Požeška ljetna priča

Vodimo vas kratkom šetnjom kroz središte Zlatne doline, jedan od najljepših hrvatskih gradova – šarmantnu Požegu, baroknu ljepoticu premreženu brojnim ciklo stazama, zelenim parkovima, vrijednim povijesnim spomenicima, opojnim vinima skrivenim u bačvama finih podruma Požeške gore, jednog od pet gorja koje je, kao prsten okružuju. Požega je jedno od malobrojnih europskih destinacija gdje se u istom krajoliku dodiruju brda i doline. I jedan od rijetkih gradova iz čijih vinograda promatrate grad kao na dlanu, a sami vinogradi se izdižu već iza požeških kuća. Požega je grad ponosne i slavne prošlosti, koja se svake godine iznova otjelovi u poznatim manifestacijama.

Iz Požege se planiraju popularni planinarski izleti, tjedne akcije hodanjem do zdravlja, atraktivne ciklo ture. Ova netipična slavonska destinacija, pod okriljem brda & dolina nudi modernu turističku ponudu s fokusom na aktivni odmor jedinstven u regiji, gastro ponudu po ukusu nove generacije te živu i bogatu suvremenu kulturu. Ljeti je Požega pravo osvježenje za sve one koji od ljetnog odmora traže odmak od napučenih morskih destinacija i bijeg na kontinent u mir, prirodu i fine događaje po ljetnim pozornicama, parkovima i otvorenim lokacijama.

 Kulturne turističke priče ovog ljeta u Požegi

Ljeti je, ipak, najljepše iz vreline grada pobjeći u hlad stoljetnih trsova usred Požeške gore gdje su temperature za nekoliko stupnjeva niže nego na vrućim gradskim ulicama. Osim vinogradarskih kuća ovdje se ljeti uživa u zelenim parkovima kraj Orljave, na sportskim terenima koja vrve djecom i mladima te požeškim gradskim bazenima.  Požeško toplo ljeto, prepuno je atraktivnih događanja kada je sve na dohvat, od interesantnih izložbi, kazališnih predstava, pjesničkih i plesnih večeri, koncerata na otvorenom do uličnih izložbenih štandova. Sve to dio je Požeškog kulturnog ljeta, manifestacije koja započinje Ivanjskim krijesom, na prvi dan ljeta 21. lipnja.

Krajem kolovoza u Požegi se odvija jedan od najstarijih festivala u Hrvatskoj – Aurea fest Požega, festival koji širi dobre vibracije već punih 50. godina te ove godine proslavlja svoju 50. godišnjicu od prvog požeškog festivala. Ove godine fokus Festivala je na dobrim starim hitovima Zlatnih žica Slavonije, na festivalskom gradu iz kojeg se šire dobre vibracije te na publici koja će uistinu uživati u svim glazbenim žanrovima i sadržajima ovogodišnjeg Aurea Festa. Festival korijene vuče iz davne 1969. godine, a većini je prepoznatljiv po Festivalu Zlatne žice Slavonije koje su vrhunac Aurea festa Požega. Tu je važno spomenuti i Fišijadu koja je neizostavni dio Festivala, a okuplja na tisuće gostiju na manifestaciji koja promovira riblje specijalitete slatkovodnih riba, vrhunsku kapljicu i tamburicu

Požega je grad brojnih legendi, priča iz burne prošlosti. Zapisi prošlosti i vrijednog kršćanskog naslijeđa, protežu se sve od od Trga sv. Trojstva, kojim dominira Zavjetni spomenik Sv. Trojstva, pa preko Crkve sv. Lovre koja je jedan od najstarijih spomenika gotičke baštine i spomenik svjetske vrijednosti s freskama iz 14. stoljeća, do predivnog Trga sv. Terezije kojeg sa svih strana uljepšavaju spomenik fra Luki Ibrišimoviću, Katedrale sv. Terezije s kriptom sv. Ivana Pavla II i bogatom riznicom katedrale, te Dijecezanski muzej u kojem je izložena sakralna baština Požeške biskupije.

Bogatstvo kulturne i sakralne baštine doslovno otkrivate svakim korakom, kroz šetnju ovim zlatnim gradom.

Požega je poput kulturološkog jin-janga, uvijek spaja barem dva različita svijeta, barem dva koncepta koja nismo navikli vidjeti zajedno. Upravo su zato njene vizure drugačije od uobičajenih vizura Slavonije, a ponuda aktivnog odmora jedinstvena u regiji.

U svako doba godine ovdje imate što posjetiti bez obzira koje su vam preferencije: manifestacije, znamenitosti, kultura, gastronomija, enologija, priroda, glazba, tradicija…

IVANJSKI KRIJES 2019.

A ovog lipnja vas pozivamo na uzbudljivo ljetno događanje: Ivanjski krijes 2019.  te u nastavku dostavljamo detalje:

Kad? 21. lipanj 2019.
Gdje? Trg Sv. Trojstva, Požega

Prošećimo po Požegi jer vas nakon 20 sati očekuje na glavnom trgu, zabavni program upotpunjen sjajem Ivanjskog krijesa.

Od 19:30 Izbor za Miss Požeško slavonske županije, od 20:45 pravu atmosferu će napraviti Slavonski trubači, u 21:30 kreće ceremonija paljenja Ivanjskog krijesa, a u 21:45 na rasporedu je koncert Crvene jabuke, a kruna večeri  je veliki vatromet. Zapalite se za ljeto i dođite nam. Požeška ljetna priča je spremna!

Više info:
Turistička zajednica grada Požege
Facebook TZG Požega

Turistička zajednica Požeško – slavonske županije
Visit Požeško slavonska Facebook

Sponzorirani članak

Comments are closed.