Marijan Arman novi/stari šampion Vinistre

Prvi puta tri velika zlata za teran, čak pet velikih zlata za malvazije, dva za ostala vina. Vina Arman potvrdila šampionsku titulu!

Marijan Arman iz Vižinade ponovio je prošlogodišnji uspjeh! Drugu godinu zaredom njegova vina osvajaju šampionsku titulu na Vinistri. Uoči 26. izdanja ove prestižne izložbe vina, Armanova Malvazija Gran cru iz berbe 2018. proglašena je najboljom u kategoriji svježih malvazija, dok je njegova Malvazija rezerva  iz berbe 2015. osvojila prvo mjesto u kategoriji zrelih malvazija.

foto: arhiv Marijan Arman vina

„Loza je oduvijek bila temelj egzistencije naše obitelji, a s vremenom je prerasla u razlog za život. Neću lagati kad kažem da mislim da se bavimo najljepšom umjetnošću na svijetu – vinom“, izjavio je Marijan Arman na svečanosti dodjele nagrada u porečkom hotelu Parentium Plava laguna.

Uz najbolje malvazije proglašena su i najbolja vina od sorte teran. Najbolji mladi teran, i to iz berbe 2018., proizvela je vinarija Valenta iz Kaldira, dok je u kategoriji zrelih terana nagradu odnio Teran Barbarossa iz 2016., vinarije Tomaz iz Motovuna.

Unatoč strožim kriterijima na ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića i 11. Svijeta Malvazija, ove godine dodijeljeno je čak pet Velikih zlata za malvaziju, dva u kategoriji ostalih vina, a prvi put su i tri terana ovjenčana Velikom zlatnom medaljom. Osim toga, ukupno je dodijeljeno deset velikih zlatnih medalja, 147 zlatnih i 31 srebrna medalja. Oznaku IQ – istarska kvaliteta dobile su 24 svježe malvazije, jedna zrela i šest terana.

“Vinistra je danas jedan od najatraktivnijih vinskih događanja u regiji jednako privlačan struci, ljubiteljima vina i turistima. To dokazuje i sve veći broj uzoraka prijavljenih na naše ocjenjivanje. Svijet Malvazija ponovo je oborio rekord. Na ocjenjivanje su pristigle 272 malvazije iz pet zemalja te još 242 uzorka vina ostalih sorti i 30 jakih alkoholnih pića”, izjavio je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre.

„Mi u Istri se ne mirimo se s postojećim, radišni smo, težimo boljem i ponosni smo na ono što imamo. Istra se ne može zamisliti bez deci malvazije ili terana“, istaknuo je Valter Flego, istarski župan uz čestitke svim vinarima koji su najzaslužniji što Istra danas ima status poznate vinske regije.

 Fotografije sa Vinistre: Danilo Dragosavac