Dođite na najslađu manifestaciju u Podravini

Pozivamo vas na najslađu manifestaciju u Podravini, Prvi europski festival malih, tradicijskih kolača, koji će se ove godine po četvrti puta održati u Virju 10. i 11. svibnja 2019.

Razlog pokretanja ove slatke manifestacije bila je oživljavanje bogate tradicije Virja i Podravine u pripremi domaćih kolača i zaštita tradicijskih slastica. Sitni kolačići se u Virju nazivaju „prkači“, a domaćice će vam reći kako ne postoje bolje i raznovrsnije slastice od njih.

Što su to zapravo prkači?

Drobni prkači, prkačeci, prvkeci ili jednostavno prkači, sitni su kolači koji se pripremaju od tijesta u kojem se nalazi brašno, mast, jaja, šećer, začini poput papra, klinčića, ruma, cimeta… Tijesto se pravi od brašna, guščje ili svinjske masti, šećera, jaja i dostupnih začina poput papra, cimeta, klinčića, rakije, ruma… Tijesto se lagano razvalja uz pomoć valjka za tijesto te se potom reže želešcima, limenim modlicama različitih oblika ili uz pomoć čaše. Tako od jednog tijesta nastaju različiti keksići obzirom na oblik koji može biti polumjesec, ribica, zečić, zvjezdica… Kako bi keksići izgledali što privlačnije i imali što više oblika, domišljate su domaćice međusobno posuđivale svoja kuhinjska pomagala. Među sobom su znale reći kako od jednog tijesta mogu dobiti „petnaest feli kolača“ ili „devet feli z jedne struganje“.

Prkači nisu bili skupi i zahtjevni kolači. Najvjerojatnije su nastali po uzoru na gradske čajne kolačiće ili licitarske kolače koje su domišljate domaćice prilagodile svojim mogućnostima. Bile su odraz skromnijih prilika, a pomoću raznih oblika i dodanih sastojaka pretvarale su jednostavne blagdanske stolove u raskošne. Kako bi postigle dojam blagostanja kekse su posipavale kristalnim šećerom, mljevenim šećerom, mazali različitim vrstama pekmeza, dodavala im se kava, jaje i slično. Ovi sitni kolači bili su nezaobilazni tijekom blagdana i proslava. Tako miris prkača starije mještane Virja poput kolačića Madeleine iz Proustovog djela „U potrazi za izgubljenim vremenom“, priziva sretne trenutke zajedništva, radosti i blagostanja koje su osjećali proslavljajući Božić, Uskrs, vjenčanja, kada su slavili novi život na krštenjima ili kada se odlazilo u posjet rodilji ili tek krijepilo umorno tijelo tijekom vršidbe žita.

Virovska prkačijada

Prvi Europski festival malih, tradicijskih kolača „Virovska prkačijada“ ove se godine održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović 10. i 11. svibnja 2019. u Virju. Pokrovitelj ove slatke manifestacije je Koprivničko-križevačka županija, stručni pokrovitelj Hrvatski kuharski savez, a inozemni pokrovitelj Taste of peace, Kuhari bez granica. Županijski pokrovitelji događaja su i Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije te Turistička zajednica područja Središnja Podravina, uz podršku generalnog sponzora Podravke. Ovogodišnji festival biti će obilježen bogatim dvodnevnim  programom koji započinje u petak, natjecanjima u pripremi prkača i prezentacijom gotovih kolača u Dječjem vrtiću „Zrno“ Virje i u Osnovnoj školi Franje Viktora Šignjara.

U večernjim satima, na Trgu Stjepana Radića, održat će se Cookingshow – male tajne velikih majstora kuhinje te prezentacija specijaliteta učenika ugostiteljskih škola uz mentorstvo akademika kulinarstva Steve Karapandže i vrsne promotore kulinarstva Podravkinog Odjela za kulinarske promocije Mišela Tokića i Zorana Delića.

Svečano otvorenje 4. Virovske prkačijade na rasporedu je u subotu u 9.30 sati, nakon čega kreće natjecanje u pripremi podravskih prkača po izvornim recepturama u kojem sudjeluju brojne udruge žena te samostalne sokačice i domaćice, a posjetitelji će, uz podravske, moći kušati  i bilogorske, zagorske, istarske i dalmatinske slastice te izvorne kolače iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Mađarske, Palestine, Izraela, Paname i Nigerije. Natjecanje će nadgledati Stručno povjerenstvo pod predsjedanjem predsjednika Dražena Đuriševića, ujedno i potpredsjednika HKS-a.

Uz natjecanje, važan dio programa su i stručne radionice pa će tako svoje slastičarske vještine pokazati eminentni slastičari iz Paname i Nigerije, a ove će godine manifestaciji prisustvovati i predsjednik svjetske organizacije Taste of peace Sarkis Yacoubian, predsjednik udruge Renato-kuhari bez granica Branko Ognjenović te predsjednica Saveza slastičara Hrvatske i članica nadzornog odbora WACS-a Dragica Lukin. Prkači i Virje posjetiteljima će približiti slastičarsku i gastronomsku čaroliju Podravine i svijeta, a što Vas sve očekuje na najslađoj manifestaciji možete provjeriti u  detaljnom programu 4. Virovske prkačijade.

Izvor i fotografije: tzp-sredisnja-podravina.hr