Daruvar – proljetna hit destinacija s odličnim turističkim rezultatima - ExploreCroatia
 • NASLOVNICA
 • LIFESTYLE
 • ISTRAŽI/DOŽIVI
More
  Naslovnica Destinacije Bjelovarsko – bilogorski kraj Daruvar – proljetna hit destinacija s odličnim turističkim rezultatima

  Daruvar – proljetna hit destinacija s odličnim turističkim rezultatima

  Najveći udio turista koji dolazi u Lijepu Našu, poslovično odlučuje najčešće u srcu ljetne sezone, uz naše more provesti svoj godišnji odmor. Lani su tako od početka 2018. do kraja studenog turistički domaćini u Lijepoj Našoj ugostili impresivnu brojku od 19,4 milijuna turista, od kojih najveći udio otpada na morske destinacije. Olakšice mora i sunca svakako doprinose odluci i izboru da se igra na sigurno, no ohrabruje podatak da neke naše kontinentalne destinacije tiho ali odlučno, bilježe sve bolje brojke, te svake godine, sve veći rast. Jedna od tih destinacija je  Daruvar – Papuk.

  foto: Saša Pjanić

  Daruvar – Papuk rezultati u brojkama

  Područje Daruvar – Papuk je u 2018. godini ostvarilo ukupno 13.920 dolazaka i 56.118 noćenja (prosječno 4,03 noćenja po dolasku) tako da je turistički promet područja u 2018. godini bio za 11,9% veći u dolascima i za 12,7% veći u noćenjima u odnosu na 2017. godinu, a konkretni podaci za 2018.godinu su ovi:

  U deset mjeseci su ostvareni porasti noćenja u odnosu na iste mjesece 2017. godine (porasti noćenja od 19,0% u siječnju, 13,2% u veljači, 32,6% u ožujku, 36,9% u travnju, 6,0% u svibnju, 16,6% u srpnju, 6,5% u kolovozu, 0,1% u listopadu, 25,9% u studenom i 7,0% u prosincu).

  Veliki porast noćenja u smještajnim objektima – bogata ponuda udobnih apartmana, soba za odmor u Daruvaru

  Daruvarske toplice su ostvarile 6,6% više noćenja, dok su svi ostali smještajni objekti zajedno ostvarili čak 41,3% više noćenja.

  Najveći udjel u turističkom prometu područja su imale Daruvarske toplice sa 77,9% od ukupnog broja noćenja, dok su svi ostali smještajni objekti zajedno imali 22,1% ukupnog broja noćenja.

  Porast stranih posjetitelja

  Hrvatsko tržište je ostvarilo 11,5% više noćenja, dok su sva inozemna tržišta zajedno ostvarila 19,2% više noćenja.

  Domaći posjetitelji – najvjerniji posjetitelji

  Najveći udjel u turističkom prometu područja je imalo tržište Hrvatske s 82,5% od ukupnog broja noćenja, dok su inozemna tržišta zajedno imala 17,5% ukupnog broja noćenja, pri čemu su najviše noćenja ostvarili državljani Slovenije (2,6%), Njemačke (2,3%), Austrije (1,6%), Srbije (1,5%), Češke (1,5%) te Bosne i Hercegovine (1,1%), a državljani svih ostalih zemalja zajedno su sudjelovali sa 6,9% u ukupnom broju noćenja.

  A što posjetitelji vole u Daruvaru i čime ih osvaja?

  Daruvarske toplice, foto: Saša Pjanić

  Daruvar pohode ljubitelji hodanja i kvalitetnog wellnessa, dobre hrane, multinetničke kulture i dobre avanture, piva i vina, ciklo staza i odličnih evenata, predivne okolice, te sve bogatijeg smještaja. Daruvar je podjednako krasan kako zimi tako i ljeti, gdje osvježenje od ljetnih sparina možete potražiti u jednom od najljepše uređenih parkova u Hrvatskoj ili ispod krošnje najstarijeg muškog stabla Ginka bilobe, s opsegom debla oko čak 7 m koje se smatra najstarijim i najljepšim primjerkom te vrste u zemlji.

  Proljetni đir gradom:

  Dvorac Janković, foto Štefan Brajković

  Prošećite šetnicama oko rijeke Toplice, Sportskog ribnjaka Jezero, uređenim stazama Rimske park šume koja vam na svojih 20 ha površine nudi vježbalište na otvorenom, istražite i Poučnu stazu Rimska park – šuma 2 km koja obiluje zaštićenim biljnim i životinjskim vrstama, te povijesnim vrijednostima iz rimskog doba. Tu je i prekrasna okolica s raskošnim daruvarskim vinogorjem.

  foto: Saša Pjanić

  Blagodati prirode na suvremen način istražite za cijelu obitelj u bazenima i wellness oazama Daruvarskih toplica i Termalnog vodenog parka Aquae Balissae Daruvar.

  foto: Saša Pjanić

  Produžite vrijeme boravka na otvorenom. Prošećite Julijevim parkom, čije se šetnice i hortikulturalno bogatstvo oko egzotičnih građevina i kaptiranih termalnih izvora prostiru na 9,5 ha površine, a nalazi se u samom srcu grada.

  Ljubitelje starina i povijesti pozivamo da obiđu Dvorac Janković, jednu od najpoznatijih baroknih građevina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji iz 18 st., zaštićeni spomenik kulture Republike Hrvatske 1. kategorije.

  Dvorac Janković, foto: Saša Pjanić

  Šećući Dvorskim perivojem susresti ćete se jedinstvenim primjerkom muškog stabla Ginka bilobe, s opsegom debla oko čak 7 m, posađenog još u vrijeme izgradnje dvorca, a koje danas slovi za najljepši i najstariji primjerak te vrste u Hrvatskoj. 

  Ginko biloba, Predrag Uskoković foto

  Sve  u svemu, savršen grad za vikend izlet i odličan proljetni izbor, ljupki Daruvar će vas ugodno iznenaditi pružite li mu priliku i darujete li mu jedan vikend.

  Badel, Daruvarski podrum, foto Saša Pjanić

  DARUVAR CITY BREAK – POGLEDAJTE FOTOGALERIJU SMJEŠTAJA

  A kamo se smjestiti, donosimo vam u našoj fotogaleriji. Bacite oko, izaberite iz raskošne ponude neki udoban apartman po vašem ukusu, i dođite u Daruvar na vikend city break. Čekamo vas 🙂 

  FOTOGALERIJA SMJEŠTAJNIH OBJEKATA U DARUVARU (fotografirao Predrag Uskoković)

  Još nekoliko razloga zašto posjetiti Daruvar – istražite ih:

  Zato jer imaju izvrsne toplice i vrhunsku wellness ponudu i to u centru grada

  Zato jer se tamo proizvodi odlično pivo

  Zato jer je okolica čista magija, i savršena je za planinarenje, šetnje, bicikliranje ili jahanje

  Zato jer ćete uživati u specijalitetima gastronomske brižno čuvane tradicije, a tek vinske ceste..

  i još puno, puno toga..

  Informacije:

  visitdaruvar.hr

  Facebook

  ostale fotografije: Štefan Brajković, Ratko Vuković, Predrag Uskoković, Damir Bakarić

  Naslovna fotografija: Saša Pjanić

   

  Promo

  PRATITE NAS

  1,324InstagramSlijedi

  Najčitanije

  Bratislava – jedan sretan City break

  Piše: Anita Žuvela Hitrec Turistička zajednica grada Bratislave te Udruga novinara i pisaca u turizmu - Fijet Slovakia, osmislili su i organizirali za nekoliko kolega...

  Vodice – mediteranski san