Vinart Grand Tasting

120 odabranih vinara nastupilo je  1. i 2. ožujka na   Festivalu u Laubi u Zagrebu na 4. Vinart Grand Tastingu.

Dan prije službenog početka festivala 28. veljače, u Hotelu DoubleTree by Hilton,  prvi put održan je Vinart Petite Tasting na temu New Europe Terroirs. Posjetiteljima je predstavljeno 130 vinskih etiketa iz 12 zemalja. Kušala su se vina iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Srbije, BiH, Rumunjske, Češka, Slovačke, Gruzije, Makedonije, Moldavije i Turske .

„Većina vina koja su predstavljena na Vinart Petite Tastingu  nepoznata su i nedostupna hrvatskoj vinskoj publici i vjerujemo da smo ponudili nešto jedinstveno, novo i drugačije“, izjavio je  autor projekta i glavni organizator Saša Špiranec  i dodao da je, pri sastavljanju liste vina za Petit Tasting prednost davao autohtonim sortama, iako je bilo  i međunarodnih. Među etiketama koje su predstavljene na Petit Tasting bile su Veliko Belo (Movia), Rebula (Jakončič), Renski Rizling (Protner), Mjesečar (Brkić), Blatina Carsus (Škegro), Graffiti (Bjelica), Kremen Kamen (Matalj), , Takvkveri (Gotsa), Feteasca Neagra (Bala Geza), Franz Ferdinand (Markus), Ocu (Boškinac), Santa Elisabetta (Benvenuti) i još mnoga druga. Među gostima festivala bio je  i  Anthony Rose, autor koji o vinu piše za Decanter i Independent i  dopredsjednik je panela Decanter World Wine Awards Australia.

Vinski profesionalci i ljubitelji vina i ove su godine prije samog festivala, već od 22. veljače, mogli posjetiti jednu od 20 vinskih radionica u Hotelu DoubleTree by Hilton.

„Želimo poticati i razvijati izvrsnost pa iz godine u godinu ulažemo napore u izbor vinara, te kvalitetu radionica “, izjavio je  autor projekta Saša Špiranec.

Tomislav Radić

Snimke: Marko Čolić