Mističnim bilogorskim putevima – Romska etno kuća

 

Pokrovitelj priče

Upoznajmo jedinstveni  turističko-kulturni objekt koji istovremeno nudi atraktivnu i autentičnu turističku uslugu prezentacije nepoznate romske povijesti, tradicije, jezika i običaja kao sastavnog dijela bogate hrvatske baštine te mnogih proizvoda po kojima su Romi Lovari nekada bili prepoznatljivi.
U malenom selu Maglenča, nalazi se jedinstvena romska – etno kuća autohtonih hrvatskih Roma Lovara, jedne od osam skupina Roma koji danas žive u Hrvatskoj.

Što možete vidjeti u prvoj Romskoj kući u Hrvatskoj ali i Europi?

U prvoj Romskoj kući u Hrvatskoj, ali i Europi, smještena je Stalna izložba o povijesti autohtonih hrvatskih Roma Lovara a ovdje možete vidjeti i bogate nasade lavande. Na ulazu u imanje simboličan je putokaz na kojemu se mogu vidjeti pravci prema velikim europskim gradovima gdje Romi još traže svoje mjesto pod suncem, a sam ulaz u kuću okrenut je prema istoku na kojem sunce najprije izlazi.

foto: Saša Pjanić

Ispred ulaza je i stablo jabuke kao simbol plodnosti i blagostanja u obitelji.  Domaćini Romske kuće, Goran i Slađana Đurđević, iznimno vješto u maniri najiskusnijih svjetskih vodiča, interpretiraju zainteresiranim gostima priču o tradiciji, običajima i eko etno naslijeđu Romske kuće i povijesti ovog kraja.

Pored novih saznanja o životu i tradiciji roma lovara,  dobijete savršene uvide u nove svjetove, tako daleko od svakodnevne grube buke, stresa otkrijete da na zelenim obroncima magija još postoji. Uostalom očekujete li  da lavanda uspijeva tako dobro i u tako gustim nasadima, u samom srcu zelene Hrvatske?
Romska kuća spomenik je davnom vremenu i svjedok povijesti ovog kraja, te škrinjica blaga sačuvana kroz zapis vremena.

Najljepši proljetni događaj središnje Hrvatske – Đurđevo na Bilogori

Bilogora  svakog travnja postaje magična destinacija u kojoj se odvija događanje koje prigodno oživljava legende, predaje, priče i naslijeđe ovog predivnog kraja – Đurđevo na Bilogori.

Bilogora je kraj koji iznimno poštuje svoj identitet, tradiciju, kulturu i običaje, jer je povijest ovog kraja oblikovala specifičnu etnološku škrinju blaga. Uz blagdan svetog Jurja – zaštitnika vitezova, vojnika, ratara, konja i pastira, poznatog kao Jurjevo ili Đurđevo, veže se niz običaja poput paljenja krijesova i ukrašavanja stoke. No ako želite doživjeti izvornu čaroliju Đurđeva u svojoj raskoši, krenite prema Romskoj kući na Bilogori  i umijte se u čistoj izvorskoj vodi s cvijećem.

Voda koja simbolizira početak gospodarske godine i proljetni ciklus novog rađanja i pročišćenja

Umivanje u izvorskoj vodi pomiješanoj s onom blagoslovljenom koju je domaćin donio iz crkve simbolizira želju za zdravljem, te čistotom i novim počecima. Ta voda je čarobna, bila je na mjesečini cijelu noć i dobila snagu njene svjetlosti a u tu istu vodu stavlja se cvijeće raznih boja. Jurjevsko umivanje nije samo romski običaj – uvriježeno je na Bilogori, a nekada davno umivalo se na izvorima. Đurđevo ima značenje na simboličkoj razini, njime se obilježava početak proljeća i gospodarske godine, a na Bilogori je odavno poznato. Dodatnu posebnost Đurđeva na Bilogori tvore i rituali u kojima se posvećuju konji i pali krijes.

Vatra i voda simboliziraju pročišćenje, a prizor paljenja krijesa u toploj proljetnoj noći na mjesečini, uz konje i nedirnutu prirodu smaragdne Bilogore, prizor je koji ne možete zaboraviti.

Ovaj jedinstveni objekt dobio je na središnjoj nacionalnoj godišnjoj svečanosti ruralnog turizma “Suncokret ruralnog turizma” 2016., godine Posebno priznanje za interpretaciju tradicije nacionalnih manjina u ruralnom turizmu Hrvatske.
O Romskoj kući i  njenom kulturno povijesnom značenju za Bjelovarsko Bilogorsku županiju, doznajte više na poveznicama:

Romska kuća

Facebook Romska kuća 

#hepvišeodstruje #romskakuća

fotografije: Saša Pjanić