Vodič kroz Veliku – skriveno blago Zlatne doline

Na području Zlatne doline, županije bogate vinorodnim gradovima i pitoresknim mjestima stvorenima za gurmane i cikloturiste, smjestila se Općina  Velika, poznata po nekoliko aduta koje uključuju raskošno bogatstvo prirode,  zanimljive opcije izletničke ponude  i gastro običaja.

Posjeti Park prirode Papuk 

Prvi atribut Velike nesumnjivo je sve omiljeniji Park prirode Papuk  koji uz iznimnu geološku i biološku raznolikost nudi i vrijedne sadržaje kulturno – povijesne baštine. Ovaj planinarski raj, ispresijecan je brojnim uređenim planinarskim stazama koje desetljećima privlače planinare i rekreativce čistim prirodnim okolišem. Područje Parka prirode geološki je najraznolikije u ovome dijelu Hrvatske, a Park prirode Papuk kao prvi hrvatski geopark, članom je asocijacije europske (EGN) i svjetske (GGN) mreže geoparkova.

Eko kamp Duboka – spavaj pod zvijezdama Papuka

Malo se koji kamp može pohvaliti da je smješten u samom parku prirode,  no poželite li spavati pod zvjezdanim nebom Papuka, možete odnedavno to napraviti u Eko kampu Duboka.  Park prirode Papuk je jedna od najljepših kontinentalnih atrakcija, a kampiranje u parku prirode, definitivno spada u must see doživljaj. U ovom novouređenom i modernom kampu, postoje 32 smještajne jedinice i kapacitet prihvata 96 kampista. Kamp ima vlastiti sanitarni čvor, prostor za tuširanje, kuhinju i recepciju.
Kako je ekološki opremljen, u njemu se nalazi i biološki pročistač otpadnih voda i mjesto za sortiranje otpada.

Sve je uređeno i opremljeno u suglasju s prirodom, tako primjerice na popratnim drvenim pločama možete pročitati ponešto  o prednostima solarnih kolektora koji se u kampu koriste. U kampu koji jednim dijelom ulazi u šumu, postoji mjesto za roštilj, a iznad njega sjenica na kojoj se održavaju edukacije i druženja. U planu je također otvorenje i adrenalinskog parka.

Povežimo planinarenje i povijest –  popni se na Velički stari grad

Popni se do Veličkog starog grada (452 m.n.v.)  s kojeg se pruža panoramski pogled na cijelo naselje Veliku i njezinu okolinu. Srednjovjekovna utvrda smještena je na južnom dijelu brda Lapjak, a nastala je u 13. stoljeću. U turističkom smislu i danas je atraktivna destinacija za posjetu planinara i izletnika, jer se do nje unatoč strmom šumskom terenu dolazi za svega pola sata hoda. Želiš li posjetiti Župnu crkvu sv. Augustina koja je građena u drugoj polovini 13. stoljeća, može se došetati do nje. Početkom 17. stoljeća franjevci su na ovom području osnovali samostan, školu i sjemenište, te počeli s pastoralnim radom. Franjevcima se pripisuje i obnova vinograda nakon turske vladavine, pa se uzgoj vinove loze na južnim obroncima Papuka smatra uobičajenom aktivnosti žitelja ovoga kraja.

Svake godine na rasporedu je najveći gastro tulum na otvorenom krajem svibnja, kada Velika prostire najveću trpezu u Hrvata:

Krajem svibnja, točnije posljednjeg vikenda mjeseca svibnja, svake godine u Velikoj održava se eno-gastro priredba „Najduži stol u Hrvata“ s brojnim izlagačima jela autohtone kuhinje krajeva iz kojih dolaze, ponudom vina  i štandovima koje obiđe nekoliko tisuća posjetitelja na degustaciji ponuđenih delicija. Pravi gastro party na otvorenom! Manifestacija se oslanja na glavni događaj Smotra folklora, odnosno projekt Čuvajmo običaje zavičaja  koji traje tri dana a u čijem je sklopu osmišljen projekt Najdužeg stola. Nije mala stvar prirediti događanje gdje se spremi  nekoliko tisuća obroka na jednoj trpezi, no i to govori o spretnim i gostoljubivim slavonskim domaćinima, kojima nijedan izazov nije problem.

Posjetite ovu malu općinu velikih atributa, doznajte zašto Slavonija nije samo prostrana ravnica, i uvjerite se u besprijekornu ljubaznost domaćina iz Velike.

fotografije: arhiv TZO Velika, arhiv Visit Požeško – slavonska županija

Informacije: TZO Velika

Turistička zajednica Požeško  slavonske županije

www.facebook.com/visitpozeskoslavonska

Comments are closed.