Doznajemo zašto je Vinodar najzabavniji festival vina u kontinentalnoj Hrvatskoj

Vinoljupci, vrsni vinari i ljubitelji vina – spremite se za najzabavniji i najsadržajniji festival vina u kontinentalnom dijelu Lijepe Naše. Daruvar vas čeka!

Na ovogodišnjem Vinodaru očekuje vas mnoštvo sadržaja i zabave, od kojih izdvajamo najvažnije:

  • Kušaonica “Moje vino je najbolje” – ponesite vaše uzorke vina i dobijte ocjenu od vrsnih enologa
  • Večer vinara – vinari s Daruvarske vinske ceste predstavljaju  novinarima, predstavnicima turističkih agencija, lokalnim turističkim djelatnicima svoju kapljicu i svoje proizvode
  • Sajam tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije – upoznajte bogatstvo i obilje 
  • Cjelodnevna glazba tamburaša, ponuda šarana na rašljama, a neizostavna atrakcija svake godine je noćno pečenje vola na ražnju
  • Od kazališnih predstava, likovnih izložbi do vožnje fijakerom do dvorca Janković – kulturni sadržaji 
  • Vino Tour” ( 3.6.2018.), biciklistička ruta od Daruvara  – Spring route poslije kojeg slijedi zajedničko druženje na Izletištu Purnica uz besplatan ručak za sve sudionike biciklijade.
  • Bogat međunarodni kulturno-umjetnički program
  • VINODAR EXPRESS – poseban turistički vlak koji  vozi drage goste iz Zagreba u Daruvar i natrag za svega 30 kuna. Upišite 9.6.2018 i dođite vlakom u Daruvar!
  • Besplatni koncerti Vanne, Prljavo kazalište i grupe Vigor prema rasporedu: Vanna (8.6.2018.), Prljavo Kazalište (9.6.2018.) i Vigor (10.6.2018.).

foto: P.Uskoković

Sve poznatija i posjećenija manifestacija VINODAR – najzabavniji festival vina, pozicionira Daruvar sve bolje na turističkoj karti Hrvatske kao mjesto dobre zabave, bogato kulturnim, turističkim i ostalim sadržajima te privlači sve veći broj posjetitelja (domaćih i stranih) u ovu atraktivnu destinaciju na vikend ili tjedni boravak tijekom kojeg će gosti koristiti sve turističke usluge destinacije. Nezaobilazan cilj manifestacije je i promocija tradicije vinarstva i vinogradarstva kraja i povećanje broja učesnika manifestacije radi obogaćivanja sadržaja iste.

foto: Predrag Uskoković

Tradicija duga 2 desetljeća – info o Vinodaru

Vinodar je najpoznatija i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada i njegovih vinara i vinogradara, koja se permanentno odvija od 1999. godine, koja ukupno traje tjedan dana. Prvi dio tjedna se sastoji od raznovrsnih stručnih predavanja, terenskih radionica, stručnog ocjenjivanja vina, okruglih stolova koji su posvećeni uzgoju vinove loze, proizvodnji i očuvanju vina, a  bogatstvo ponude vina, sajam tradicionalnih proizvoda, stručna predavanja i mnogo drugih zabavnih događaja garancija su dolaska velikog broja ljudi iz cijele regije.

foto: P.Uskoković

U sklopu eno-gastro sadržaja već tradicionalno svake godine se održava Kušaonica “Moje vino je najbolje” na koju domaći proizvođači vina nose svoje uzorke, a priznati enolozi ocjenjuju njihovo vino. Također u sklopu Vinodara se održava i Večer vinara, gdje se vinari s Daruvarske vinske ceste, predstavljaju novinarima, predstavnicima turističkih agencija, lokalnim turističkim djelatnicima kako bi se upoznali s njihovom bogatom ponudom i proizvodima.


foto: Damir Bakarić OPG Voborski

U posljednja 3 dana manifestacije (petak, subota i nedjelja) gradski trg se pretvara u središte događanja koje posjetiteljima nudi u sklopu Sajma tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije, bogatu gastronomsku ponudu, domaći sir, med, medne prerađevine, slavonski pršut, kulen kao i bogatu ponudu vina domaćih vinara, rakija i raznih likera. Prikazuju se tradicionalni obrti, suveniri i rukotvorine. Svake godine na sajmu sudjeluje preko 100 izlagača.

foto: P.Uskoković

Uz brojne domaće i gostujuće izlagače na trgu, doživljaj upotpunjuje i cjelodnevna glazba tamburaša, ponuda šarana na rašljama, a neizostavna atrakcija svake godine, je noćno pečenje vola na ražnju. Večernji sati su rezervirani za koncerte poznatih hrvatskih glazbenika, a za najmlađe posjetitelje zabava je osigurana u čak tri zabavna parka.

Od kazališnih predstava do vožnje fijakerom do dvorca Janković

Program Vinodara ne bi bio toliko bogat i sadržajan da u njemu ne sudjeluju sa svojim aktivnostima razna društva i udruge koji svojim radom obogaćuju samu manifestaciju, tako da svake godine bude za svakoga ponešto; Amatersko kazalište Daruvar će već tradicionalno održati kazališnu predstavu, Klub „Skok“ svake godine priredi bogat program za sve uzraste pod nazivom Skok zumba i Jazz show, Likovna grupa DA organizira već tradicionalnu i prekrasnu Likovnu koloniju Wine&Art ispred Dvorca Janković, gđa Tanja Čubrilo po drugi put će napraviti izložbu svojih slika na temu ekspresionizam, a u vrijeme vikenda fijakerom će se prevoziti svi posjetitelji Vinodara koji budu zainteresirani na kušanje vina u Dvorac Janković u vrijeme Otvorenih vrata Dvorca Janković.

Otvorenje Vinodara – 8. lipnja 2018. godine u Dvorcu Janković, gdje će u sklopu baroknog zdanja iz 18. stoljeća,  biti upriličeno svečano otvorenje Vinodara, otvorenje izložbe nagrađenih vina na Vinodaru 2018. i kušaonica vina koja su sudjelovala na ocjenjivanju.

Version 2foto: Ratko Vuković

Vinodar – mjesto regionalnog ocjenjivanja Sauvignona

Na inicijativu Organizacijskog odbora Vinodara i proizvođača vina okupljenih u Udruzi Graševina Croatica  odlučeno je da Vinodar  bude i mjesto regionalnog ocjenjivanja Sauvignona uz ocjenjivanje i izlaganje vina od drugih sorata. Cilj je da manifestacije koje imaju tradiciju održavanja, a potpomognute su od strane Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija, na ovaj način dobiju na dodatnoj važnosti, da se programski obogaćuju i pomalo specijaliziraju.


foto: P.Uskoković

Ove godine, po sedmi put, u organizaciji grada Daruvara i Turističke zajednice Daruvar – Papuk, a u suradnji s Općinom Sirač, održat će se i  “Vino Tour” ( 3.6.2018.), biciklistička ruta od Daruvara  – Spring route „“Spajanje izvora termalne vode u Daruvaru s izvorima pitke vode u Siraču – bike razgled netaknute prirode kroz naselja Vrbovac, Markovac, Bijelu i općinu Sirač. Dužina rute  je cca 32 km, nakon dolaska zajedničko druženje na Izletištu Purnica uz besplatan ručak za sve sudionike biciklijade.


foto: Damir Novaković

Svake pete godine, u sklopu Vinodara – najzabavnijeg festivala vina, u subotnjim prijepodnevnim satima, održava Vinodarska povorka koja je svaki put sve bogatija i atraktivnija. Jedan od ciljeva Vinodarske povorke je na slikovit i zabavan način prikazati dugu tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina u daruvarskom kraju  kao i prikazati vinogradarske radove kroz cijelu godinu. 

foto: P.Uskoković

Nezaobilazan dio Vinodara je i bogat međunarodni kulturno-umjetnički program, koji se odvija i u dopodnevnim satima na središnjem gradskom trgu, ali isto tako i u popodnevnim satima u Dvorskom perivoju ispred Dvorca Janković. Svake godine u sklopu programa sudjeluje i KUD iz susjednih zemalja (Mađarske, Bosne i Hercegovine i dr.) kako bi na taj način obogatili program i prikazali svim posjetiteljima kulturu i tradiciju neke od susjednih zemalja kroz pjesmu i ples.  Kulturno – umjetnička društva, međunarodna i domaća, prikazat će svim posjetiteljima bogatstvo i tradiciju svoga kraja kroz folklor, ples i pjesmu.

Petu godinu za redom organiziran je i VINODAR EXPRESS – poseban turistički vlak koji  vozi drage goste iz Zagreba u Daruvar i natrag za svega 30 kuna dana 9.6.2018. Ne zaboravite: polazak u 8,00h, a povratak u 20,00 sat. Za sve putnike u vlaku bude organiziran  doček domaćina, uz pjesmu, domaće pogače od čvaraka i daruvarsko vino, upoznaju se s turističkom ponudom grada i programom Vinodara kako bi što kvalitetnije iskoristili vrijeme provedeno u Daruvaru.

Na Željezničkom kolodvoru u Daruvaru goste dočekaju grof i grofica Janković i turistički vodiči, koji ih vode u besplatan obilazak grada, kako bi ih što bolje upoznali s poviješću, tradicijom i turističkom ponudom destinacije.

Odlična glazba i provod za sve generacije – besplatni koncerti Vanne, Prljavo kazalište i grupe Vigor organizirani za sve posjetitelje u večernjim satima. Raspored koncerata je slijedeći: Vanna (8.6.2018.), Prljavo Kazalište (9.6.2018.) i Vigor (10.6.2018.).

Posjetite Daruvar od 3. – 10. lipnja 2018. godine, guštajte u vrhunskoj kapljici, slasnim domaćim gastro delicijama, razveselite se uz bogat zabavni i kulturno umjetnički program, a u kušaonici vina u Dvorcu Janković kušajte vina koja su osvojila zlato ili srebro na ocjenjivanju vina te se uvjerite zašto je VINODAR najzabavniji festival vina kontinentalne Hrvatske.

Obavijest vinarima:

Zaprimanje uzoraka vršiti će se 20. i 23. travnja 2018. godine u prostorijama «Badel 1862 d.d. -Vinariji Daruvar», Donji Daruvar, Bjelovarska 66, telefon 043/331-943, fax.043/331-997.

 Za svaku vrstu vina potrebno je dostaviti 6 boca (označenih ispisanim naljepnicama ili službenim etiketama) obavezno u kartonskoj ambalaži/kutijama radi olakšane daljnje manipulacije uzorcima (u što je uključen izložbeni eksponat), kotizacija po uzorku (vrsti vina) je 60,00 kuna i uplaćuje se na račun Udruge Daruvarska vinska cesta, Erste banka HR142402006-1100542279, model  00, poziv na broj:  OIB uplatitelja, opis „Vinodar-uzorci“.

 Organiziramo i ocjenjivanje najljepše etikete. Etikete je potrebno dostaviti do 07. svibnja na slijedeću adresu: Grad Daruvar, Trg kralja Tomislava 14, Upravni odjel za gospodarstvo.

Organizator izložbe za sve sudionike Izložbe priprema katalog – cijenu unosa snosi organizator. Reklamiranje Vašeg subjekta u katalogu iznosi 500,00 kuna (crno-bijelo) ili 1.000,00 kuna (u boji) plus PDV. Katalog sudionika Izložbe s rezultatima Ocjenjivačke komisije objavit će se na dan otvorenja Izložbe 08. lipnja 2018. godine.

Veselimo se Vašem odazivu i nadamo se da ćete predati što veći broj uzoraka i na taj način predstaviti svoj rad i obogatiti 20. međunarodnu izložbu vina Bjelovarsko – bilogorske županije i sajam tradicionalnih proizvoda «Vinodar 2018.» najzabavniji festival vina.

Donosimo i prijavu za sudjelovanje – skinite je na slijedećem linku:

PRIJAVA za ocjenjivanje vina 2018

Prijavite se i učinite ovogodišnji Vinodar najboljim vinskim događanjem ove godine u ovom dijelu Hrvatske

Dobro došli u Daruvar !

fotografije: P.Uskoković, Damir Novaković, Ratko Vuković, Damir Bakarić