Dođite na Voloderske jeseni, tamo gdje su dani veseli..

U jesen kad dožute dani žetve žita, a zacrvene se dani berbe grožđa, u moslavačkom selu Voloderu održava se narodno veselje, seljački piknik na kojem je glavni događaj- pečeni vol na ražnju. Sjedeći uz vatru možeš osjetiti kako se oko tebe ne okreće samo vol, nego okreće se sva priroda i ljudi“- ovako je moslavačku, poglavito baš jesen u Voloderu, doživio autor ponajboljih stranica hrvatskog putopisa Matko Peić.

Voloder –  vinorodno selo gostoljubivih ljudi

Voloder je naselje u sastavu Grada Popovače smještenog u središtu regije Moslavina, poznatom vinogradarskom kraju gdje uzgoj vinove loze započinje još u rimsko doba, a ta se tradicija zadržala sve do danas. Voloder je nadaleko poznato vinorodno selo gostoljubivih ljudi, a u dane svoje velike priredbe ‘Voloderska jesen’, Voloder je ‘duša Moslavine’ u kojemu uz vino stoljećima iskri i ona duhovna kultura.

Što vas čeka na 52.Voloderskoj jeseni

Ovogodišnja 52. ‘Voloderska jesen’, najveća i najstarija manifestacija posvećena berbenim običajima koja predstavlja jedan od najvećih sajmova vina i mošta u Sisačko-moslavačkoj županiji, održat će se od 13. do 15. rujna. Iz bogatog trodnevnog programa izdvajamo smotru dječjih folklornih skupina Moslavine u petak, nakon čega će biti upriličene i igre za njih te kreativne radionice. Također, u petak će se otvoriti i izložba vina, s naglaskom na autohtonu sortu Škrlet i izložba gastronomskih specijaliteta u Vinskom dvoru popraćena zvucima tamburice.

Dan će završiti uz koncert Prljavog kazališta. Subota je dan predviđen za službeno otvorenje 52. Voloderske jeseni uz nastup KUD-a Moslavec i njihovih gostiju koji će i prikazat tradicionalni berbeni običaj, a izabrat će se i najljepša sneha. Proglasit će se i okruniti nova Vinska kraljica, otvorit će se gospodarska izložba tradicijskih obrta i zanata, braniteljskih udruga i OPG-a, kao i prodajna likovna izložba ‘Voloderski bregi’, izložba Radne terapije NPB dr. Ivan Barbot i izložba konjaničkog maratona Udruge uzgajivača arapskih konja. Subotnji program obogatit će i biciklijada ‘Vinskim cestama’, mimohod udruga s popovačkog područja i stavljanje vola na ražanj. Za kraj programa sve posjetitelje zabavljat će Halid Bešlić.

In memoriam Franjo Mihalić Jura

‘In memoriam Franjo Mihalić Jura’ Kutina 19. je međunarodna atletska cestovna utrka kojom započinje nedjeljni program. Nakon sv. mise zahvalnice u voloderskoj crkvi sv. Antuna Padovanskog proglasit će se pobjednici utrke, a nakon čega slijedi svečana berbena povorka s konjanicima UAK Moslavina te radnim i svečanim zapregama Konjogojske udruge Moslavina. Održat će se i izbor najljepše beračice popraćen folklornim programom, a sve posjetitelje očekuje i prezentacija moslavačkih vina i gastronomskih specijaliteta uz nagradnu igru o poznavanju Volodera, Popovače i okolice.

Kićo Slabinac i vatromet za kraj

KUD Moslavec, kao domaćin, zadužen je za zatvaranje ove 52. Voloderske jeseni uz program mladih iz voloderske župe, nakon čega slijedi koncert Krunoslava Kiće Slabinca i vatromet.

Tradicija koja slavi plodnu vinorodnu Moslavinu

‘Volodersku jesen’ kao, danas trodnevnu proslavu početka berbe u moslavačkim vinogradima, na snažnim temeljima 50- godišnje tradicije, odlikuje potvrđena iznimna vrijednost koja predstavlja čvrstu pretpostavku njezine uspješne budućnosti. Jer ljubav prema obradi trsja i preradi vina tradicija je koja se u Moslavini ne prekida, već, dapače, okuplja i potiče.

fotografije grožđa: Pixabay.com

Fotografije manifestacije Voloderske jeseni: arhiv TZG Popovače

Turistička zajednica grada Popovače

Turizam Popovače