Bajkovite destinacije nedirnute ljepote – istražite ih

Često se divimo prizorima stranih romantičnih regija, lajkamo travel stranice koje dočaravaju masivne planinske lance nad tajanstvenim gradićima, mitska sela, dvorce opkoljene gustim šumama i bisernim potočićima – koja se po mogućnosti nalaze negdje na drugom kraju svijeta.

Machu Picchu pixabay.com

Onda si obećamo nad tim (filtriranim) Instagram slikama, kako ćemo čim prije kupiti avio kartu, pohrliti u susret egzotičnim drevnim iskopinama, ljupkim vintage gradićima, tajanstvenim brdima, drevnim paganskim šumama ili opasnim jezerima, o kojima je netko negdje davno ispreo zgodnu legendu koja se turistički sjajno “primila” zahvaljujući vještoj marketinškoj strategiji.

Urquhart Castle – Škotska, pixabay.com

I to je odlično, treba putovati, širiti vidike i što je moguće više i češće upoznavati druge kulture i svjetove, povremeno izlazeći iz svoje zone komfora, jer svako putovanje mijenja nas na bolje i obogaćuje temeljno iskustvo života. Posebice kad je riječ o divnim destinacijama u kojima ljudska ruka još nije napravila štetu pretjeranim omasovljenjem ili dopuštanjem da se prirodna topografija krajolika uništi u korist zarade.

foto: Pixabay.com

No u cijelom tom procesu, često zaboravljamo kako sve navedeno, pa i više od toga, postoji i kod nas. Imamo i mi vrijedne arheološke iskopine, neobično kamenje, drevne šume, vulkansko stijenje, staništa egzotičnih ptica i životinja, gradove čija povijest broji više stoljeća, tajanstvene grobnice, špilje, drevna stabla, mistične templarske lokacije, čak i obližnji fjord. Od prelijepih hrvatskih dvoraca možemo naučiti dosta o domaćoj povijesti i na svakom koraku pronaći izletišta od kojih zastaje dah:

Trakošćan, Varaždinska županija

Istražimo stoga magične lokacije Lijepe naše kojih ima u izobilju. Blizu su, relativno lako dostupne, ljepotom mogu posramiti i razvikane svjetske prirodne lokalitete (na kojima se i onako već gura previše turista sa selfie štapovima), a svaka od naših destinacija diči se i ukusnom tradicijskom kuhinjom koja će vas propisno okrijepiti.

Motovun Istra

foto: privatni album

U čudesnoj Istri koja ljepotom, kao da nije od ovog svijeta, smjestio se Motovun. Ovaj grad-spomenik, drevni istarski akropolski gradić smješten je na vrhu 277 metara visokog brijega, čiji današnji izgled potječe još iz srednjeg vijeka, iz 12. i 13. stoljeća. Do vrha motovunskog brijega i njegova venecijanskoga gradskog trga vodi najduže istarsko stubište s 1052 stube. Nasuprot Motovuna nalaze se i slikoviti gradić Oprtalj i mjesto Livade, poznati po Danima tartufa koji se održavaju u razdoblju od rujna do studenog.

Grožnjan Istra

Ovaj bajkoviti istarski gradić smješten iznad doline rijeke Mirne na brežuljku nadmorske visine od 228 metara, a kad uđete u njega, niste sigurni da li ste očarani ili začarani.

Ovaj gradić ljeti otvora svoja vrata ponudom brojnih atelijera sa slikama i suvenirima. Grožnjan postaje utočište brojnim umjetnicima i kreativcima, a u gradskoj galeriji možete pronaći brojne  likovne radove umjetnika iz cijelog svijeta.

fotografije: privatni album

Okolica Grožnjana je podjednako intrigantna, i nudi vam brojne atraktivne agroturizme, konobe i restorane sa tradicionalnom istarskom kuhinjom čiji su simboli (maslinovo ulje, istartski pršut, tartufi), pronijeli slavu diljem globusa.

HRVATSKO ZAGORJE – planinarite putevima orhideja na Strahinjčici

Znamo da je Zagorje dom izvrsne domaće kuhinje, vrhunskog wellnessa, aktivnih sadržaja, dobrih vina, biciklizma, kupanja u termalnim vodama, raznolike i bogate ponude seoskih gospodarstava, ali nismo znali da na Strahinjčici možemo pronaći različite vrste divljih orhideja – na jednoj livadi čak 16 a cijela Strahinjčica broji preko 30 vrsta ovih predivnih cvjetova.

Planinarsko-poučna staza u svojoj dužini od 13,7 km prikazuje sve ljepote Radoboja i Hrvatskog zagorja. Na jednom lokalitetu, livadi Poljana moguće je pronaći 16 vrsta orhideja, dok je na području cijele staze stanište više od 30 različitih vrsta orhideja.

Na Strahinjščici je dosad zabilježeno preko 1000 biljnih vrsta i podvrsta pa je njeno uže područje odabrano kao jedno od 94 botanički važnih područja u Hrvatskoj. Strahinjščica je jedan veliki orhidejski vrt jer su na tom području ukupno zabilježene da budemo precizni, čak 32 vrste i podvrste orhideja.

Staza je uređena kako bi se privukli posjetitelji – ljubitelji prirode razne dobi i interesa s ciljem edukacije, rekreacije, podizanja razine ekološke svijesti kao i zbog očuvanja vrijednih staništa.  Uz stazu je postavljeno 11 edukativnih tabli s informacijama o biljnom pokrovu, životinjskom svijetu, fosilnom i rudnom bogatstvu te ostalim zanimljivostima šireg područja Strahinjščice kako bi se naglasila vrijednost i značaj tog područja. A ogladnite li usput, doista nema brige:

Izvor i foto; Visit Zagorje.

BJELOVARSKO – BILOGORSKI KRAJ – od fotosafarija, konjičkog turizma, etno naslijeđa raznih kultura do sjajnih seoskih domaćinstava

Posjetite li Bjelovarsko – bilogorsku županiju, dočekat će vas raskošna ponuda seoskih izletišta, domaćinstava zaokružena smaragdnom ogrlicom bajkovite prirode. I bogate tradicijske gastronomske ponude. I najrazličitije opcije jahanja, promatranja ptica, bicikliranja te istraživanja kulturno povijesnih zanimljivosti.

Preporuka za izlet: Vila Bilogore i Romska kuća i Na malenom brijegu

Slunj – najljubazniji i definitivno jedan od najljepših gradića u Hrvatskoj

Booking.com, jedna od vodećih svjetskih online platformi za putovanja, nagradom Guest Review Awards 2018., odao je počast partnerima koji kontinuirano svojim gostima pružaju odlično korisničko iskustvo.


Najgostoljubivija odredišta u Hrvatskoj su Slunj, Korenica, Plitvička jezera, Otočac, Rakovica, Skradin, Osijek, Zagreb, Split, Rovinj. Razlog više da uvrstite ovu ljepotu u svoj putni planer te pohrlite što prije u ovaj skladan ljupki raj kontinentalne Hrvatske. Što sve od bajkovitih lokacija u okolici Slunja posjetiti i doživjeti, možete pronaći na ovoj poveznici. Treba dodati da ovo područje ima trasirano ukupno 70km staza za nordijsko hodanje i oko 110km biciklističkih staza, za aktivni odmor u prirodi.

Rastoke Slunj – nezaobilazna točka posjete Slunju

U proljeće su Rastoke obilno bogate vodom, slapovima, kapljicama, prvim zelenim listićima, jaglacima, ljubičicama i visibabama te mnogim drugim biljnim svijetom. Boje i miris proljeća boje su i miris novog života u Rastokama koji na ljeto zeleni, cvate, buja i živi zaigrano a u jesen hrani svoju dušu i tijelo dozrelim plodovima šipka, bazge, jabuka, kupina, drenka, kukurza i kestena te čini pravi vatromet boja i zvukova.

Zamislite samo jesensku šetnju šumom, po debelom tepihu satkanom od lišća svih boja i sakupljanje prirodnih blagodati u suživotu s vjevericama i srnama.Predivna i bijela zima tepih od lišća zamjeni pahuljama, dok slapovi neumorno stvaraju nove ledene oblike. U pećima pucketaju drva, a noću ulične lampe stvaraju bajke. Sanjke, skije, topla odjeća i užitak na nedirnutim, snježnim krajolicima je zagarantiran. 

Izvor i fotografije Slunja uz dopuštenje TZG Slunja

Vrh Papuka i čudesan pogled na divnu Zlatnu dolinu

Papuk je najviši vrh istoimene hrvatske planine Papuk, koja se proteže kroz Slavoniju u Hrvatskoj. Papuk je visok 953 m/nv i nalazi se na granici Požeško-slavonske i Virovitičko-podravske županije. S vrha se pruža jedinstven pogled na slavonsko gorje i Zlatnu dolinu.

Udaljenost oko 13 km. Ovisno o ruti, cijelom dužinom ili više od polovice potrebno je pješice. Na ruti planinarskom stazom vodič nije potreban.

Foto Papuka: Montis Aurea

Petrinja – put Kestena

Petrinja ima nekoliko zgodnih tematskih planinarskih putova a nama je posebno atraktivan Tematski put „Put kestena“. Isti počinje od „Zelene doline“ uz rijeku Petrinjčicu, i vodi uz brdo prema selu Gornja Bačuga, na nadmorskoj visini od 280 m.

Prije ulaza u selo pruža se vidik na crkvu u Čuntiću, Zelenu dolinu, srednjovjekovnu utvrdu i obronke Zrinske gore prema Šamarici. Put se nastavlja prema „Peckom jezeru“ na nadmorskoj visini od 380 m te šumskim putem vodi do krajnjeg odredišta, Planinarskog doma i vidikovca na Hrastovačkoj gori, koje je ujedno i najviša točka od 415 m. Put kestena proteže se na ukupnoj dužini od 6.5 km i prikazuje vam djevičansku prirodu Sisačko – moslavačkog kraja.
Foto: arhiv TZG Petrinje

Izletište Vranjevina – Daruvar Papuk

Izletište Vranjevina je novouređeno u 2015. godini. Cilj projekta je bio vratiti stari sjaj nekada nadaleko poznatog i cijenjenog Izletišta, koji svojom pozicijom i prirodnim posebnostima mami posjetitelje, kako domaće, tako i iz okolice Daruvara. Revitalizacijom Izletišta Vranjevina uređeno je stepenište koje vodi u podnožje slapa, napravljene su nove klupe i stolovi, postavljena su dva roštilja, zaštitna ograda kod slapa te su postavljene poučne ploče o Vranjevini.

Vranjevina je najbliže izletište na padinama Papuka, 4 km od Daruvara, na 291 m nadmorske visine, u neposrednoj blizini Planinarskog doma “Petrov vrh”. To je uzdužna terasa okružena šumama bukve, graba i hrasta, uz izvor tzv. “Svete vode”. Izvorska voda je provedena do ruba strme stijene gdje čini vodopad visok dvadeset metara. Također uz izvor se nalazi i uređeno odmorište na koje se mogu postaviti stolovi sa klupama, roštilji za vanjsku upotrebu i sl. S obje reljefne terase s 300 metara nadmorske visine pruža se pogled na slikoviti pejzaž, plodna polja, naselja i šume. A poželite li istražiti još zanimljivih lokacija pored Daruvara, pročitajte ovaj link.

autor fotografija Vranjevine: R.Vuković
info o izletištu: www.visitdaruvar.hr

Dakako da je ovo manji dio ljepota koje su tu, na korak od nas, dostupne, i čekaju biti otkrivene. Krenimo na izlet, bez obzira na vjetar, hladnoću, sunce ili kišu. Dobra lokacija je uvijek dobra lokacija, a provjereno znamo da se svakoj od navedenih lokacija, pridruži i odlična gastro okrijepa. Bolje ne može! Istražimo Hrvatsku već ovog proljeća.

Anita Žuvela