Ne volite sparine i napučene plaže? Papuk je vaša destinacija

Za one koji vole gorsku hladovinu umjesto vrućih plaža..

Volite li ambijent planinarskih staza  i hladovinu šuma koje ljeti pružaju odmor od sparina? Volite tišinu i mir koju pružaju guste šume i skriveni planinarski predjeli?

Bistri slapovi, malene špilje, nalazišta rijetkih biljnih vrsta, hladovina i mirisne livade, draži su vam od bilo koje napučene plaže? Ukoliko vam sve od nabrojanog odgovara, donosimo vodič za top 7 prirodnih atrakcija Slavonije stoga krenimo prema Papuku i okolici:

Krenimo na Papuk!

Od 23.travnja 1999 godine Papuk je zaštićen kao park prirode zbog izrazito velike geološke i biološke raznolikosti te vrijedne kulturne i povijesne baštine. Zaštićeno područje obuhvaća površinu od 336 km2.
Godine 2007., Papuk biva upisan na kartu europe i svijeta  kao prvi geopark u Hrvatskoj (Asocijacija europskih parkova). U ovom biseru raznolikosti, pronađeno je više od 1200 biljnih i 170 životinjskih vrsta od kojih su mnoge zaštićene.

PENTAX Image

Papuk je najviši vrh istoimene hrvatske planine Papuk, koja se proteže kroz Slavoniju u Hrvatskoj. Papuk je visok 953 m/nv i nalazi se na granici Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. S vrha se pruža jedinstven pogled na slavonsko gorje i Zlatnu dolinu. Udaljenost oko 13 km. Ovisno o ruti, cijelom dužinom ili više od polovice potrebno je pješice. Na ruti planinarskom stazom vodič nije potreban.

JANKOVAC – zaštićena park šuma

Djevičanska svježina  gorskih dolina sa bistrim potocima i hladovinom ukazat će vam se kroz predjele Jankovca. Jankovac je jedna od najljepših gorskih dolina u Hrvatskoj. Smještena je na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 m. Bogata je hladnim izvorima i bistrim potocima, a okružena stoljetnim bukvama slavonske šume. Puna svježine i romantike uvijek je bila privlačna svakom ljubitelju prirode, planine i mira. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota koje nigdje više ne možemo naći u Slavoniji, Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom.

Sekulinačke planine – odvažni, ovo je lokalitet za vas:

Posebni rezervat šumske vegetacije nalazi se u teško pristupačnom dijelu Papuka na nadmorskoj visini od 740 do 820 metara. Oko 150 godina stara šuma bukve i jele zaštićena je 1966. godine kao posebni rezervat šumske vegetacije na površini od 8 hektara. Udaljenost oko 14 km, više od polovice puta pješice. Preporučamo ipak uzeti vodiča zbog guste šumske vegetacije koja povremeno otežava kretanje. Lokalitet je poseban i vrijedan istraživanja.

Arboretum Lisičine – carstvo rijetkog bilja

Arboretum Lisičine nalazi se u selu Lisičine, općina Voćin, usred planine Papuk. Stvaran je od 1963. godine. Bogat je raznoraznim vrstama drveća i grmlja, kako onih koji su bili domaće vrste u Hrvatskoj, tako i vrstama podrijetlom iz krajeva diljem Europe, Azije i Amerike. Nadahnite se posebnim bojama cvijeća i hladovine ovog jedinstvenog arboretuma.

CRNI VRH I VRANI KAMEN

Crni vrh je najviši vrh zapadnog Papuka, 865 m/nv. Nalazi se na središnjem dijelu dugačke kose koja se od Vranog kamena proteže prema Voćinu. Dalje planinarskim putem prema Daruvaru dolazi se i do geološke formacije nazvane Vrani kamen.

Vrh je kamenit, posve drukčiji od drugih vrhova u Slavoniji. Na vrhu je HPD Petrov vrh postavio jednostavan maleni metalni kontejner koji služi kao planinarsko sklonište. Ljubitelji planinarenja uživat će u jednoj od najljepših dionica Slavonskog planinarskog puta.

Osvojite Kamengrad

Kamengrad je srednjovjekovna utvrda pod vrhom Papuka, na visini 640 m, a prostire se na površini od 1 hektara. Gradila ga je domaća vlastela, u vremenu od 14. do 16. stoljeća. Godine 1536. Turci osvajaju Kamengrad i više od 150 godina drže ga u svom vlasništvu. Zbog svog položaja, imao je važan vojnostrateški značaj. Zadnjih 300-tinjak godina, grad je napušten i u fazi je prirodne destrukcije. Utjecaj atmosfere, biljni i životinjski svijet devastiraju zidine, kamenje se osipa, a grad gubi prvotne konture. Ipak, radi se o lijepom i zanimljivom lokalitetu.

Za Kamengrad su vezane i brojne legende, a najzanimljivija je ona o skrivenom zlatu. Poslije oslobođenja od Turaka, po okolnim selima se pričalo da je u podrumima pod Kamengradom sakriveno zlato. Jedan se hrabri čovjek odvažio i zašao u podrume, te spazio zmiju sa krunom na glavi, kako leži na dukatima. Ustrašio se, zagrabio tek nešto malo dukata sa hrpe i pobjegao u obližnje selo.

Obiđite i Vražji mlin

Poseban je ovo kanjon s kaskadnim slapovima, gdje se potok Krajčinovica ulijeva u Paleški jarak. Ljepote prirodnih formacija ostaviti će vas bez daha a krajolik nudi brojna osvježenja i iznenađenja.

Sekulinačke planine i dva hrasta

Poseban rezervat Sekulinačke planine, su šumska vegetacija koju čine prašume bukve i jele a zaštićene su kao poseban šumski rezervat 1966 godine prostirući se na površini od 11 hektara.Nalaze se u teško pristupačnom dijelu Papuka na nadmorskoj visini od 740 do 820 metara. Smatra se da su „planine“ stare oko 150 godina i od posebnog su interesa za istinske zaljubljenike prirode. Posebnost je i ta što su takve šumske oaze prašumskog tipa vrlo rijetke i na Papuku. Divovi Papuka,  hrastovi, stari preko 400 godina, najstariji su živi organizami Slavonije. Nažalost, jedan je pao pod teretom vremena.

Fotografije: Montis Aurea, fotografija Papučkog slapa TZ Požeško – slavonske županije