Devetnica Gospi od suza
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • PREPORUKA IZLETA
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Događanja/najave Devetnica Gospi od suza

  Devetnica Gospi od suza

  Tražite li duhovnu utjehu i mir, navratite u Pleternicu, maleni slavonski gradić u kome će ponovno i ovog kolovoza, brojni vjernici potražiti utjehu i zagovor Gospi od Suza, kroz poznatu vjersku manifestaciju koja će biti održana od 23. do 31.kolovoza u Pleternici.

  Krajem kolovoza i ove godine u Pleternicu će pristići vjernici iz cijele Požeško – slavonske županije, Hrvatske ali i inozemstva kako bi obilježili spomen na reljefni kip Gospe koja je 1953. plakala četiri dana iznad bračnog kreveta obitelji Ianusso u Siracusi na Siciliji. Znanstvena analiza potvrdila je da je riječ o ljudskim suzama, a dva mjeseca nakon ovog čuda liječnička komisija otkrila je 300 znanstveno neobjašnjivih ozdravljenja. 

  U spomen na taj događaj u Siracusi u Pleternici je velečasni Ljudevit Petrak još 1955. godine održao prvu devetnicu Gospi od suza da bi posljednje večeri, 31. kolovoza, s upaljenim svijećama krenula procesija.

  Pleternicu će posjetiti više od 100.000 hodočasnika ovih dana

  I ove godine gradske vlasti očekuju kako će tijekom tih devet dana Pleternicu posjetiti više od 100.000 hodočasnika. Govoreći o Devetnici Gospi od suza gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić kaže kako iz godine u godinu bilježe sve veći broj građana koji posjećuju grad kao i da će vrhunac i ove godine biti 31. kolovoza kada će u završnoj večeri biti održana procesija s svijećama. Na zadnjoj večeri devetnice u Pleternici se okupi oko 30.000 hodočasnika.

  Gradske vlasti najavljuju i kako će 29. kolovoza, na Trgu bećarca, s početkom u 21.30 sati, biti održan koncert Alana Hržice. Ulaz na koncert biti će besplatan. Tijekom tih devet dana hodočasnici imaju prilike ne samo nazočiti misama i procesiji nego i upoznati se sa znamenitostima Pleternice te ponudom gradskih ugostiteljskih objekata.

  U isto vrijeme gradske vlasti potruditi će se da sve prođe u najboljem redu kada je riječ o prometu i parkingu. Treba znati i kako će posljednje večeri devetnice središte Pleternice biti zatvoreno za promet pa će pristigli autobusi biti parkirani izvan grada. Najavljeno je i kako će po završetku procesije toga dana za sve hodočasnike biti organiziran prijevoz do hipodroma i autobusa koji će tamo biti parkirani.

  Bogatstvo sadržaja Pleternice možete vidjeti gotovo u svakom njenom kutku.  Tokom cijele godine, svoje doživljaj možete nadopuniti šetnjom na Cesti ruža i vina, spoju kulture, enologije i prirodnih ljepota čiji je početak u centru Pleternice s dužinom od 3,5km.

  Osim u samoj Pleternici gdje ponudu smještaja gostima pruža Apartman Slavonska kuća i Klas prenoćište, ljubiteljima robinzonskog turizma na raspolaganju je i Koliba bećara, kućica za odmor stotinjak metara udaljena od Svetišta. U tišini obiteljskog imanja OPG-a Šoch noćenje gostiju moguće je i u Brodskom Drenovcu, dok je u obližnjoj Ratkovici, naselju nadomak Pleternice u Ankinoj kući s dva apartmana uz boravak gostiju omogućen i prihvat kućnih ljubimaca.

  Otkrijte neotkriveno na Ranču Čondić

  Ljubitelji prostranstva i prirode svoje će mjesto pronaći na Ranču Čondić kojim upravlja  obitelj Čondić. 20 hektara prostranstva prostire se kroz šetnice kroz šumu, s 15 različitih vrsta drveća, 15 vrsta životinja i 3 akumulacijska jezera, a na livadama ranča možete napraviti prekrasni obiteljski piknik. Sve je to samo dio ponude a  ukupan sadržaj pleterničke ponude u dane Devetnice Gospi od suza pronađite klikom na poveznicu:

  Pleternička ponuda u dane Devetnice Gospi od suza.

  Posjetite Pleternicu i uronite u potragu za sobom i mirom koji pruža jedinstveno pleterničko svetište. Dobro došli!

  www.tz.pleternica.hr

  Facebook Turističke zajednice Grada Pleternice

  Turistička zajednica Požeško – slavonske županije

  Facebook Turističke zajednice Požeško – slavonske županije

  Fotografije: arhiv TZ Požeško – slavonske županije

  PRATITE NAS

  1,332InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Okusite hrvatsku tradiciju u bajkovitom Zagorju – kući dobrih okusa

  Dani Okusa hrvatske tradicije održavaju se 15. - 25. studenog u 12 restorana u Krapinsko-zagorskoj županiji. Uživajte u slijedu od tri tradicijska jela čija se priprema...

  Bajkovit grad satkan od legendi