Spremni za najbolji planinarski izlet ovog proljeća? Krenimo na Papuk

Volite li ambijent planinarskih staza  i mir gustih šuma, njene tišine i skrivene planinarske predjele? Spremite se za top izlet sezone, krenimo u potragu za Papučkim jaglacima:

Detalji izleta:

Već kultni izlet planinara, ove godine broji  37. obljetnicu. Legendarni Papučki jaglaci održavaju se u nedjelju, 24. ožujka 2019. godine. Okupljanje je od 8.00 sati kod Planinarskog doma „Lapjak“ u Velikoj, a polazak na izlet je oko 9.00 sati.

Autobusi, bez obzira na veličinu, količinu i broj sjedala, mogu se parkirati kod crkve u Velikoj, a od crkve do planinarskog doma „Lapjak“ ima okvirno 5 minuta pješice.

Što vas očekuje?

Na ovoj tradicionalnoj planinarskoj manifestaciji organiziramo 5 staza, besplatno pecivo i čaj za sve sudionike, a nakon povratka s Papuka hranu i piće po povoljnim cijenama te glazbeni program.

Na manifestaciji prošle godine je sudjelovalo preko 2000 posjetitelja iz 50 raznih udruga, od planinarskih udruga, preko izviđača, sportskih udruga do učenika osnovnih škola.

Što je potrebno za izlet na Papuk: 
Uz dobro zdravlje, prstohvat dobrog raspoloženja, ponešto kondicije, ponesite i kvalitetne planinarske cipele, i odgovarajuću planinarsku odjeću u odnosu na vremenske prilike, te ruksak, štapove i ostalu opremu.

Koje staze su uključene u izlet?

Izletnici mogu odabrati jednu od jednu od 5 staza:

1.Staza jaglaca, 3 sata

2.Jankovac, 6-7 sati

3.Češljakovački vis, 6 sati

4.Trišnjica, 4 sata

5.Mališćak, 6 sati.

Kontakti i informacije: 

Sve informacije o izletu možete dobiti: 

Marija Marjanović ([email protected], 099/2393-034) i

Predrag Livak ([email protected], 099/3020-007)

Ostanite u toku s našim novostima i zapratite Facebook stranicu i na web stranici: www.hpd-sokolovac.hr.

Više o Papuku

Od 23.travnja 1999 godine Papuk je zaštićen kao park prirode zbog izrazito velike geološke i biološke raznolikosti te vrijedne kulturne i povijesne baštine. Zaštićeno područje obuhvaća površinu od 336 km2.

Godine 2007., Papuk biva upisan na kartu europe i svijeta  kao prvi geopark u Hrvatskoj (Asocijacija europskih parkova). U ovom biseru raznolikosti, pronađeno je više od 1200 biljnih i 170 životinjskih vrsta od kojih su mnoge zaštićene. Papuk je najviši vrh istoimene hrvatske planine Papuk, koja se proteže kroz Slavoniju u Hrvatskoj.

Papuk je visok 953 m/nv i nalazi se na granici Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. S vrha se pruža jedinstven pogled na slavonsko gorje i Zlatnu dolinu. Udaljenost oko 13 km. Ovisno o ruti, cijelom dužinom ili više od polovice potrebno je pješice. Dobro došli!

HPD Sokolovac

Općina Velika

TZ Požeško – slavonske županije

Fotografije: arhiv TZ Požeško – slavonske županije