Dobro došli u čarobni dječji svijet!

Preko sedam morapreko gora svih,
tamo gdje je zora i gdje traju sni.

Zdravo malenizdravo svi,
mali drugovidjeco svijeta.
Zdravo malenizdravo svi,
nek’ ste sretni svi tisuć‘ ljeta

Nek’ pjesma ta svu djecu združi,
jer sad je časdaj ruku pruži

“Zdravo maleni” – autor Arsen Dedić

Pedesetdeveti Međunarodni dječji festival u Šibeniku svečano je otvoren u subotu, 15. lipnja. Na ljetnoj pozornici, ispred katedrale svetog Jakova, pod zaštitom UNESCO-a, Festival je otvorio Teatar Baj Pomorski iz Toruna u Poljskoj. Izvedbom predstave ‘Knjiga o džungli’ nastale na temelju istoimenog književnog klasika Rudyarda Kiplinga, a u režiji Daniela Arbaczewskog i podizanjem festivalske zastave započela je dvotjedna ljetna čarolija koja će obuhvatiti i produženi vikend (od 20. do 25. lipnja).
Za to vrijeme moći će se pogledati predstave poput hollywoodske franšize ‘Madagaskar’ te niz kino hitova na stepenicama Gorice u okviru kultnog festivalskog kina na otvorenom. Pogledajte PROGRAM DOGAĐANJA i ako ste u blizini, ni slučajno ne propustite doći u Šibenik!

Preko 40 radionica koje, između ostalog, vode priznati svjetski umjetnici iz Japana, Italije te Crne Gore, koje se održavaju u jutarnjim satima ove godine privuklo je gotovo tisuću djece koja će stjecati nova znanja i prijateljstva te pri tom uživati u najboljim danima svog djetinjstva. Tu su i likovne izložbe u Galeriji svetog Krševana, pripadajućem Studiju galerije te Muzeju grada Šibenika za zajednička razgledavanja, a nakon pauze za ručak i uživanja u morskim radostima, očekuje  vas ponovno bogat program za sve generacije.

Od kazališnih predstava u samoj zgradi Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku do predstava na ljetnoj pozornici smještenoj na najljepšem renesansnom trgu na ovom dijelu Jadrana preko uličnih zabavljača na trgovima grada koji će i najobičniju šetnju s obitelji i/ili društvom pretvoriti u pravu avanturu koja se ne zaboravlja.

Šibenik je jedini grad u svijetu s ovako velikim i kvalitetnim programom kulturno – umjetničkog programa zabavnog karaktera objedinjenog u Međunarodni dječji festival koji podržava Hrvatska turistička zajednica te Veleposlanstvo Republike Poljske u Hrvatskoj, te jedan od rijetkih gradova koji se može pohvaliti s dva UNESCO-ova spomenika, katedralom svetog Jakova i Tvrđavom Svetog Nikole na moru koja će paralelno s održavanjem Festivala biti otvorena za turističke posjete. Tvrđavu svetog Nikole možete posjetiti isključivo morskim putem u organizaciji javne ustanove “Priroda”. Brodska vožnja započinje na šibenskoj rivi prema unaprijed utvrđenoj satnici od mula “Krka” do Tvrđave Sv.Nikole i traje oko 20 minuta. Više informacija o rasporedu vožnje i kartama pronađite na poveznici.

Tvrđava sv. Nikole – otvorena za posjete

Također, dom Festivala je županija koja obiluje ne samo kulturno – povijesnim ljepotama već i prirodom koja ostavlja bez daha o čemu svojedoče i dva nacionalna parka i to Nacionalni park Krka i Nacionalni park Kornati koji će posjetiteljima pružiti utočište od ljetnih vrućina sredinom dana, a između jutarnjih i popodnevnih programa na MDF-u u Šibeniku. Šetajući bespućima festivalski raspoloženog grada, posjetitelji će moći pogledati nastup preko 100 djece u okviru Večeri folklora dječjih KUD-ova dok će dječji zbor Zdravo maleni pjevati Arsenu Dediću uz pomoć Gabi Novak i Matije Dedića te glazbenih talenata iz Splita.

Ekološka osvještenost nije samo puki trend, već nešto što svi trebaju živjeti, a ekološku poruku sa sobom nosi i Međunarodni dječji festival uz dobar vjetar u leđa Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitostObnovljivi izvori energije OIE HrvatskaRP Global Javna ustanova Nacionalni park Krka te tvrtka Bikarac.

Osim što je djeci osigurao eko radionice, osigurao je i pravu eko zabavu za cijelu obitelj u Perivoju Roberta Visianija gdje će i ove godine u sigurnosti prirodnog hlada svoje mjesto naći interaktivni park od recikliranog materijala nastao u radinosti španjolskih umjetnika. Dva tjedna će u Šibeniku proletjeti kao san, a grad prepun dječjih snova nije loše uvrstiti u raspored slijedećih nekoliko dana. Od 15.lipnja do 29.lipnja snovi su na dlanu!
I zato.. Pođimo na more! Svi u Šibenik, na Međunarodni dječji festival!

Napomena: Ukoliko posjetite Šibenik ovog ljeta, možete uštediti i do 100 eura kroz popuste i besplatne ulaznice, nabavite li atraktivnu  Šibenik Card dostupno na Google play i App store. Sve informacije o Šibenik Card potražite u Turističkoj zajednici grada Šibenika. 

mdf-sibenik.com

Visit Šibenik

Facebook

lovesibenik