23.svjetski susret Spačeka prvi put u Hrvatskoj – stižu u Samobor

23. svjetski susret Spačeka održat će se prvi put u Hrvatskoj i to u Samoboru od 30. srpnja do 4. kolovoza ove godine. To će biti najmasovnije okupljanje vozača i simpatizera Citroënovog legendarnog automobila 2CV, popularno zvanog Spaček, koje se održava od 1975. godine.
Očekuje se oko 3.000 vozila i više od 12.000 sudionika iz više od 30 zemalja svijeta, među kojima su i zaljubljenici u te dvocilindraše koji dolaze čak iz daleke Australije i Obale bjelokosti!

Taj je susret među 30 TOP događaja u Hrvatskoj u 2019. Uz potporu Hrvatske turističke zajednice, organizira ga Hrvatski 2CV Citroën Klub iz Samobora koji već 20 godina okuplja vozače popularnih Spačeka, ali i Dyana, Meharija i drugih starih Citroënovih vozila u kojima su proputovali veliki dio Europe i svijeta. Klub je član ACI-a (Amicale International Citroën), međunarodne udruge Citroën klubova u svijetu sa sjedištem u Parizu.

„Dobiti organizaciju ovakvog događaja je ogromno priznanje, ali i odgovornost jer nam dolaze spačekisti iz cijelog svijeta i želimo im predstaviti ne samo Samobor, već i druge posebnosti naše zemlje“, rekao je na konferenciji za novinare Goran Skrbin, predsjednik Kluba koji za posjetitelje organizira i avanturističke vožnje nakon završetka susreta, 2CV Adriatic Raid koji će ići kroz Gorski kotar, Liku i priobalje sa završetkom u okolici Splita, dok će 2CV Continental Raid prolaziti kroz kontinentalnu Hrvatsku, preko Hrvatskog Zagorja, Siska, Lonjskog polja i Slavonije sa završetkom u okolici Đakova.

„Zagrebačka županija je osigurala financijska sredstva za podršku ovog događaja koji će u Samobor dovesti ljude sa svih strana svijeta. Manifestacija će sigurno doprinijeti još većem rastu turističkog prometa koji u prva četiri mjeseca ove godine bilježi 15 posto više noćenja te 14 posto više dolazaka u odnosu na lani“, izjavila je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

„Samobor ovim događanjem staje uz bok europskim destinacijama koje su prijašnjih godina bile domaćini susreta, među kojima su De Steeg u Nizozemskoj, Salbris u Francuskoj ili Ericeira u Portugalu. Samobor će time ne samo prezentirati sebe kao grad, već i cijelu Hrvatsku kao poželjnu turističku destinaciju“, rekla je Martina Paladina, direktorica Turističke zajednice grada Samobora.

foto: TZ Grada Samobora

“Ponosni smo što smo dobili čast biti gradom domaćinom 23. svjetskog susreta Spačeka. To ponajprije moramo zahvaliti neumornim organizatorima, redom entuzijastima. Grad Samobor dao je podršku ovom projektu, a siguran sam kako će se sve uloženo višestruko vratiti – ponajprije kroz promociju našega grada u koji će se, vjerujem, zaljubiti svi sudionici Susreta. Dobrodošli u Samobor!” rekao je među ostalim gradonačelnik Grada Samobora Krešo Beljak.

Susret će ujedno biti prigoda da se obilježi prvo stoljeće francuskog proizvođača pa će tako biti organiziran „Muzej 100 godina marke Citroën“ gdje će posjetitelji moći razgledati originalne eksponate iz tvornice Tomos i Cimos. Organizirat će se i povorka 2CV vozila do centra grada Zagreba gdje će vlasnici Spačeka dovesti 200 vozila na Trg bana Jelačića, te off road vožnja po Žumberku.

Posjetiteljima će biti na raspolaganju kamp s kompletnom infrastrukturom, komercijalna zona s prodajnim dijelom za trgovce rezervnih dijelova i suvenira, raznovrsna ponuda hrane i pića, svakodnevni dječji program, izbor originalnog vozila, vožnje spretnosti Spačekom, 2CV buvljak, večernji koncerti, gastro korneri s promocijom hrvatskih regija kroz glazbeni dio te mnogo drugih zanimljivosti. Po završetku susreta bit će predstavljen domaćin 24. Svjetskog susreta 2021. godine i kandidat za organizaciju 25. Svjetskog susreta Spačeka 2023. godine.

Tomislav Radić