Ljubav je jedna od najljepših ljudskih vrlina!

Presvijetli bane, ljubav nikada nije bila grijeh, a kamoli zločin. Ljubav je jedna od najljepših ljudskih vrlina!

Zasigurno ste već čuli priču u kojoj prekrasan Dvorac Tabor skriva mračnu tajnu.
U zimskim hladnim noćima uz zavijanje vjetra, dvorcem se navodno ponekad mogu čuti tihi jecaji nesretne Veronike Desinićke.. 

Priča je to o ljubavi koja nije imala sretan kraj, a sama priča datira iz perioda kada davno ovim prostorima vladao moćni ban grof Herman II. Celjski. Njegov mladi sin Fridrik, jašući očevim posjedima  jednog dana ugledao je nježnu zlatokosu ljepoticu Veroniku. Između Veronike i Fridrika buknula je uzajamna ljubav koja nije bila po volji starom Hermanu i odlučio se toj ljubavi suprotstaviti svim sredstvima. Uz brojne peripetije, Fridrik je bačen u tamnicu na 5 godina. Za to vrijeme stari Herman uhvatio je svoju snahu Veroniku, optužio ju je pred sudom u Celju da je vještica i da mu je sina zaludila čarolijama i navela da ubije svoju ženu, kako bi se dočepala ugleda i bogatstva roda Celjskih.

pixabay.com

Medutim, celjski sud nije prihvatio grofovu optužbu već ju je u pomanjkanju dokaza oslobodio. Legenda kaže da su suci izjavili: Gospodine bane! Na ovoj djevojci nema nikakve krivice, a kamoli zločina. Jedino što gaji veliku ljubav prema vašem sinu Fridriku. No, presvijetli bane, ljubav nikada nije bila grijeh, a kamoli zločin. Ljubav je jedna od najljepših ljudskih vrlina! Time je naš posao, presvijetli bane završen. 

Bijesan zbog oslobađavajuće presude, Herman je ponovo zatvorio Veroniku, ali ovaj puta u Velikom Taboru gdje su je njegovi ljudi udavili 1425. godine i zazidali između središnje kule i ulaznog dijela grada. Legenda kaže da se do dan danas, osobito u dugim zimskim noćima, u Velikom Taboru uz zavijanje vjetra, čuje jecanje nesretne Veronike.

Premda je ova legenda tragična po svim točkama, nadolazeće Valentinovo i valentinovski vikend, je sjajna prilika da posjetite Zagorje, dvorac Veliki Tabor, ili bilo koji od ogrlice dvoraca i kurija rasutih po  bajkovitim bregima, i uvjerite se koliko ste sretni danas, kada ponor klasnih razlika više nije toliko važan, niti isti mora dovesti do tragičnog kraja zaljubljenih.

SlikovitaPriroda 1
foto: Branka Mašić

Što sve možete doživjeti u Zagorju danas?
Možete se opustiti sa svojom najdražom/najdražim u nekom od sjajnih zagorskih restorana degustirajući domaću kuhinju i slastice čiji mirisi šire opojnu aromu ljubavi,

 

Vila Zelenjak Ventek

Možete isplanirati svoj top izlet sezone, te istražiti Hrvatski  vrt perunika, Grad labirinata u Donjoj Stubici,Povijesno poučnom stazom Kamenjak, svratiti do Bedekovčanskih jezera, ili zastati pod Tisom kod Horvatovih stuba:

Možete odabrati provesti vikend za dvoje u nekom od zagorskih wellness spa oaza.

foto: Terme Tuhelj

Možete degustirati brojna poznata i nagrađivana vina zagorskih vinara:

Kažu da nema čovjeka koji bar jednom nije poželio biti kralj, biti mažen i pažen i pritom uživati u slasnim delicijama na tanjuru i u čaši. Zvuči bajkovito, ali danas je i taj osjećaj moguć je na zagorskom bregu gdje je kraljevski osjećaj zajamčen. Bajka je na dvoru,  bajka je na bregu, bajka je na stolu, bajka je u Zagorju.

foto: dvorac Mihanović

Što god odabrali, ne možete pogriješiti.

foto: Branko Balaško

Obiđite Veliki Tabor, u spomen tragičnoj ljubavi koja je ušla u legendu. Proslavite Ljubav u zelenom Zagorju, obiđite nekoliko glasovitih dvoraca i kulturnih znamenitosti, doživite okuse zagorja, poklonite si vikend sreće u spomen na one koji sreće nisu imali.

Fotografije dvorca: arhiv Muzeji Hrvatskog Zagorja
arhiv Visit Zagorje ostale fotografije
naslovna fotografija Jasenka Halauš

Visit Zagorje

Facebook Visit Zagorje

Sponzorirani članak