Bistre vode Karlovačke županije

Nigdje nema boljeg osvježenja doli u čistoj rijeci. Nadomak Zagreba, u Karlovačkoj županiji, postoje brojna uređena kupališta dok karlovačke rijeke nude savršeno osvježenje za vrelih dana. Poznato je već da oni  hrabriji sezonu kupanja na Kupi, Korani, Mrežnici i Dobri otvaraju u svibnju, a usred ljeta rijeke su melem za tisuće kupača. Veća kupališta imaju ugostiteljsku ponudu, a neka i sportska igrališta, te najam kanua.

KORANA – rijeka u kojoj je osvježenje nalazio i mladi Tesla

Za one koji preferiraju nešto topliji riječni štimung, biti će idealna Rijeka Korana koja ljeti doseže 24°C ili više. Ljekovitost i uzrečicu “Korana jača snagu muževa i krijepi žensku ljepotu” potvrdila je analiza već 1870. godine. Uz kupalište na rijeci Korani i počeci karlovačkog turizma vezani su uz to kupalište, uz koje je 1897. otvoren hotel u kojem su gostovale i “kraljevske glave”. Možda će vam biti inspirativna i činjenica da je uz koranin slap, volio plivati i slavni karlovački maturant Nikola Tesla.

Korana vas uvijek rado osvježava i na kupalištu u Slunju, uz maštovite igre na vodi “Koranskih susreta”, ali i na brzacima i slapovima kod Rakovice, Veljuna i Barilovića. Dobra je za kupanje, uz slapove u predivnim krajolicima Lipe, Jarčeg polja, Novigrada, Grdunca u skladu sa svojim imenom. A i Kupa je da se u njoj – kupa. Ljeti ugodno svježa, po mjeri vrućih srpanjskih i kolovoških dana; kupačima su omiljeni slapovi u Pribanjcima, Vukovoj Gorici, Prilišću, Ozlju…

Mrežnica – smaragdna ljepotica kontinenta

61_mreznica_008 ekoturizammreznicafoto:www.mreznica.com

Rashladite se pored jedne od najljepših hrvatskih rijeka! Ova smaragdna ljepotica duga je 64 km i ispresjecana je sa 98 slapova. Izvire kod Slunja, a ulijeva se u Koranu kod Karlovca, no većinom je poznata kao dugoreška rijeka. Ljubitelji aktivnog odmora kao što je rafting, upoznali su sve virove ove riječne ljepotice koja brojnim izletnicima pruža cijelu lepezu mogućnosti, od raftinga, vožnje kajakom i spuštanjem niz njene strme brzace.. Selo Mrežnica nalazi se u Karlovačkoj županiji u općini Barilović a ljubitelji ruralnih izletišta tu mogu pronaći izrazito atraktivnu ponudu eko turizma i atraktivnih tradicijskih kuća za odmor sa autentičnom gastronomskom ponudom kraja i više nego razumnim cijenama.

Toplice Lešće – za ljubitelje wellness odmora i termalnih voda

Jedno od najljekovitijih termalnih vrela Hrvatske s otvorenim bazenom koje je smješteno uz obalu rijeke Dobre su poznate Toplice Lešće.

Još u rimsko doba ova termalna vrela imala su svoju ljekovitu primjenu i bile posjećivane, a službeni status lječilišta dobile su u 19.stoljeću. Otkako je bazen proširen i preuređen 2002, otada mu se ponovno vraćaju kupači, ljubitelji toplih kupki.
Za zimogrozne, tu je zgrada (nekadašnja lječilišna) s unutarnjim bazenom (34°C).

Osvježite se u našim čistim rijekama ovog ljeta!

Naslovna tografija i foto Mrežnice u tekstu: mreznica.com

Ostale fotografije: TZ Karlovačke županije

Izvor: Turistička zajednica Karlovačke županije