Proljetni desant na krčke trpeze by Neno Pavinčić

Autor: Neno Pavinčić

„OD OKUSA, DO OKUSA“ naziv je gastro manifestacije kojom su turističke zajednice Malinske, grada Krka, Baške, Punta, Vrbnika, Dobrinja, Omišlja – Njivica, a predvođene turističkom zajednicom otoka Krka i u suradnji s poduzećem Abisal, najavile manifestaciju KRK FOOD FEST: OKUSI PROLJEĆA:

Kao stvoreni za taj zadatak, u ulozi degustatora i promotora našli su se prekaljeni i iskusni članovi kluba Gastronaut te novinari iz sedam zemalja koji su oduševljenjem te mladenačkom energijom krenuli put dvadesetak ponajboljih ugostiteljskih objekata otoka Krka uključenih u navedenu manifestaciju da bi najprije probali, a onda i vas izvijestili  o onom najboljem što otok nudi. A bogme nudi……

U restoranu Primorska Koliba u Malinskoj riječima dobrodošlice dočekala nas je direktorica Turističke zajednice otoka Krka Majda Šale i naglasila kako je otok Krk jedan od turistički najjačih otoka u državi gdje se godišnje realizira preko šest milijuna noćenja te se između ostalog, veliki naglasak stavlja i na gastronomsku ponudu. A Primorska Koliba svoju gastro prepoznatljivost kroji od daleke 1976. i u ponudi težište stavlja na svježu ribu ali nije zanemaren niti kopneni dio otoka sa prepoznatljivom domaćom janjetinom te lokalnim jestivim biljem.

Veličanstveni su u konobi bili prvi OKUSI „zlatnog otoka“, kako mu je u antici određen naziv, određeni skutom sa jadranskim škampima i šparogama, salatom od morskih plodova sa bobom, rižotom s jadranskim kozicama, škampima i motarom, grdobinom s pireom od boba i motara, panacottom sa šparogama te domaćim crumbleom sa šparogama. Uz sve to vinarija Šipun se predstavila autohtonim sortama: žlahtinom, trojišćinom i sansigotom.

Naravno da bi običnim smrtnicima već ovo bilo sasvim dovoljno za ispunjenje svih gastro užitaka, ali ne i Gastronautima te se uputismo u obližnji restoran Mulino u sklopu hotela Malin. Mlada janjetina, salata sa sirom te velika fritaja sa šparogama, kozicama i pancetom njihovi su sezonski aduti te spoj mediterana i tradicije, a i inače sudjeluju u ostalim gastro manifestacijama otoka Krka.

Izlet brodom sa staklenim dnom ( Aquavision ) savršena je bila „osmatračnica“ obalne vizure otoka Krka s jedne, planine Učka s druge te morskog dna s treće strane. Sunčano vrijeme sa laganom burom podizalo je cjelokupni užitak dok smo se približavali mjestu Porat te samostanu Sv. Marije Magdalene gdje se nalazi i sačuvan stari uređaj nazvan toš koji je 1850. godine bio napravljen za obradu maslina.

OPG Utla zasigurno ne koristi toš za obradu svojih maslina već to rade na moderan način koji je rezultirao i mnogim zlatnim medaljama za njihova djevičanska ulja, a koja su nam prezentirali u zelenom okružju svoga maslinika. Jedini su na otoku koji proizvode ulje iz autohtone sorte Plominka. Drugačiji okus, miris i arome ono su što karakterizira predmetnu sortu i po čemu žele biti prepoznatljivi.

Udobni ambijent s izmiješanim elementima prošlosti i sadašnjosti opisuje ugođaj konobe Intrada u Malinskoj.  Ovdje ćete razveseliti svoje nepce uz nadaleko poznatu domaću krčku janjetinu obitelji Žgombić spremljenu na više različitih načina ili u ručno rađenoj tradicionalnoj tjestenini posluženoj s umacima njihovih vrsnih kuhara. Na temu Dubašljanska tradicija u novom ruhu – dočekali su nas sa kneževim presnacom, pastirskim pijatom, janjetinom na žaru s pečenim krumpirom te fazzolettima sa svježim sirom i špinatom.

Vjerojatno ste već siti dok samo čitate sve ovo, ali mi se ne predajemo i nastavljamo put konobe Bracera gdje nas dočekuje Deni Šabalja i predstavlja njihov tradicionalni obiteljski posao. U ponudi imaju svježe morske plodove koji se ulove na predmetni dan. Za hladno predjelo pripremili su skutu sa tartufima te rumbac uz marinirane kozice i inćune. Domaću paštu makarune pripremili su sa sipom, a posebna delicija bilo je jelo naziva ŠKAMP U ĆIKARU. Na dno ćikare položi se filet brancina te šugo od kozica i dagnji s povrćem, a povrh svega položi se škamp te se tako zapeče pa sok škampa prožme cijelo jelo. Našla se tu i pašta sa šparogama i kozicama, a vrhunac performansa i sočnosti okusa bila je hobotnica pod pekom s krumpirima. Za desert su pripremili kolač skute sa suhim smokvama i smokvinim preljevom. Naglasimo da imaju vlastiti ribarski brod, maslinik, proizvodnju povrća i peku vlastiti kruh, a vina Frajona su se izvrsno sljubljivala sa pripremljenim jelima. Ovdje ćete zasigurno doživjeti ugođaj tradicije spojen sa izvornim okusima otoka Krka.

I dok naš metabolizam zadnjim snagama moli za milost, ulazimo u sljedeći objekt te se, posebno za ovu priliku smišljenom gastro formacijom napada „dva od jednom“, istovremeno upoznajemo sa ponudom restorana Noštromo te bistroa Toni. Noštromo se predstavio svojim tradicionalnim jelima poput brudeta sa palentom, buzarom, salatom od sipe, marinadom, makarunima te šurlicama sa janjećim gulašom, lignjama i šparugama, presnacom, kroštulama te maslinovim uljem s ružmarinom. Bistro Toni je pripremio linguine s dimljenim dagnjama i salatu od capesanta i šparoga te izvrsni beefsteak s krčkim povrćem i umakom od šparoga po čemu su i naširoko poznati. Đin tonik te kokteli na bazi viskija savršeno su sjeli kao digestiv.

Nakon što smo se prilično dobro upoznali, a i osobno sljubili sa svim gastro adutima Malinske, put nas dalje vodi prema malom selu Milohnići, smještenom na zapadnoj strani otoka Krka. Ovdje možete osjetiti mir seoskog života, ali i isprobati tradicionalna jela u obližnjim konobama, a jedna od njih je konoba Pod Prevolt . Raspoloženi vlasnici će vam ponuditi domaća jela od svježe ulovljene ribe te povrća uzgojenog u njihovu vrtu, a nas su dočekali rakijom od kadulje, božanstvenom juhom od koprive te brudetom sušene hobotnice. Da nitko ne ostane žedan, pobrinula se Agrolaguna sa svojim izborom vina.

Ako ste od onih koji vole biti „on the top“ onda je naselje Vrh pravi izbor te u njemu nezaobilazna Kuća krčkog pršuta. Naglasimo i da je Krčki pršut prvi hrvatski proizvod čiji je naziv registriran i zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla na zajedničkom EU tržištu. Posebnim ga čini to što ga se za razliku od dalmatinskog ne dimi, već suši, a za razliku od istarskog, obrađuje ga se sa kožom. Proizvodnja Krčkog pršuta ograničena je isključivo na područje otoka Krka, a u kući u kojoj nastaje možete uživo vidjeti dijelove proizvodnje ove gastro delicije te ga i kušati u svim njegovim oblicima što je i nas , na svu sreću, zadesilo. Fenomenalna pašteta od pršuta, kruh i maneštra s pršutom i proljetnim krčkim povrćem sa vinima Gospoja i uz prezentaciju simpatičnog domaćina Antona Žužića je nit vodilja koja će vas istančanim okusima odvesti „to the top“.

Naglasak na domaće tjestenine koje sami rade sa nezaobilaznim šurlicama, makarunima i raviolima, mamac je ljubiteljima kvalitetne tjestenine konobe Galija u centru grada Krka. Za ovu priliku šurlice su bile poslužene sa jadranskim škampima i šparogama, makaruni sa sipom na bijelo, a ravioli punjeni jadranskom kozicom u umaku od crnog istarskog tartufa što je izazvalo posebnu euforiju među Gastronautima. Svježa jadranska riba, mesna domaća jela te deserti koje isključivo priprema gazdarica, ponuda je konobe Galija. U ugodnom ambijentu mjesto je našla i krušna peć iz koje izlazi trenutno pečeni topli kruh koji će smekšati i najčvršći karakter te zaokružiti potpuni gastro dojam konobe. Sve ponuđeno pratila su vina Josić i Brzica.

Unikatno, jedinstveno i romantično mjesto ostalo nam je kao posljednje gastro odredište prvog dana upoznavanja okusa proljeća otoka Krka – restoran, koktel & night bar Volsonis. Najveći bar club na otoku smješten na prostranom 2000. godina starom rimskom arheološkom nalazištu pod zemljom definitivno je ono što zaslužuje izraz „must see“. Prošećete li ovom povijesnom pričom vidjet ćete antičke podzemne tornjeve, koridore, morsku vodu, prekrasan  romantički vrt i jedina 2 Venus oltara na istočnoj obali Jadranskog mora. Poseban je doživljaj ovdje uživati u ponuđenim delicijama, a domaćini su pripremili bruskete s paštetom janjeće jetrice, namaz od tune, pitu od koprive te od šparoga i sira, rižoto od koprive i šparoga, šurlice od domaće divljači, krostatu s domaćim pekmezom od šljiva i smokava uz prateća vina Agrolagune.

I tako gladni odosmo na počinak….

Svanulo je prekrasno sunčano jutro, a pogled s balkona sobe hotela Dražica na otok Plavnik bio je veličanstven. Vrijeme je za onaj najvažniji obrok u danu – doručak. E još kad bi bio 100 % prirodan, niskokaloričan, bez dodanih šećera, s malim udjelom masnoća te bez konzervansa i umjetnih boja, našoj sreći ne bi bilo kraja. Možda Vam sve ovo djeluje previše zahtjevno, ali jutro smo započeli baš takvim, jedinstveno-vrhunskim sladoledom Gelati d¨Oro Premium koji se proizvodi na otoku Krku. Ovaj „bezgrešni“ sladoled ima i svoju bezglutensku liniju, a u njemu mogu uživati i dijabetičari, vegani te osobe s intolerancijom na laktozu. Naravno i Gastronauti koji su to učinili s radošću djeteta dok su im se okusi šumskog voća, lješnjaka i manga nježno topili niz grlo…

Općina Baška bila je sljedeća destinacija koju smo posjetili, a koja nas je fascinirala već samim spuštanjem kroz bašćansku kotlinu u prekrasnoj vizuri plodne, zelene prirode, morskog plavetnila te surovog planinskog krajolika omeđenog gromačama.

Kroz kotlinu vijuga i Vela Rika – najveći i jedini stalni vodotok na hrvatskim otocima. Baška je najpoznatija po Bašćanskoj ploči – jednom od najdragocjenijih hrvatskih spomenika nastalom oko 1100. godine i na kojemu je po prvi  puta zapisano hrvatsko nacionalno ime na hrvatskom jeziku. Prepoznatljiva je i po jednoj od najvećih šljunčanih plaža na Jadranu, dužine u polukrugu više od 1 800 metara, a krasi je i najviši vrh otoka Krka  – Obzova sa svojih 570 m. Iz centra Baške pruža se pogled prema Senju te otoku Prviću kao najvećem nenaseljenom otoku hrvatske obale na kojem se nalazi i jedan od dva najstarija ornitološka rezervata na svijetu za supove.

Vole Gastronauti upoznati povijesno-zemljopisne znamenitosti određenog kraja ali im je to utoliko draže uz blisku prisutnost vrhunskih delicija dotičnog kraja pa ulazimo u hotel Forza – reprezentativni obiteljski hotel-baštinu s očaravajućim pogledom na more. A još kad smo čuli da im je gastro slogan: „nema veće ljubavi od ljubavi prema hrani…“, bila je to uzajamna ljubav na prvi pogled. Autohtona jela sa domaćim šparogama u kombinaciji sa šurlicama, ramstekom, medaljonima, izvrsne janjeće iznutrice sa palentom, krema od skute te rožata za desert uz nagrađivanu vinariju Agris, njihovi su aduti za „okuse proljeća“.

Ovaj divan hotel udaljen je tek nekoliko koraka od glavne plaže gdje nas čeka Cicibela. Ne Rokova Cicibela već istoimeni restoran tradicije duge trideset i pet godina. Smješten uz samu šetnicu Vele plaže te uređen u primorskome duhu, savršena je kulisa za uživanje u gastro delicijama dok se u blizini valovi igraju morskim žalom. Dočekalo nas je ovdje poznato kulinarsko ime Nenad Posavec, skroman pred publikom ali zato velik u kuhinji.  Kaže Nenad da prate sezonu, plodove naših krajeva, a iz ponude ističe janjetinu, mladi luk, koprive, šparuge te uvijek zastupljene morske delicije.

Posebno je efektno bilo što su gotova jela izložili na barčicu zamišljenu kao stol s pogledom na more, a za vinsku okrijepu pobrinuli su se Pinkret i Svijetli dvori. Pašteta oslića s povrćem, terina jadranske hobotnice sa sušenom rajčicom i celerom, egzotični koktel sa aurorom, kvarnerskim škampima te tartarom od jagoda i filiranom narančom, šurlice u umaku jastoga i škampi sa školjkama te domaće kozice u dijon senfu i viskiju, kao ni Roka pred Cicibelom, nisu nas ostavili ravnodušnim. A Gastronauti su samo lagano u sebi rekli „ča je život vengo fantazija“….

Iako nemamo niti jahte niti jedrilice, to nas nije omelo da posjetimo Punat – jedno od najvećih hrvatskih nautičkih središta i otočni centar maslinarstva. Marina Punat najstarija je marina u hrvatskoj osnovana 1964. godine, a osim brojnih brodica ovdje se „usidrio“ i vrhunski restoran Marina gdje su darovi prirode, mora i mirisnih krčkih pašnjaka spojeni u izazovne gastro delicije. Uz standardne i već prije spomenute „okuse proljeća“ , u Marini su se predstavili i mariniranom oradom sa zelenom jabukom i kremom aceta balsamica, šurlicama sa dimljenom srdelom i suhom smokvom, filetom grdobine na palenti sa šparugama i škampima, janjećim kotletima sa ružmarinom i krumpirovim polpeticama te fenomenalnim sladoledom skute sa dimljenom smokvom glaziranom u toplom portu koji bi lako mogao stvoriti i ovisnost.

Produhovljeni desertom odlazimo put Košljuna…750 metara udaljenog otočića koji je oduvijek vezan uz Punat, a na kojemu se nalazi franjevački samostan. U ovom šumskom rezervatu prirode i spomeniku kulture, franjevci su kroz stoljeća sačuvali brojne vrijednosti, između ostalog i samo jedan od tri preostala primjerka prvog Ptolomejevog atlasa izdanog u Veneciji 1511. godine.

Uz franjevački pozdrav „mir i dobro“, napuštamo ovo sveto mjesto te dolazimo u restoran Bocoon (bokal za vino) u centru Punta. Ovdje možete uživati u spoju moderne i tradicionalne kuhinje te posebnog interijera. Kao mladi restoran pokazali su visoku razinu kvalitete i usluge te se predstavili adutima za predstojeću sezonu: pačjim prsima na kremi bundeve poslužena sa umakom cikle te salatom od jabuke, celera i oraha, filetom brancina u crvenom umaku od kapara sa aromatiziranom palentom te lungićem BOCOON s umakom od luka i crvenog vina. Posebno se osobno zahvaljujem i na fenomenalnoj bijeloj kavi

„Vrbniče nad morem“ stihovi čuvene i naširoko poznate narodne pjesme vrte se lagano u glavi dok se približavamo istoimenom mjestu smještenom na pedeset metara visokoj litici. No ono što posebno zanima Gastronaute je Vrbničko polje kao svojevrsna kolijevka autohtone zlatne vrbničke žlahtine, glasovite kako u Hrvatskoj tako i van Lijepe naše. Prvo mjesto koje smo posjetili bila je Kuća vina Ivan Katunar gdje su vinogradarstvo i vinarstvo generacijama strast i tradicija ove obitelji. Dočekali su nas svojim Biserom žlahtine, pjenušavim bisernim vinom perlatih svojstava izuzetno ljupkog i živahnog okusa, a matirali izvrsnim prošekom Sv. Ivan odležanim četiri godine u bačvi.

Dovoljno živahni već i od prošlog dana, krenusmo put muzeja Stara verbenska kuća u kojoj se nalaze fotografije i predmeti stari nekoliko stoljeća, a prikazuju život ondašnjeg „težaka“ i stanovnika Vrbnika. Muzej je živ, stvaran – poput gostoljubive hrvatske kuće, otvoren 2017. godine, a danas je Centar hrvatske kulturne baštine na otoku, muzej lokalne povijesti, lokalni orijentir, turistička atrakcija za putnike, izvor žive povijesti i kulture Hrvatske, skladište autentičnih tradicija hrvatskog života.  U ovom autentičnom ambijentu dočekao nas je Ivica Dobrinčić, priznati predavač o autohtonim sortama Kvarnera te vlasnik vinarije Šipun.

Taj agronomski i vinski znalac specijaliziran je za proizvodnju loznih cijepova tj. sadnica vinove loze, uglavnom autohtonih hrvatskih-primorskih sorti. Posebno mu se priznanje mora odati što je uspio „udahnuti“ život nestalim sortama – trojišćini, čiji je i jedini proizvođač na svijetu te sansigotu. A da bi vina lakše klizila niz grlo, pobrinuo se Mirjenko Mrakovčić iz istoimenog OPG-a, nagrađivani proizvođač krčkog ovčjeg sira iz Kornića, koji nam je predstavio svoje proizvode. Klasični ovčji sir, sir „Magriž“ s pojačanom aromom kadulje i smilja, „Zeleni bodul“ obogaćen aromom ružmarina, „Črni bodul“ proizveden umatanjem u orahovo lišće te dimljeni sir tretiran dimom nastalim sagorijevanjem smilja, idealan su bili poticaj za čašu više Šipunovih perjanica.

I kada bi čovjek mogao pomisliti da bolje i više od sveg ovog ne ide, ukazuje nam se veličanstven pogled na crikveničko – vinodolsku rivijeru i velebitski kanal sa romantične terase restorana Nada gdje nas obitelj Juranić dočekuje čašom svog pjenušca. Mala, simpatična gostionica otvorena 1974. pretvorila se u cijenjeni krčki ugostiteljski objekat poznat i van granica države, a jedan je i od sto vodećih hrvatskih restorana. Mediteranska kuhinja u kojoj prevladavaju morski specijaliteti njihovo je glavno obilježje, a nas su dočekali terinom hobotnice, cappellettima punjenim škampima i oradom u umaku rajčice i divljih šparoga,   ribljom juhom s brusketom od češnjaka,  rezancima s janjećim žgvacetom, filetom brancina s krumpir salatom te kolačem od skute.

Grande finale dana u Vrbniku bio je svojevrsni hram ili spomenik žlahtini – jedini vinotel u Hrvatskoj – Gospoja. To impresivno zdanje podignuto na vrhu litice posvećeno je vinovoj lozi, a posebno efektan je apartman na vrhu u zlatnim bojama autohtone vinske sorte te hidromasažnom kadom smještenoj na velikoj terasi s odlikaškim pogledom na more. U vinotelu možete kušati sve žlahtine iz Vrbničkog polja, a u wellnessu puniti energiju tretmanima na bazi vina.

Naravno da Vas ovdje očekuje i vrhunski à la carte restoran koji je, savršeno i efektno složenim prezentacijskim stolom s domaćim delicijama, dočekao i nas. Krema domaćega sira sa biljem, janjeći parfe sa umakom šumskog voća, carpaccio od krčkog boškarina, dimljena jadranska tuna, parfe od naranče, cryo cheesecake od ovčjeg sira te još mnoštvo delicija bili su njihovi aduti. Prilikom samog dolaska u hotel, dočekao nas je Franjo Toljanić te kao pravi vinski domaćin, zaželio nam dobrodošlicu svojim pjenušcem „Gospoja“ koji je drugu godinu zaredom ovjenčan šampionskom titulom najboljeg europskog pjenušca izvan Italije i Francuske i to na najvećoj svjetskoj izložbi vina održanoj u Veroni.

Sa šampionskim okusom u ustima, odlazimo iz Vrbnika grada na počinak zaista maksimalno ispunjeni čistim eno-gastro zadovoljstvom pruženim srcem naših današnjih domaćina.

Potpisnik ovih redaka nije bio u mogućnosti svjedočiti posljednjem danu gostovanja Gastronauta u Klimnu, Omišlju i Njivicama te Vam prenosim dojmove sa facebook portala Gastronaut.hr :

U sklopu Krk Food Fest: Okusi proljeća, u restoranu Žal u Klimnu Island omogućili su turističkim i gastronomskim novinarima, da iz njihove ponude kušaju: Morski vrt – riblji mus u kornetu s algama; Domaće zelene raviole sa špinatom, skutom i guanciale pancetom; Crvenu bio rižu s kaneštrelama i kozicama; Goveđe obraze u aceto glazuri s kremom od krumpira i kandiranim kumqwat-om te Flexi choco ganache i žele od rabarbare uz vina Svjetli Dvori i Pinkret. Područje TZ Dobrinj, pod koje spadaju i Klimno i Šilo, poznato je i po plaži s ljekovitim blatom u Solinama te po spiljki Biserjuka. Turističke potencijale kraja je novinarima na turi „Od okusa do okusa“ prezentirao direktor TZ Boris Latinović.

Omišalj je svoje Okuse proljeća prezentirao u restoranu Maris, Camping Omišalj – Krk. Uz odabranu temu – Krčki finger food, tijekom Krk Food Fest u ponudi su tartar od tune, brodet od sipe s palentom i janjeći kotlet. Direktorica TZ Omišalj i Njivice Andrea Orilić-Čutul, najavila je manifestaciju Antički dani, a Vedrana Čubranić iz Zračna luka Rijeka – Rijeka Airport informirala o povezanosti Krka s velikim europskim gradovima.

Njivice su svoje Okuse proljeća prezentirale kroz nadaleko poznate okuse restorana RIVICA. Vlasnik Dražen Lesica je iznenadio novinare na turi „Od okusa, do okusa“ i kratkom analizom gastronomije svoje kuće i otoka Krka : “Kao kuća duge obiteljske tradicije od 1934. g., spoznali smo da je naše otočko gastronomsko nasljeđe mediteranske kuhinje „promiskuitetno“, odnosno da se nalazimo na sjecištu raznih kultura i običaja koje smo tijekom vremena prihvaćali, oplemenjivali, prilagođavali sebi i svom nepcu. Tako je vladavina Beča ostavila svoj pečat, blizina Italije mirise „cucine venete“, život u bivšim zajednicama otvorio je vrata orienta, a danas školovanje gastronoma po svjetskim prostranstvima na otok donosi vatromet ideja okusa i mirisa…Sve s jednim karakterističnim nazivnikom − namirnicom, koja nam uz primjenu tehnike i znanja dolazi na tanjuru u novom ruhu.”

Ugodna mediteranska klima, topla ljeta, blage zime, raznolikost flore i faune, stanište bjeloglavog supa, plodna polja, sakrivene vale i šljunčane plaže koje dodiruje naš plavi jadran, romantični puteljci te krška golet i kamenjar, bogata kulturna baština i povijest. I uz sve to uistinu čarobni okusi prave domaće hrane koju prati zlatna vrbnička žlahtina i maslinovo ulje! To je sve ono što ukratko opisuje naš najveći hrvatski otok – otok Krk. Velik ne samo po površini već i po istinskom gostoprimstvu koje su Gastronauti doživjeli u tri dana boravka na istom.

Veliko gostoprimstvo koje ćete doživjeti i Vi dok budete „putovali“ okusima proljeća otoka Krka i koje će u potpunosti demantirati sve pošalice na temu škrbnosti Bodula.

Ali samo krčkih Bodula……….. za sada 🙂

Visit Krk
TZ Grad Krk
Visit omisalj-njivice.hr
Visit Punat
Visit Baška Krk
Visit Vrbnik
Visit Malinska