Advent bez struje – kreativno i maštovito ovih dana u Bilju

Tragom potrage za kreativnim i maštovitim Adventima vodimo vas u općinu Bilje u Baranji.
Baranja je prelijepa destinacija, poznata prije svega po odličnoj hrani ali i brojnim sadržajima.


foto: Zdenko Pušić

A samo Bilje je jedna posebna destinacija, smještena na posebno sretnom mjestu – s jedne strane, susjed mu je Osijek, urbana sredina sa svim pogodnostima velikog grada, a s druge potpuna divljina – netaknuta, drevna ljepota Kopačkog rita.


foto: Hrvoje Domazetović, JU PP Kopački rit

Predblagdansko razdoblje baš zato se u Bilju slavi na poseban način – bez struje! Svaki dan adventa, možete u posebnom, zimskom ruhu posjetiti Kopački rit i doživjeti ovo mitsko mjesto u zagrljaju zime; naša je preporuka najaviti svoj dolazak i provozati se toplim vlakićem, u  primjerenom blagdanskom ruhu.

foto: Tomislav Horvat

Zadnji adventski tjedan, posebno će svečan biti u Bilju. Središte mjesta dobiti će svoj adventski sajam, osvjetljen svijećama, fenjerima i otvorenih plamena. Osim ambijenta, bez struje će se odvijati i program, uz glazbenike koji pjevaju božićne pjesme i nastupe folklornih skupina. Prigodna će biti i ponuda hrane i toplih napitaka, jer će se sve po starim receptima pripremati na nekoliko starih seoskih peći -“šporeta”.

Ukrasi od slame, borovine i sušenog voća upotpunit će ovaj doživljaj i dokazati da je čaroban Božić moguće imati i bez struje! Advent bez struje u Bilju održavati će se od 21. – 23. prosinca, od 17,00 sati, u središtu mjesta Bilje. Pokrovitelj manifestacije je općina Bilje, a organizatori TZ općine Bilje i HMKC Bilje. 

Cijelo vrijeme održavanja Adventa, bogata gastro ponuda zimskih jela i slastica: pečene kobasice, čvarci, sarma, fiš paprikaš, gulaš od divljači te langošice, krofne, salenjaci, čaj, kuhano vino i rakija.

Dobro došli u Bilje!

Izvor: TZO Bilje

fotografije; arhiv uredništva, Hrvoje Domazetović i Tomislav Horvat JU PP Kopački rit