući u Dugoj ulici, i obilazeći grob svoje bake Barbare koja je sahranjena na petrinjskom groblju sv. Benedikta 1766. godine, Josip Jelačić na prostore južno od Save stiže 1841. godine kada postaje potpukovnik u Prvoj banskoj pukovniji u Glini, da bi godinu dana kasnije postao pukovnikom i zapovjednikom Prve banske pukovnije.

U sedam svojih najplodnijih vojnih godina suživio se sa stanovništvom Banovine sudjelujući ne samo u vojnim pohodima protiv Turaka nego i u gradnji infrastukturnih, odgojno-obrazovnih i drugih objekata te kao stalni posjetitelj kulturno umjetničkih programa petrinjske Čitaonice i kućni prijatelj brojnih uglednika i intelektualaca kako iz vojne tako i iz crkvene i građanske sfere. Hrvatskim banom je službeno postao 08. travnja 1848. godine kada je bansku prisegu položio pred kraljem Ferdinandom V.

Kao ban izvojevao je pobjedu nad Mađarima i hrvatsku slobodu uz veliku potporu svojih prijatelja i vojnika s Banovine. Umro je 20. svibnja 1859. u Zagrebu i kao prva mitska osoba hrvatskog naroda nakon revolucionarne 1848. postao je snažna inspiracija u borbi za ujedinjenje i osamostaljenje Hrvatske, ali i simbol otpora svakom presizanju nad narodnim bićem Hrvata. Otud i čuveni  usklik „Ustani bane, Hrvatska te zove!“ prvi put zabilježen 1867. godine.

Glazbeno-scenskim programom, uprizorit će se život bana Josipa Jelačića u vrijeme njegovog položaja pukovnika i zapovjednika Prve banske pukovnije u Glini od 1841. do 1848. godine kada je često boravio i u Petrinji gdje je posjećivao zgradu Generalije, tadašnje sjedište vrhovnog vojnog zapovjedništva Banske brigade i gdje je bilo sjedište II. Banske pukovnije. Program je rađen na temelju pisane građe o životu Josipa Jelačića na prostoru Banovine koju je, namjenski za Turističku zajednicu Grada Petrinje, istražio i prikupio dr. sc. Ivica Golec.

PROGRAM:

 

 

Neke zanimljivosti o Banu Jelačiću 

Obiteljska anamneza kaže kako je pukovnik Josip Jelačić rođen 16. listopada 1801. godine u Petrovaradinu gdje je Josipov otac Franjo službovao kao vojni zapovjednik u to vrijeme. Majka Josipa Jelačića je rođena Petrinjka Ana Marija, rođena Portner, unuka poznatog vojskovođe, general-bojnika Martina Kneževića. Josip Jelačić je još kao sedmogodišnji dječak boravio u Petrinji sa svojim roditeljima i tom bi prilikom osjedao u novoj očevoj kući na početku Duge ulice. Kada bi boravili u Petrinji redovno bi odlazili i na groblje sv. Benedikta gdje bi se poklonili i pomolili za pokoj duše Josipove bake Barbare koja je, prema vlastitoj želji, ukopana na tom starom petrinjskom groblju 1766. godine.

Kao pukovnik Prve banske regimente sa svojim je vojnicima od 1843. do 1846. izveo zahtjevne cestograđevinske radove na pravcu od Gore do Župića, zauzeo se za preuređenje petrinjske vojne, odnosno matematičke škole, postao podupirući član Glazbenog društva, redovno posjećivao priredbe petrinjske čitaonice i prijateljevao s brojnim petrinjskim uglednicima i intelektualcima.


Carski pečat kojim je imenovan hrvatskim banom Josip Jelačić je primio u Lekeniku, u kući – svratištu tamošnjeg poštara Josipa Klempaja. Bansku prisegu pred kraljem Ferdinandom V. u Beču Jelačić je položio 08. travnja 1848. godine. Osjetljiva zdravlja ban Josip Jelačić umro je u Zagrebu iza ponoći 20. svibnja 1859. godine.

Fotografije starih razglednica : arhiv Turističke zajednice grada Petrinje

Info: Turistička zajednica Grada Petrinje

www.petrinjaturizam.hr