13. Međunarodni viteški turnir Sveti Ivan Zelina

Dođite i prođite kroz vrata vremena, budite dio slobodnog kraljevskog trgovišta Zelina i uživajte u raskošnom srednjovjekovnom stolu!

Uzbudljive viteške borbe, natjecanja u srednjovjekovnim vještinama, spektakularno noćno osvajanje utvrde samo su dio bogatog programa koji će posjetitelje svih generacija vratiti u veličanstveno doba vitezova.

Posjetitelji će moći prošetati živopisnim srednjovjekovnim trgovištem u kojem će svoje tradicijske proizvode ponuditi kovači, stolari, lončari, travari, medari i drugi zanatlije. Ljubitelji gastronomije imat će priliku uživati u srednjovjekovnim jelima, kušati medeno pivo, aromatizirano vino Hipokras ili neka druga pića spravljena po originalnim srednjovjekovnim recepturama koja će se nuditi u sklopu festivala srednjovjekovnih pića.

Djeca će kroz igru i zabavu upoznati vitezove, čarobnjake i vile te poslušati priče o hrabrosti i odvažnosti. Najodvažniji mališani imat će priliku i sami postati vitezovi u dječjoj opsadi srednjovjekovne utvrde za koju će biti prikladno naoružani – papirnatim kuglama i drvenim mačevima.

Iz gastro ponude izdvajamo: pečeni vol sa ražnja, viteški pladanj sa žara, hrskava  piletina sa žara  u umaku od koprive, valjušci od mesa u pogačici, zelingradsko meso sa žara s medom, hajdinska kaša  sa  začinskim  biljem, ječmena kaša sa špekom i gljivama.

Prije 13 godina prvi je turnir održan u čast 450. obljetnice pobjede nad Turcima kod Sv. Helene. Iz godine u godinu ova manifestacija oživljene povijesti srednjeg vijeka je rasla, te okupljala sve više učesnika iz brojnih zemalja. Ove godine na turniru će sudjelovati rekordan broj od preko 30 viteških, konjičkih, artističkih i ostalih udruga i skupina, preko 300 sudionika programa.

Naglasci iz programa koji počinje u 10 sati, a završava u 24 sata su:

  • Svečani mimohod viteških, konjičkih i drugih skupina kroz Sv. Ivan Zelinu od Trga Ante Starčevića do prostora Turnira (Prodanec) u 10 sati
  • Veliki i bogati sajam starih obrta i interaktivnih radionica, od srednjovjekovnog tiskarskog stroja do kovačkih radionica
  • Atraktivne borbe vitezova u više disciplina
  • Natjecateljski konjički viteški turnir
  • Poseban program za djecu sa dječjom opsadom grada
  • Spektakularna noćna opsada grada sa katapultima i borbama vitezova
  • Bogat izbor hrane i pića, od pečenog vola, do srednjovjekovnih specijaliteta
  • Posebni gosti turnira su vitezovi templari koji u Sv. Ivanu Zelini održavaju svoju svjetsku konklavu

Ulaz u prostor Turnira je besplatan kao i parking.

Iz Zagreba, okretište Dubec (peron 1 stajalište 212), voze na Turnir besplatni autobusi ZET-a:

Polazak iz Zagreba: 9.00, 10.30, 12.00, 13.30

Povratak za Zagreb: 18.30, 20.00, 21.30, 23.00

BESPLATNI PRIJEVOZ IZ ZAGREBA
Iz Zagreba će voziti ZET-ove posebne autobusne linije, koje će putnici moći koristiti besplatno.

Informacije: TZG Sveti Ivan Zelina

Facebook event