Krenimo u Liku – prirodno carstvo aktivnog odmora

Tragom naših tekstova o odmoru duha  i tijela u Lici, donosimo detaljniji vodič o sportskim aktivnostima koje su vam na raspolaganju o jednoj od najljepših domaćih i europskih županija.
Ljepota je uistinu bila darežljiva prema Ličko – senjskoj županiji, dok je Lika potpuni kontrast u najljepšem smislu. 

S jedne strane obgrljeni ste mirisom mora, kamena, kadulje, masline i bure, a s druge strane očarati će vas miris trave, sijena, šume, svježega ljeta i oštre zime.
Na jednoj strani nosnice će vam draškati neodoljivi okus ribe, soli, maslinova ulja, ružmarina i kadulje, paške janjetine i na buri sušenoga pršuta i sira, a na drugoj okus svježega mlijeka, sireva base i škripavca, janjetine s ražnja ili ispod peke sa zlatno pečenim krumpirima, kupusa i mesa, gacke, pastrve, kukuruza i brašna te šljiva, gljiva i pitke vode s vrila.

Tu je i drevni Velebit – masivni ljepotan koji živi između dva svijeta, sve te mirise i okuse spaja i rastače, razrjeđuje i zgušnjava, spuštajući ih zračnim strujama dolje niz staze i putove na veselje i korist svojim stanovnicima i gostima, putnicima namjernicima.
Proljetna preporuka: Idemo u Liku po svježi zrak i adrenalinsko iskustvo aktivnog odmora.

Aktivni turizam u Lici – od biciklizma do skijanja

Sagorite sve blagdanske kalorije uz biciklizam! Na području Like, preko Velebita do Podgorja pa sve do Novalje na otoku Pagu, trasiran je veliki broj biciklističkih staza. Svake godine njihov broj raste kao i interes za biciklizam na ovom izvanrednom području.

Raznolikost krajolika i terena omogućuje vam  zanimljive izlete, bilo da se radi o vožnji brdskim ili cestovnim biciklima. Biciklom možete voziti po održavanim cestama ili zahtjevnijim “divljim” stazama, seoskim cestama, šumskim putovima, sami ili u organiziranim turama s vodičima.

Pješačenje – najzdraviji način ljudskog kretanja, začinjen savršenim zrakom

Trekking ili pješačenje je najprirodniji i najzdraviji način čovjekovog kretanja.
Pješačenje je najbolji način kojim možete spojiti zdravu tjelesnu aktivnost sa turističkim razgledavanjem kraja u kojem se nalazite.  
Organizirano pješačenje uglavnom se odvija po označenim stazama u blizini većih mjesta ili okolnim planinskim padinama i brežuljcima.

Planinarenje – osvojite vrhunce uz najljepše vidikovce s ove strane Lijepe Naše

Planinarenje je zajednički naziv za pješačenje  po planinskim stazama, penjanje po liticama, uspon po ledenim stijenama, alpinizam i ekstremno penjanje. U Lici, posebno na Velebitu zastupljene su sve discipline tako da za vaš aktivni odmor možete izabrati jednodnevno ili višednevno kretanje po planinskim obroncima ili označenim planinskih stazama.

Lovni turizam

Lovni turizam predstavlja značajnu turističku ponudu u Lici. Raznolikost divljači ne privlači samo lovce u lovišta na ovom području, već i njihove pratioce kao i ljubitelje foto safarija  u potrazi za izvanrednim pejzažima i fotografijama flore i faune.


U predjelima niske šume, na poljima i u kršu žive jelen lopatar, zec, lisica, kuna i jazavac, dok u visokim šumama podložnim kontinentalnoj klimi možemo naći jelena, srnu, vuka, divlju svinju, divlju mačku, risa i medvjeda.
U planinskom kršu nalazimo divokozu, muflona i kozoroga, dok je pernata divljač zastupljena sa  divljim golubom, jarebicom, fazanom, prepelicom, šljukom, kamenjarkom, divljom guskom, divljom patkom, velikim tetrijebom i sl.

RIBOLOV – tiha meditacija u suglasju s vodom

Tradicija sportskog ribolova na području grada Gospića vrlo je duga i seže još u 1927. godinu kada je osnovana Sportsko ribolovna udruga Lika .Danas udruga gospodari rijekom Likom i njezinim pritocima Novčicom, Bogdanicom, Otešicom, Jadovom i Glamočnicom, te jezerom Kruščica što čini ukupno 155 kilometara vodotoka.
U vodama su zastupljene mnoge riblje vrste od kojih su najpoznatije pastrva, štuka, som, amur, klen, linjak i zlatni karas. U gornjim dijelovima vodotoka, podno Velebita, živi endemska riba «lički pijor« koja nastanjuje samo ove krške predjele. Osim rijeka, sportskim ribolovcima posebno je atraktivno područje jezera Kruščica gdje obitavaju kapitalni primjerci somova od preko 90 kilograma, šarana preko 25 kilograma, štuke preko 15 kilograma, linjaka i klenova preko 3 kilograma.

Adrenalinski sportovi – bogat izbor aktivnosti

Pustolovno-izletnički centar Rizvan City smješten je u Lici, srcu Hrvatske, nedaleko grada Gospića, u malom tipično ličkom selu Rizvanuša koje se nalazi u Parku prirode Velebit.
Staro obiteljsko seosko gospodarstvo pretvorili su u pustolovno-izletnički centar gdje grupama nude mnoštvo atraktivnih pustolovnih aktivnosti.
U sklopu Pustolovno-izletničkog centra Rizvan City možete noćiti u novoobnovljenoj ličkoj kući izgrađenoj tradicijskim materijalima, kamenom i drvetom ili u našem novom kampu. Kampirati se može s kamperima, u šatorima ili možete iznajmiti drveni bungalov.

Zip line je spuštanje po vodoravno nategnutoj sajli, aktivnost je koja se sastoji od iskorištavanja sile gravitacije i upotrebe sigurnosne opreme koja je ovješena o čeličnu sajlu.

Gdje skijati – Za doživljaj djevičanske snježne bajke, ne treba ići preko granice

U istočnom dijelu Like, u podnožju Velebita je mjesto Krasno gdje su tri staze pogodne za rekreativno skijanje ukupne dužine 1,6 kilometara, a do vrha na 953 metra vode vučnice. Skijalište nema umjetno zasnježivanje tako da sezona skijanja ovisi o vremenskim prilikama.

U južnom dijelu Velebita, kod mjesta Lovinac otvoreno je sanjkalište Cvituša. Postavljen je i snježni top tako da će sezona sanjkanja manje ovisiti o vremenskim uvjetima.

SPELEO TURIZAM

Špilje, jame, grotla, podzemne dvorane, podzemne rijeke i jezera, pozivaju vas da zavirite u skrivene i rijetko viđene prostore u unutrašnjosti zemlje.
Na području Like u mjestu Perušić uređen je pećinski park Grabovača, a u okolici je još nekoliko desetaka drugih, još neistraženih špilja. Cerovačke pećine , nalaze se na južnom dijelu Parka prirode Velebit, četiri kilometra jugozapadno od Gračaca. Spadaju među najpoznatije i najznačajnije speleološke objekte u Hrvatskoj. Kompleks čine tri špilje (Donja, Srednja i Gornja) sa ukupno 4 km istraženih kanala. Za turistički posjet uređeno je prvih 700 m Donje i Gornje špilje. Lukina jama u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, 1.431 m duboka, najdublja je jama u Hrvatskoj, a danas  je četrnaesta najdublja jama na svijetu.

Dođite u jednu od najljepših domaćih destinacija,  dobro došli u Liku!

Izvor: visit-lika.com

Fotografije preuzete: visit-lika.com