Požeška kotlina – atraktivno odredište arheološkog turizma

Ostaci halštatskih naselja, arheološki lokaliteti, bogata kulturna baština i prekrasna priroda – veliki su potencijali turističke ponude Požeško-slavonske županije koja je u manje od dva mjeseca domaćin dva znanstvena skupa na temu arheološkog turizma


foto: Dario Zastavnik

Da je Požeško-slavonska županija atraktivna destinacija arheološkog turizma potvrđeno je na znanstvenom skupu „Arheologija Požeške kotline i Zapadne Slavonije“. Tijekom četiri dana 47 znanstvenika, članova Hrvatskog arheološkog društva, koje je uz Gradski muzej Požega i Centar za prapovijesna istraživanja organizator skupa, predstavilo je 24 znanstvena priloga, pet projekata i tri postera. Požeška kotlina i Zapadna Slavonija nastanjeni su još od kamenog doba, no željezno doba ostavilo je dubok trag o čemu svjedoče ostaci halštatskih naselja.


foto: Dario Zastavnik

O kolikom se potencijalu radi najbolje govori i aktualno istraživanje na području Starog grada Kaptola koje se provodi u okviru EU programa transnacionalne suradnje Dunav 2014.-2020. Riječ je o projektu  „Monumentalni krajolici starijeg željeznog doba na prostoru Podunavlja“ vrijednog više od 2,5 milijuna eura, a 85 posto iznosa osigurao je  Europski fond za regionalni razvoj. Osim u Hrvatskoj istraživanja u okviru projekta provode se još u Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji.


foto: Dario Zastavnik

U najavi i prvi paketi ponude arheoloških tura i obilazaka požeškom kotlinom 

„Prema istraživanjima Svjetske turističke organizacije putovanja motivirana kulturom – u koju se ubraja i arheološki turizam, čine 40 posto svjetskih turističkih kretanja. Arheologija, arheološki lokaliteti, nalazišta, muzeji posvećeni vrijednim arheološkim nalazima sve su češći motiv dolaska turista i u Hrvatsku.  Požeški kraj iznimno je bogat arheološkim nalazištima, a uz sigurnosno poštivanje lokaliteta i održivost koncepta, spremni smo ih ponuditi turističkom tržištu. Zahvaljujući sjajnoj suradnji s prof. dr. sc. Hrvojem Potrebicom, koji provodi i pokreće arheološka istraživanja u našoj županiji, svjesni smo važnosti i vrijednosti nalazišta  za ovaj kraj.

Prosinac u Požegi u znaku atraktivnog međunarodnog skupa

Raduje me da možemo najaviti uskoro i prve pakete ponude arheotura i obilazaka koje priprema receptivna turistička agencija Luks bike adventure iz Požege“, kaže Maja Jakobović Vukušić, direktorica TZ Požeško-slavonske županije te najavljuje još jedan međunarodni skup pod nazivom „Izgubljena stoljeća ili vrijeme transformacije? Ponovo razmišljanje o tranziciji  kasnog Halštata/rane La Tene“ (Lost Centuries or Age of Transformation? Rethinking the Late Hallstatt/Early La Tene Transition), koji će se održati od 6. do 9. prosinca u Požegi. 

Znanstvenici iz 13 zemalja stižu u Požeško – slavonsku županiju

„Ovo je jedan je od rijetkih događaja u Hrvatskoj koji će nositi međunarodnu oznaku Europska godina kulturne baštine, a na njemu će sudjelovati 35 znanstvenika iz 13 zemalja. Organizatori skupa su Sveučilište u Edinburghu, Odsjek za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Arheološki muzej u Zagrebu, Centar za prapovijesna istraživanja i Institut za arheologiju. Skup se organizira pod visokim pokroviteljstvom Europskog društva arheologa, pokrovitelj iz Hrvatske je Hrvatsko arheološko društvo“, ističe čelnica županijske turističke zajednice.

Arheološki turizam bit će glavna tema Međunarodne konferencije „Sense and Sustainability“, koja će se u organizaciji zagrebačkog Arheološkog muzeja održati od 6. do 10. svibnja sljedeće godine u glavnom gradu Hrvatske. Na njoj će biti riječi i o istraživanjima u Požeškoj kotlini.

Naslovna fotografija: Dario Zastavnik, sve fotografije arheološkog nazališta Rudine, autor Dario Zastavnik, ostale fotografije arhiv TZ Požeško – slavonske županije.

Izvor; Lollipop

www.tzzps.hr

Facebook fan page