Lovrenčevo 2019. - 11 dana najljepše ljetne priče - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Događanja/najave Lovrenčevo 2019. - 11 dana najljepše ljetne priče

  Lovrenčevo 2019. – 11 dana najljepše ljetne priče

  Iako je Petrinja ovog ljeta puna uzbudljivih događanja na otvorenom, jedna se njena  manifestacija čeka s posebnim veseljem. Svake godine u ovo vrijeme okolne ulice i trgove preplavi ljepota najstarije manifestacije kojom se odaje počast petrinjskom nebeskom zaštitniku. S nestrpljenjem se iščekuje vrijeme u kojem će park i okolni trgovi i ulice oživjeti  od veselog žamora domaćina i njihovih gostiju. Vrijeme je to blagdana svetoga Lovre i manifestacije Lovrenčevo, najstarijeg događaja u Petrinji kada se slavi njezin zaštitnik, sveti Lovro.

  Kad i gdje?

  Već od prvog kolovoza, Petrinjom  kreću zanimljiva kulturna, tradicijska, vjerska i zabavna događanja koja se održavaju u stoljetnom gradskom parku – Strossmayerovom šetalištu. Svojom ljepotom, goste privlači predstavljanje narodne baštine petrinjskoga kraja uz domaće rukotvorine, suvenire, uporabne predmete i bogatu narodnu nošnju Pokuplja i zaleđa podno Zrinske gore.

  Gradskim parkom nakon misnog slavlja zaori pjesma uz tambure i  ples članova kulturno umjetničkih društava i folklornih sekcija, a potom se smjenjuju glazbeno zabavni programi raznolikoga žanra za sve uzraste. Uz melodiju atraktivnih izvođača, u tradicijskim nošnjama pridružuju se mirisi i okusi domaćih proizvoda pozivajući na degustacije i zdravice.

   

  A kad se spusti noć, svi putovi vode na Trg hrvatskih branitelja gdje posjetitelji mogu uživati u koncertima estradnih zvijezda. Vrhunac događaja u Petrinji, svakako je doživljaj jedinstvenog nebeskog spektakla, promatranje na otvorenom zvijezda padalica – Perzeida popularno zvanih suze svetoga Lovre. A kako bi doživljaj bio nezaboravan i edukativan, možete potražiti usluge turističkog vodiča za vrijeme boravka u Petrinji, malom gradu velikog srca.

  11 dana programa

  Kao najveća manifestacija, Lovrenčevo počinje 1. kolovoza i tijekom desetak dana nudi bogati raznovrstan program u kojem se, osim blagdana svetoga Lovre, slavi i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i Dan oslobođenja Petrinje.

  Ponosna tradicija višestoljetnih povijesnih prevrata

  Od doba velike bitke kada je kršćanska vojska prvi put osvojila tursku utvrdu smještenu na ušću Petrinjčice u Kupu koja se dogodila baš na blagdan svetoga Lovre 1594. godine pa sve do suvremenog doba, prva polovica kolovoza kao da je uvijek bila obilježena pozitivnim povijesnim  prevratima. Tako je u vrijeme Domovinskog rata, 6. kolovoza 1995. godine, Petrinja nakon četverogodišnje okupacije, oslobođena.

  Cijeli program Lovrenčeva pogledajte na PDF plakatu:

  Dobro došli u Petrinju – mali grad velikog srca!

  Sve informacije: petrinjaturizam.hr

  Posjetite Facebook Turističke zajednice grada Petrinje

  Fotografije preuzete: arhiv Turističke zajednice grada Petrinje

  PRATITE NAS

  1,328InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Dvorac i podrum Belaj – doživljaj carske gozbe u Istri

  Piše: Vlatka Vužić Jednom davno u koritu rijeke Raše postojalo je nekoliko dvoraca. Jedan od njih bio je i dvorac koji je u XI stoljeću...

  Legenda o Đulinom ponoru